• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ko bijo kosulys?

Sezonų kaita - pats kaprizingiausias periodas, lydimas staigių oro temperatūros pokyčių, oro drėgnumo padidėjimo, dažnų kritulių ir gūsingų vėjų. Tad neatsitiktinai šiuo metų laiku padaugėja peršalimo ligų. Kad, toks atrodytų, nekaltas negalavimas, kaip kosulys, netaptų chroniško susirgimo priežastimi, negalima į jį numoti ranka.

REKLAMA
REKLAMA

Kosulys - tai ne atskiras susirgimas, o organizmo reakcija į kvėpavimo takų dirginimą, atsiradusį dėl juose susikaupusios drėgmės, gleivių ar į bronchus patekusių svetimkūnių.

REKLAMA

Kosuliui įveikti galima naudotis liaudies medicinos rekomendacijomis. Kosulį slopinančiu efektu pasižymi kai kurie maisto produktai, kurių visuomet rasime namuose. Išmėginkite:

Suvalgyti 1-2 stiklines skystos, piene virtos avižų košės.

Suvalgyti 150-200 g salotų, pagamintų iš ropių, užpiltų 2 valgomais šaukštais augalinio aliejaus arba grietinės.

REKLAMA
REKLAMA

10 prinokusių obuolių "Ranet" smulkiai supjaustykite, užpilkite 1 l vandens, virkite ant silpnos ugnies 10-15 min. ir valgykite po 150-200 ml 4 kartus per dieną.

Saują nuvalytų grūstų riešutų (funduko, kedro ar graikinių) virinkite 1 litre pieno ant silpnos ugnies maždaug pusvalandį. Gerkite kartu su branduoliais po stiklinę 3 kartus per dieną (šiltą ir mažais gurkšneliais).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tradicinė kosulį lengvinanti priemonė - kiekvienam iš mūsų dar nuo vaikystės gerai žinomas "kogel-mogel". Šviežią vištos kiaušinio trynį ištrinti su cukrumi ir užpilkite apie 150 ml šiek tiek pašildyto pieno.

Galite pasiruošti ir tokį saldų vaistą:

Sumaišykite 2 šaukštus šviežio sviesto, 2 kiaušinių trynius, 1 arbatinį šaukštelį kvietinių miltų ir 2 arbatinius šaukštelius medaus. Valgykite po 1 arb. šaukštelį 4-6 kartus per dieną.

REKLAMA

Priepuolinį kosulį, ypač vaikams, galima sutramdyti geriant figų nuovirą: 2 valg. šaukštus susmulkintų vaisių užpilti 2 stiklinėm karšto virinto pieno, kaitinti ant silpnos ugnies 5 min. Šiltą nuovirą gerti po 2/3 - 3/4 stiklinės nakčiai.

Kosint rekomenduojama 2-3 kartus per dieną gerti po 1-2 valg. šaukštus morkų sulčių su medumi (santykiu 1:1) arba gerti po 50-100 ml per dieną spanguolių sulčių su medumi.

REKLAMA

Juodoji ropė namų vaistinėlėje

Puiki priemonė nuo kosulio - juodosios ropės sultys. Šakniavaisis nulupamas, sutarkuojamas, išspaudžiamos sultys ir sumaišomos su puse pagal svorį kiekio medaus. Geriama po 2 šaukštus 3-4 kartus per dieną 15-20 min. prieš valgį.

Galima nuvalytą ropę supjaustyti plonais šiaudeliais, susluoksniuoti su medumi ir cukrumi ir kambario temperatūroje laikyti 6 val. Atsiradusias sultis perkošti ir vartoti kas valandą po 1 valg. šaukštą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas būdas, kaip pasigaminti ropės sulčių: nuvalytos ir nuplautos ropės viršutinėje, plačiojoje, dalyje išskobti duobutę, į ją įdėti 2 šaukštus medaus, ropę patalpinti vertikaliai į indą, uždengti ir leisti pastovėti 3-4 val. Duobutėje susidariusias sultis atsargiai nupilti į nedidelį indelį ir vartoti po 1 arb. šaukštelį 3-4 kartus per dieną prieš valgį ir prieš miegą.

REKLAMA

Receptai su svogūnais

Nuo seno peršalimo ligoms gydyti buvo naudojamas svogūnas.

Susmulkintą svogūną sumaišyti su 15-20 nuvalytų ir smulkiai supjaustytų česnako skiltelių. Mišinį virti 1,5 stiklinėje pieno, kol česnakas visiškai suminkštės. Į atvėsusį, perkoštą ir nuspaustą nuovirą įdėti 1 valg. šaukštą medaus ir 5-8 lašus mėtų antpilo. Gerti šiltą po 1-2 valg. šaukštus.

REKLAMA

Į stiklinę užvirusio pieno įleiskite nuvalytą, vidutinio dydžio svogūno galvutę ir virinkite dar 10 min. Nuovirą gerkite karštą mažais gurkšneliais. Procedūrą kartokite keletą kartų per dieną.

500 g nuvalytų ropinių svogūnų susmulkinti, pridėti 50 g medaus, 400 g smulkaus cukraus, virti 1 litre vandens ant silpnos ugnies 3 val., paskui atšaldyti, perkošti. Tyrę vartoti šiltą po 1 valg. šaukštą 4-6 kartus per dieną esant stipriam kosuliui. Laikyti sandariai uždarytame inde šaldytuve.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ropinį svogūną pakepinti svieste, sumaišyti su medumi ir valgyti po 2 valg. šaukštus keletą kartų per dieną.

Imti 2 porų baltąsias dalis su šaknimis, susmulkinti, pridėti 0,5 stiklinės smulkaus cukraus, 1 stiklinę vandens, virti ant silpnos ugnies uždengtame inde, kol įgaus sirupo tirštumą. Perkošti, vartoti po 1 valg. šaukštą kas 1,5 valandos.

REKLAMA

Sumaltą didelį svogūną lygiomis dalimis sumaišyti su žąsies taukais ir šiuo mišiniu prieš miegą įtrinti krūtinę, priekinę kaklo dalį ir tarp menčių.

Esant kosulio priepuoliams, vartokite tokį "kokteilį": nuvalytą ropinį svogūną sutarkuokite, užberkite tokį pat kiekį smulkaus cukraus, 12 valandų leiskite nusistovėti vėsioje vietoje, išspauskite sultis. Vartokite po 1 arb. šaukštelį keletą kartų per dieną.

REKLAMA

Medus - vaistas

Puikios priemonės nuo kosulio ir kitų peršalimo ligų yra medus ir kiti bičių produktai.

Sirupas iš medaus ir eglių pumpurų. Eglių ar kėnių pumpurus, surinktus gegužės mėn. pabaigoje, kai jų ilgis siekia 3-5 cm, reikia nuplauti šaltu vandeniu, smulkiai supjaustyti, užpilti vandeniu (1 kg pumpurų imti 3-4 l vandens), virti emaliuotame inde 10-15 min., paskui perkošti, duoti nusistovėti ir vėl perkošti per marlę. Į 1 kg gauto nuoviro pridėti 1 kg medaus ir 10 g. pikio ištraukos (30 g. pikio 100-ui ml. spirito), gerai išmaišyti ir pašildyti iki 40-45° C. Atšaldyti, supilstyti į butelius ir, sandariai uždarytus, laikyti vėsioje vietoje. Sirupą vartoti 3 kartus per dieną prieš valgį po 1 arb. šaukštelį.

REKLAMA
REKLAMA

Putino uogų antpilas

40 g. putino uogų sutrinti ir užpilti 200 g karšto medaus. Vartokite po 1 valg. šaukštą 4 kartus per dieną po valgio.

1 valg. šaukštą debesylo žolės užpilti stikline vandens, virti 10 min., paskui leisti nusistovėti, perkošti ir pridėti 1 valg. šaukštą medaus. Gerti po 1 valg. šaukštą 3 kartus per dieną valandą prieš valgį.

Krienų sultis, sumaišytas su medumi santykiu 1:1, vartoti po 1 valg. šaukštą 2 kartus per dieną - ryte ir vakare.

Stiklinei karšto pieno imti 1 valg. šaukštą medaus ir 30 g lydytų taukų. Gerti 2-3 kartus per dieną.

2 valg. šaukštus beržo pumpurų sumaišyti su 70 g nesūdyto sviesto, kaitinti iki užvirimo, bet neužvirti. Troškinti ant silpnos ugnies 40-60 min., nuimti nuo viryklės. Kai atvės, bet bus dar šilta, perkošti, nuspausti, pumpurus atskirti, pridėti 200 g medaus ir gerai išmaišyti. Šį mišinį vartoti po 1 valg. šaukštą 4 kartus per dieną.

1 valg. šaukštą medaus, citrinos sultis ir du šviežius kiaušinius gerai išplakti, užpilti stikline virinto vandens ir dar sykį išmaišyti. Gerti po gurkšnį kas valandą.

10 min. vandenyje virti citriną (ant silpnos ugnies), perpjauti, išspausti sultis į stiklinę. Į citrinos sultis įpilti 2 valg. šaukštus glicerino, išmaišyti ir iki pilnumo stiklinę pripildyti medaus. Dažnai ir stipriai kosint vartoti po 2 arba. šaukštelius 3 kartus per dieną prieš valgį ir nakčiai. Jei kosulys stiprus, bet retas ir sausas, vartoti po 1 arb. šaukštelį prieš ir po pusryčių, pietų, vakarienės ir būtinai prieš miegą.

REKLAMA

Kūdikiams liaudies medicina siūlo tokį kosulio gydymo būdą: 1 arb. šaukštelį medaus sumaišykite su 2 valg. šaukštais anyžių sėklų ir žiupsneliu druskos. Visa tai užpilkite stikline vandens, užkaitinkite iki virimo ir perkoškite. Duokite kūdikiui po 1 arb. šaukštelį kas dvi valandos.

Vaikams patiks kosulį gydantys " saldainiai". Paimkite nepilną valgomą šaukštą smulkaus cukraus ir palaikykite jį virš ugnies, kol cukrus įgaus tamsiai rudą spalvą. Paskui supilkite jį į dubenėlį su pienu, išmaišykite ir suformuokite nedidelį "saldainį". Tegu vaikas laiko jį burnoje, kol visiškai ištirps. Ši priemonė labai efektyvi esant sausam kosuliui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų