Rabarbarus žino visi. Tačiau ne visiems aišku, kada juos geriausia valgyti ir kuo jie tokie ypatingi. Rabarbaruose yra karotino, vitamino C, nemažai vertingų mineralinių medžiagų. Rabarbarus patartina vartoti maistui gegužės-birželio mėnesį, kada dar mažai kitų šviežių daržovių. Vertingiausiais laikomi raudoni rabarbarai - jie turi mažai kalorijų. Prieš ruošiant maistą, rabarbarus būtina gerai nuplauti ir nulupti. Pabandykite kelis įdomesnius patiekalus iš rabarbarų.
Rabarbarų ir agurkų salotos
150 g rabarbarų, 2 agurkai, 75 g saliero, 2 šaukštai grietinės arba aliejaus (pagal skonį), maltų juodųjų pipirų, cukraus, druskos.
Rabarbarus gerai nuplauname, nulupame ir supjaustome plonais griežinėliais, salierą nulupame ir stambiai sutarkuojame, plonais gabaliukais supjaustome agurkus. Visas daržoves sumaišome ir pasūdome, paskaniname pipirais ir cukrumi bei užpilame grietine arba aliejumi.
Rabarbarų apkepas su makaronais
500 g rabarbarų, 500 g makaronų, 2 šaukštai cukraus, 1 šaukštas džiūvėsėlių, sviesto. Padažui: 1 stiklinė pieno, 1 šaukštas krakmolo, 1 šaukštas cukraus, vanilinio cukraus.
Išverdame makaronus ir perliejame šaltu vandeniu. Nuplauname ir nulupame rabarbarus, supjaustome ir sumaišome su makaronais. Sukrečiame į riebalais išteptą indą ir apibarstome džiūvėsėliais bei cukrumi. Kepame karštoje orkaitėje, kol gražiai paraus. Inde pašildome pieną, įdedame cukraus ir vanilinio cukraus, maišydami supilame krakmolą, praskiestą su trupučiu vandens. Kaitiname, kol sutirštės. Apkepą pateikiame su padažu
Karštas desertas su rabarbarais
500 g rabarbarų, 3 kiaušiniai, pusė stiklinės cukraus, 3 šaukštai bulvių krakmolo, sviesto.
Rabarbarus nulupame ir supjaustome, kelioms minutėms sudedame į verdantį pasaldytą vandenį. Kai pakeis spalvą, išgriebiame ir nuvarviname. Sudedame į riebalais pateptą indą. Cukrų ištriname su kiaušinių tryniais, įdedame krakmolą ir supilame išplaktus kiaušinių baltymus. Atsargiai viską sumaišome, užpilame ant rabarbarų ir kepame orkaitėje, kol pagels. Galima apibarstyti cukraus pudra.