• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nelaisvėje užaugintose lašišose yra daugiau nuodingųjų medžiagų negu užaugusiose laisvėje. Lašišose, užaugintose Europos žuvininkystės ūkiuose, yra keliskart daugiau chlorintų angliavandenilių, polichlorintų bifenilų ir heksachlorbenzolo, žurnale "Science" rašo amerikiečių mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Taip atsitinka dėl kenksmingomis medžiagomis užteršto pašaro iš žuvų miltų ir aliejaus. Tai pasakytina pirmiausia apie Europos - Škotijos arba Farerų salų - žuvininkystės ūkius, kurių produkciją perka daugelis Europos mažmeninės prekybos įmonių.

REKLAMA

Indianos universiteto mokslininkas Ronaldas Hitesas (Ronaldas Haitsas) su kolegomis ištyrė beveik 700 lašišų mėginių. Pasirodo, kad daugiausiai chlorintų angliavandenilių buvo Europoje užaugintose lašišose. Vienoje Frankfurto savitarnos parduotuvėje paimtame mėginyje buvo tiek kenksmingų medžiagų, kad suvalgius kelis šimtus gramų žuvies jau būtų viršyta mėnesio taršalų norma.

REKLAMA
REKLAMA

Chlorinti angliavandeniliai laikomi apskritai vienomis nuodingiausių medžiagų, sukeliančiomis, be kita ko, vėžį, nervų ir imuninės sistemos pakitimus. Todėl ant produkto pakuotės turi būti nurodyta, ar tai - dirbtinėmis sąlygomis užaugintos, ar laisvėje pagautos lašišos filė, reikalauja straipsnio "Science" žurnale autoriai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, kiti ekspertai mano, kad lašišoje aptinkamos kenksmingosios medžiagos nekelia rimto pavojaus žmogaus sveikatai, nes jų dozės yra mažos, o apskritai valgant žuvį nusveria teigiami aspektai, pavyzdžiui, tai, kad žuvies vartojimas padeda apsisaugoti nuo infarkto.

REKLAMA

Anot žurnalo "Science", vartotojai turėtų žinoti, kurioje žuvyje yra mažiau kenksmingųjų medžiagų, ir rinktis savo nuožiūra. Geriausia lašiša šiuo požiūriu yra iš Čilės ir Vašingtono valstijos. Toliau pagal kokybę eina Kanados, Meino valstijos ir Norvegijos žuvų ūkiuose užauginta lašiša. Daugiausiai kenksmingųjų medžiagų rasta Škotijos ir Farerų salų ūkiuose užaugintose lašišose.

REKLAMA

Per praėjusius du dešimtmečius visame pasaulyje lašišų auginimo apimtys padidėjo net 40 kartų. Kasmet žuvininkystės ūkiai restoranams ir parduotuvėms patiekia daugiau kaip milijoną tonų šios taurios žuvies. Europos Sąjungoje lašišų suvartojimas nuo 1987 iki 1999 metų didėjo kasmet po 14 proc.

dpa-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
  • Šventiniai atradimai su VILVI

TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų