Sparčiai šylant orams, daugėja apsinuodijimo maistu atvejų. Antai Kaune, kaip ir visoje Kauno apskrityje, per šių metų sausio - gegužės mėnesius, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, beveik po 30 proc. padaugėjo susirgimų ūmiomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis, praneša Kauno visuomenės sveikatos centras.
Per tą patį laikotarpį šiemet Kaune daugiau kaip 2 kartus padaugėjo rotaviruso ligos atvejų (iš viso užfiksuotas 351 atvejis). Apsinuodiję dažniausiai namie gamintais ir netinkamose sąlygose laikytais maisto produktais, maisto toksikoinfekcijomis susirgo daugiau nei 50 Kauno miesto gyventojų. Dažniausiai sirgo suaugusieji (40 proc. ligonių buvo vyresni nei 60 metų).
Vasarą tikimasi salmoneliozės ir neaiškios kilmės infekcijų pagausėjimo. Šios ligos plinta per maistą ir vandenį. Tokiu pat būdu gali plisti ir dizenterija, vidurių šiltinė, cholera.
Anot visuomenės sveikatos specialistų, šias ligas sukeliančios bakterijos yra atsparios. Patekusios į maistą šiltu oru greitai dauginasi, tačiau nekeičia produkto skonio nei išvaizdos.
Specialistų teigimu, vasarą būnant gamtoje, reikia labai gerai išvirti ar iškepti patiekalus. Siekiant išvengti pavojingos taršos mikrobais, žalius produktus pridera laikyti atskirai nuo paruoštų gaminių. Rekomenduojama rūpestingai plauti rankas, virtuvės inventorių, indus, pjaustymo lenteles.
Neturint šaldymo įrangos, gydytojai epidemiologai nepataria imti į kelionę vištienos gaminių, mėsos vyniotinių, šaltienos, kepenų pašteto, blynelių su mėsa. Produktai vakuuminėje pakuotėje taip pat nėra saugūs. Pakuotėje susikaupus skysčiams, smarkiai kintant laikymo temperatūrai juose gali sparčiai daugintis sukeliantys ligą mikroorganizmai.
Troškulį patariama malšinti geriausiai grynu arba negazuotu mineraliniu vandeniu buteliuose. Rizikinga gerti iš pakelės šulinių - pusė Lietuvos šulinių užteršti nitratais, trečdalis - bakteriologiškai. Primenama jokiu būdu maisto gamybai ir gėrimui nevartoti ežero ar upės vandens.
Į kelionę galima pasiimti duonos, lašinių, šaltai rūkytos dešros, kumpio, daržovių, fermentinio sūrio, kefyro - tai pataria visuomenės sveikatos specialistai. Nepakeičiamas maistas - sausainiai, džiūvėsiai, kruopos, makaronai, dribsniai, sojos produktai. Bulvių traškučiai kelionėje negenda, tačiau turi daug konservantų.
Pradėjus pykinti, skaudėti skrandį ar pilvą, pakilus temperatūrai, ėmus vemti ir viduriuoti, patariama nedelsiant kreiptis į gydytoją, nes yra pavojus, kad apsinuodyta maistu arba užsikrėsta kuria nors žarnyno infekcija.