Ramutė PEČELIŪNIENĖ
Nors jau įpusėjo birželis, vasara ir toliau šiurpina neįprastai žvarbiais bei lietingais orais. Kol kas dar nespėjome pasimėgauti ne tik saulės voniomis - nedėkingos gamtos sąlygos savotiškai koreguoja šviežių daržovių, uogų bei vaisių mėgėjų stalus. O tiksliau - plonina jų piniginių storį. Tiesa, apsilankius Kauno turgavietėse, vasaros gėrybių lyg ir netrūksta - ant lentynų žaliuoja kalnai salotų, agurkų, raudonuoja pomidorai, braškės. Tačiau lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, už šias vitaminingas gėrybes šiemet tenka mokėti žymiai brangiau. Štai praėjusią savaitę Kauno Žaliakalnio turguje kilogramas agurkų kainavo 2,4-2,6 lito, už Lietuvoje išaugintus pomidorus prekiautojos prašė nuo 3,4 iki 3,7 lito (ispaniški, nuo mūsiškių besiskiriantys itin kieta odele, buvo beveik litu pigesni). Beje, agurkų kainos labiausiai priklauso nuo orų permainų. Atšalus, šios daržovės iškart pabrangsta... Agurkai auga naktimis, tačiau šiuo metu jos ypatingai šaltos, tad papildomai tenka kūrenti šiltnamius, o tai iš ūkininko pareikalauja daugiau išlaidų. Taigi natūralu, jog pastarieji priversti kelti ir kainą...
Gerai nusiteikusi (kol neišvarginta priekabių pirkėjų) ūkininkė iš Vilkijos Nijolė Škarnulienė, ypač vykusiai reklamuodama savo parduodamas gėrybes, siūlė paragauti antrojo ankstyvumo lietuviškų kopūstų (už kilogramą prašė tiktai 2,3 lito). Moteris tikino, jog tai ypatingo skonio, traškios, šiek tiek kietesnes gūžes susukusios daržovės, galinčios puikiai praturtinti ne tik vegetarų stalą (oi, kokie skanūs iš jų pagaminti balandėliai, salotos, sriubos.). Pas Nijolę panašiai kainavo ir lapinės salotos (nuo 2 iki 3 litų už kilogramą; kaina priklauso nuo rūšies, o populiariausios - krūminės), žiediniai kopūstai (kilogramas - 2,3 lito), o už visą kilogramą pačios populiariausios prieskoninės daržovės krapų pakanka mokėti viso labo tiktai 3 litus. Belieka priminti, jog parduotuvėje krapai šiuo metu kainuoja 10 kartų brangiau. O kokie gi šaltibarščiai, šviežios bulvytės ar salotos be šių kvapiųjų prieskoninių žolyčių?.. Dabar ypač patogu pasiruošti krapų atsargų žiemai - jų galima susišaldyti šaldiklyje arba džiovinti.
Pirkėjai tikriausiai jau pastebėjo, jog šiemet jaučiamas svogūnų laiškų stygius, todėl jie brangesni (100 gramų kainuoja apie 80 centų). Bet brangumas ne vien dėl nepalankių oro sąlygų. Pasirodo, pernai Lietuvos ūkininkai, prisipirkę brangios lenkiškų svogūnų sėklos (už kilogramą sodinukų jie nepagailėjo net iki 25 litų), užaugino nemažą derlių, dėl to svogūnai gerokai atpigo. Kai kurie augintojai buvo priversti pusvelčiui parduoti šias daržoves, dėl to patyrė nemažai nuostolių. N. Škarnulienė tikino, jog viena moteris, investavusi 1 000 litų, gavo 1 500 litų pajamų. O juk iš šios sumos dar reikėjo atmesti transporto bei kitas išlaidas. Taigi biznis buvo nekoks... Tad nenuostabu, jog šiemet dauguma ūkininkų savo laukuose svogūnams vietos nepaliko, dėl to šie ir pabrango...
Dėl tokių orų negausus derlius, tad ir kaina didelė. Niekas dėl to net nebando ginčytis. Ūkininkės vos ne su ašaromis akyse pasakojo, jog šiemet ankstyvosios bulvės buvo nušaldytos mažiausiai tris kartus, panašus likimas ištiko ir braškių žiedus. Tiesa, šių turgaus karaliene vadinamų uogų ant prekystalių netrūksta - jomis galima pasimėgauti už kilogramą sumokėjus tiktai penkis litus. Tuo tarpu už šviežas bulvytes (gana neįspūdingo dydžio) reikia pakloti perpus mažiau nei už braškes. Beje, tiek pat prašoma ir už 5-6 morkų pundelį (jis sveria apie pusę kilogramo). Na, o jei užsimanysite išsivirti šviežių daržovių sriubos, už litą ar 80 centų beliks nusipirkti jaunų burokėlių arba ryšelį rūgštynių...
Smaližiams šiemet taip pat reikės stipriau pakrapštyti savo pinigines. Mat tiktai prieš gerą savaitę turgavietėse pasirodęs pirmasis šviežas pievų medus brangesnis nei pernai keliais litais. Šiemet už kilogramą prašoma net 16 litų (įdomumo dėlei galima pridurti, jog prieš trejus metus tokį patį kiekį medaus buvo galima įsigyti už 10 litų). Beje, lipniu gyvybės, sveikatos ir net jaunystės eliksyru vadinamu saldumynu prekiavusi jaunoji bitininkė Vilma (jos tėvai turi bityną Kaišiadorių rajone) pirkėjams dalino ne tik šypsenas, bet ir mielai nuleisdavo po kokį litą. Vienas stiklainėlį medaus iš Vilmos nusipirkęs šešiasdešimtmetis kaunietis tuo labai džiaugėsi. Jo žodžiais tariant, argi nesmagu - ir su jauna panele maloniai pabendravo, ir medaus pigiau nusipirko. Beje, norintiesiems įsigyti medaus žiemai patariame neskubėti. Juk vasaros pabaigoje jau bus galima pasimėgauti ne tik liepų, bet ir grikių medumi. Nesvarbu, kad pastarasis bus brangesnis maždaug dviem litais - jis, kaip tikino Vilma, yra net septynis kartus vertingesnis už bet kokį medų, nes tiek kartų daugiau turi mikroelementų ir vitaminų...
Taigi išsiruošę į turgų pasiimkite ne tik tuščias pintines, bet ir storas pinigines... Daržo ir sodo gėrybių pakaks visiems...