Nuo viduriavimo
* Sumaišoma po lygiai ąžuolo žievės ir ajerų šaknų. 1 valgomasis šaukštas mišinio užpilamas 1 stikline verdančio vandens; 30 minučių palaukiama, perkošiama ir geriama po 1/4 stiklinės 3-4 kartus per dieną prieš valgį.
* 2 valgomieji šaukštai susmulkintų džiovintų kriaušių užpilami 1 stikline verdančio vandens; 4-6 valandas palaukiama ir vartojama po 1/4 stiklinės 15-20 minučių prieš valgį.
* Graikinių riešutų branduolių pertvarėlės užpilamos spiritu; 2-3 dienas palaukiama, perkošiama ir vartojama po 6-10 lašų, įlašinus į stiklinę šilto vandens.
***
Kai viduriai užkietėję, rekomenduojama kas dieną gerti vandenį, kuriame prieš tai apie pusę valandos (arba net valandą) pavirintos džiovintos slyvos ir avižos. Taip pat veiksmingai padeda nuolat vartojamos ridikų sultys, šiek tiek pašildyta raugintų kopūstų sunka, rūgpienis, džiovintų vyšnių ir džiovintų obuolių kompotas bei nuoviras. Gerti reikia ne rečiau negu 4-5 kartus per dieną.
Kaimo žmonės nuo vidurių užkietėjimo nuo seno ginasi šaltekšnio šaknų nuoviru - reikia pusę valgomojo šaukšto susmulkintos džiovintos žievės užplikyti 200 ml verdančio vandens ir uždengus palikti, kad prisitrauktų; gerti kaip arbatą.
Kai kurie maisto produktai jau patys savaime gana stipriai laisvina vidurius. Pirmiausia tai slyvos (ypač - džiovintos) bei vynuogės.
Vakarienei rekomenduojama suvalgyti keletą nelabai sultingų virtų daržovių ir nedidelį dubenėlį šviežių lapinių salotų su varške arba šiek tiek mėsos ar produktų, kuriais esate įpratę pakeisti mėsą (pavyzdžiui, sojos kepsnelį). Apskritai vietoje mėsos vakarienei geriau suvalgyti šiek tiek šutintos žuvies, virtą kiaušinį arba saujelę riešutų. Maistas turi būti ypač stropiai sukramtomas.
***
Meteorizmą gydo morkų sėklų milteliai: vartoti po 1 gramą 3 kartus per dieną, prieš valgį.
Pilvo raumenų spazmus malšina pelyno sėklos: 1 dalį sėklų užpilama 4 dalimis augalinio aliejaus, 1 parą palaukiama, periodiškai suplakant, ir vartojama po 1-2 lašus (užlašinti ant cukraus). Nuo vidurių pūtimo ir žarnyno spazmų tinka ramunėlių žiedų, kmynų, pankolių ir anyžių vaisių užpilas.
Paruošė Sandra Putrunaitė