Sūris turi daug baltymų, jis plačiai naudojamas kulinarijoje užpilams ir padažams paskaninti, be to, sudaro kai kurių desertų pagrindą. Dažniausiai sūris valgomas su salotomis ir sumuštiniais, jo dedama į įvairius patiekalus. Siūlome pabandyti kelis receptus su sūriu.
Sūrio ir ryžių salotos
1 stiklinė virtų ryžių, 150 g fermentinio sūrio, 3-4 salotų lapai, 2 pomidorai, 100 g grietinės, 1 svogūnas, 1 agurkas (gali būti raugintas), druskos, maltų juodųjų pipirų.
Fermentinį sūrį sutarkuojame, sumaišome su grietine, suberiame virtus ryžius, smulkiai supjaustytus svogūnus, truputį druskos ir pipirų. Išklojame salotinę salotų lapais, sukrečiame masę ir apdedame smulkiai supjaustytais pomidorais ir agurkais.
Sūrio vyniotinis
300 g fermentinio sūrio; įdarui: 300 g varškės, 1 šaukštas grietinės, 300 g pjaustytos virtos vištienos,1 skiltelė česnako, žalumynų, įvairių riešutų, druskos, maltų juodųjų pipirų.
Susmulkintą vištieną sumaišome su susmulkintu česnaku ir žalumynais. Į varškę sudedame vištienos masę, susmulkintus riešutus, prieskonius, grietinę ir gerai išmaišome. Fermentinį sūrį įdedame į polietileninį maišelį ir verdame 15 min. Išsilydžiusią masę išpilame ant folijos ir iškočiojame, kol nesustingo. Ant jos sudedame gautą masę ir suvyniojame kaip vyniotinį. Paliekame šaldytuve, kad sustingtų. Pateikiant galima papuošti žalumynais ir mėgstamomis daržovėmis.
Sūrio sausainiai
120 g aštraus fermentinio sūrio, 120 g sviesto, 2 tryniai, stiklinė miltų, maltų juodųjų pipirų, druskos. Masei: trynys, stiklinė pieno, 60 g fermentinio sūrio, 30 g sviesto.
Iš tarkuoto sūrio, sviesto, trynių, miltų, pipirų ir druskos užminkome tešlą. Ją plonai iškočiojame ir kepame, kol pagels. Trynį, pieną ir tarkuotą sūrį kaitiname, bet neužverdame. Į ataušusią masę sudedame sviestą ir gerai išsukame. Atšaldyta mase aptepame sausainius (galima apibarstyti kapotais žalumynais ar riešutais). Pastatome šaltai.