Vida VENCLOVIENĖ
Dar neseniai kava buvo laikoma sveikatai nenaudinga. Tačiau paskutinių tyrimų rezultatai liudija apie jos naudą. Mokslininkai gavo svarių įrodymų, jog kava mažina riziką susirgti kai kuriomis rimtomis ligomis: cukriniu diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis, kepenų ciroze ir kt.
Amerikos medicinos asociacijos žurnale aprašomi tyrimų, kuriuose nuolatinis kavos vartojimas siejamas su rizikos susirgti antrojo tipo cukriniu diabetu mažėjimu, rezultatai. Kodėl taip yra - tiksliai nežinoma, tačiau autoriai siūlo keletą paaiškinimų. Kavoje yra antioksidantų, kurie užkerta kelius ląstelių pažeidimams, dėl kurių gali išsivystyti diabetas. Kava taip pat yra chlorogeninės rūgšties šaltinis. Ši rūgštis mažina gliukozės koncentraciją. Kofeinas čia, ko gero, niekuo dėtas: tyrimų rezultatai, tiek vartojant kavą su kofeinu, tiek be jo, buvo vienodi.
Akivaizdu - kava (dideliais kiekiais) naudinga diabeto profilaktikai. Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad tie, kurie išgerdavo 4 - 6 kavos puodelius per dieną, net 28 procentais mažiau rizikavo susirgti diabetu, nei tie, kurie kavos išgerdavo vos 2 ar mažiau puodelių. Tiems, kurie išgerdavo daugiau nei 6 puodelius, diabeto rizika sumažėjo net 35 procentais.
Kai kurie tyrimai patvirtina, jog kava mažina širdies ir kraujagyslių ligų tikimybę. Naudodamiesi per 15 metų sukauptais duomenimis (buvo stebima 27 tūkstančiai 55 - 69 metų amžiaus moterų Ajovos valstijoje), norvegų mokslininkai nustatė, kad tos moterys, kurios kasdien išgerdavo 2 ir daugiau puodelių kavos, 24 procentais mažiau rizikavo, nei tos, kurios kavos negėrė visai.
Tačiau didėjant kavos kiekiui, naudingasis efektas mažėja. Šeši puodeliai per dieną ryškios įtakos rizikos laipsniui neturėjo. Neatsižvelgiant į amžių, rūkymą ir alkoholio vartojimą moterys, išgerdavusios kasdien 1-5 puodelius kavos, net 15 - 19 procentų mažiau rizikavo numirti nuo bet kokios ligos, nei tos, kurios kavos negėrė.
Amerikos dietologijos žurnale publikuoti tyrimų rezultatai patvirtina, kad kavoje esantys antioksidantai gali sušvelninti uždegiminius procesus. Kitame straipsnyje kalbama, kad įprastinėje kavos porcijoje antioksidantų daugiau, nei stiklinėje greipfrutų, mėlynių, aviečių ar apelsinų sulčių. "Mes buvome nustebinti, sužinoję, jog kava - pagrindinis antioksidantų tiekėjas", - teigia Oslo dietologijos universiteto profesorius R. Blomhoffas. Gali būti, jog priešuždegiminės savybės paaiškina tai, kodėl kava gali sumažinti ligų, susijusių su alkoholio vartojimu (tokių kaip kepenų cirozė ar kepenų vėžys), riziką.
Tačiau kai kurie ekspertai mano, kad kavos vartojimas visgi gali kenkti sveikatai. Pasak Harvardo universiteto mokslininko R. van Damo, kofeinas didina kraujospūdį ir šiek tiek padidina amino rūgšties homocisteino lygį, dėl to didėja rizika susirgti kardiologine liga. "Nepatariu gerti kavos daugiau tik dėl to, kad sumažintumėte susirgimų riziką, - teigia mokslininkas. - Daugumos žmonių sveikatai kava nekenkia. Jei tai jiems patinka, malonu žinoti, kad tai ir nežalinga".