Artėja Velykos - dažniau pagalvojame, ką galime paruošti neįprasto ir skanaus šventiniam stalui. Pamėginkite keletą receptų ir nustebinkite namiškius bei draugus.
Kumpio suktinukai su krienų įdaru
200 g šalto arba karšto rūkymo kumpio, keli salotų lapai, 1 pomidoras, 1 geltonoji paprika. Įdarui: 80 g tarkuotų krienų, 30 g grietinės, druskos, cukraus, truputis citrinos sulčių.
Krienus, grietinę, druską, cukrų ir citrinos sultis gerai išmaišome. Supjaustome kumpį, sudedame įdarą ir susukame. Suktinukus sudedame ant salotų lapais išklotos lėkštės ir papuošiame pomidorais bei paprika.
Troškinta triušiena su kruopomis
1 triušio mėsos, 2 šaukštai taukų, sviesto, 3 svogūnai, 2 morkos, 1 šaukštas pomidorų tyrės, 1 stiklinė ryžių (gali būti ir kvietinės ar perlinės kruopos), druskos, juodųjų maltų pipirų, sultinio.
Nuplauname, nusausiname ir nedideliais gabaliukais kartu su kaulais supjaustome triušieną, apibarstome druska ir pipirais, apkepiname riebaluose, įpilame 2,5 stiklinės sultinio ir troškiname. Tada sudedame supjaustytas prieskonines daržoves, pomidorų tyrę, plautas kruopas, jei reikia, dar įpilame vandens ir troškiname orkaitėje. Troškinį patiekiame pusdubenyje.
Šventinis meduolis
5 kiaušiniai, 200 g sviesto, 200 g grietinės, 400 g medaus, 200 g cukraus, 0,5 kg miltų, 1 šaukštelis cinamono, kvapiųjų pipirų, gvazdikėlių, muskato riešuto, 1 šaukštelis sodos.
Į puodą sudedame sviestą, medų, cukrų ir maišydami kaitiname, kol sutirštės. Gautą masę atšaldome. Sudedame kiaušinius, grietinę ir gerai išmaišome. Į tešlą sudedame prieskonius, suberiame miltus, išmaišome. Kepimo formą ištepame sviestu, apibarstome džiūvėsėliais ir supilame masę. Meduolį kepame apie 30-40 min. vidutinio karštumo orkaitėje.