Saldumynai - ne pats sveikiausias maistas. Tačiau yra tokių saldžių skanėstų, kurie ne tik nekenkia sveikatai, bet yra naudingi. Riešutai, džiovinti vaisiai, šokoladas, medus užkerta kelią vėžiui, saugo nuo infarkto, stiprina imuninę sistemą, teikia energijos. Todėl įsigeidę saldaus kąsnelio pasigaminkime ką nors tokio, ką valgyti skanu ir sveika. Pabandykite kelis paprastus receptus.
Morkų pyragas
200 g tarkuotų morkų, 150 g cukraus, 300 g miltų, 3 kiaušiniai, 3 šaukštai sviesto, 2 šaukštai aliejaus, šaukštelis kepimo miltelių, 2 bananai.
2 šaukštus cukraus pakepiname sausoje keptuvėje, kol iš tirps, ir išmaišome su 2 šaukštais karšto vandens. Trynius ištriname su likusiu cukrumi, sumaišome su ištirpintu sviestu, aliejumi. Sudedame morkas, su kepimo milteliais sumaišytus miltus ir standžiai išplaktus baltymus. Pusę tešlos sukrečiame į skardą, sudedame griežinėliais supjaustytus bananus ir sukrečiame likusią tešlą. Pyragą kepame 170 laipsnių karštumo orkaitėje apie 40-50 min.
Suvalgius tokio pyrago organizmas gaus daugiau beta karotino negu sugraužus kelias morkas. Bananų įdaras pyragą praturtina kaliu ir magniu. Be to, šis pyragas - geras ląstelienos šaltinis.
Pieno ir migdolų kokteilis
Tai tikras kalcio koncentratas. Organizmui naudingas ir medus (stiprina širdį), imbieras (sušildo), šokoladas (turi vertingų mikroelementų).
1 stiklinė pieno, 2 šaukštai smulkiai kapotų migdolų, 1 šaukštas medaus, pusė šaukštelio tarkuoto imbiero, 1 šaukštas plaktos grietinėlės (gali būti ir purškiama), šaukštelis tarkuoto šokolado.
Medų sumaišome su pienu, suberiame migdolus, imbierą ir maišydami pašildome, kol medus ištirps. Ataušusį mišinį supilame į taurę, užpurškiame grietinėle ir apibarstome šokoladu.
Kepti bananai
Bananuose yra reto mikroelemento mangano, be to, daug kalio, kuris kaitinamas nežūva, todėl galima pasilepinti ir tokiu skanėstu.
4 bananai, 100 g šokolado, 2 šaukštai romo.
Bananus nuplauname, žievę išilgai įpjauname ir truputį praveriame. Šokoladą sulaužome nedideliais gabaliukais. Į pjūvį įdedame po kelis gabaliukus šokolado ir apšlakstome romu.
Kiekvieną bananą suvyniojame į foliją, sudedame į karščiui atsparų indą ir kepame 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 10 min. Skaniausia valgyti karštą. Jei mėgstate, galima apibarstyti dar kokoso drožlėmis ar smulkintais riešutais.