• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gydomosios arbūzo savybės

Magnio šaltinis

Kad sveiko žmogaus organizmas gautų reikiamą magnio paros dozę, pakanka suvalgyti 150 gramų arbūzo. Todėl arterine hipertonija sergantys žmonės arbūzus turėtų būtinai įtraukti į savo racioną.

REKLAMA
REKLAMA

Šarmas inkstams

Arbūzas unikalus tuo, kad jo sultyse beveik nėra gamtinių rūgščių ir druskų (to negalima pasakyti apie kitus vaisius ir uogas). Užtat jame gausu natrio šarmo, o tai labai naudinga šlapimo sistemai. Nefrologai dažnai rekomenduoja arbūzus tiem, kurių inkstuose pradeda formuotis akmenys. Jei vargina nefrito, pielonefrito, cistito paūmėjimai, arbūzas taip pat tik į naudą. Specialistai rekomenduoja kasdien suvalgyti po 2 kilogramus šio skanaus vaisto. Paįvairinimui galima išgerti arbūzo sulčių - 2 stiklinėms sulčių 1 arbatinis šaukštelis medaus.

REKLAMA

Šalin perteklinius skysčius

Arbūzo savybė skatinti skysčių išsiskyrimą yra gerokai stipresnė, nei bet kurio kito augalijos atstovo. Beje, tokiu poveikiu pasižymi ne tik arbūzo minkštimas, bet ir žievė. Iš žievės galima pasigaminti nuovirą, kuris padės pašalinti pabrinkimus, būdingus sergant širdies ar inkstų ligomis.

REKLAMA
REKLAMA

Arbūzų terapiją galima taikyti ištisus metus - juk orkaitėje išdžiovintą žievę galima naudoti labai ilgai. Nuovirui paruošti sausą žievę reikia užpilti vandeniu santykiu 1:10 ir virinti maždaug 5 minutes. Po to leisti nuovirui nusistovėti, perkošti ir gerti po pusę stiklinės 3-4 kartus per dieną. Šis gėrimas taip pat labai naudingas sergantiems podagra ir reumatu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne blogiau nei moliūgų sėklos

Arbūzų sėklos - efektyvi priemonė nuo kirminų. Iš organizmo varyti nuo parazitus jos ne blogiau nei gali moliūgų sėklos. Išdžiovintas arbūzų sėklas reiktų sumalti mėsmale ar kavamale, sumaišyti su pienu proporcijomis 1:10 - ir natūralus vaistas paruoštas. Gerti jį reiktų du kartus per dieną po dvi stiklines ne valgio metu.

REKLAMA

Minimumas kalorijų

100 gramų sultingo minkštimo - viso labo tik 38 kalorijos. Todėl arbūzas ypač tinka norintiems sulieknėti. Jį galima valgyti norint sumažinti apetitą. Arbūzas labai greitai suteikia sotumo jausmą, nekeldamas problemų dėl antsvorio. Be to, arbūzuose gausu folinės rūgšties, kuri normalizuoja riebalų apykaitą.

REKLAMA

Kosmetika

Arbūzas naudojamas ir kosmetiniais tikslais.Jei šakute sutrinsite arbūzo minkštimą ir užtepę gautą košelę ant veido palaikysite 20 minučių, tai nusivalę kaukę iškart pastebėsite jog oda atrodo gerokai atjaunėjusi.

Pagalba kepenims

Arbūzų sultys tirpdo ir šalina toksinus iš kepenų. Todėl sergant chroniškomis kepenų ligomis ar apsinuodijus maistu, arbūzų nereiktų vengti. Sočiai privalgyti arbūzų patartina ir po gydymo stipriai veikiančiais preparatais, pavyzdžiui, antibiotikais.Tiems, kuriems neseniai buvo atliekama operacija su ilgalaike narkoze, arbūzai itin naudingi. Jų sultys padeda kepenims greičiau išvalyti iš organizmo vaistus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Arbūzų garsai

Nustatyti, ar arbūzas sunokęs, galima pagal garsą, pastuksenus į jo žievę. Jei garsas duslus - arbūzas ne visiškai sunokęs. Pernelyg "garsus" - pernokęs.

Reiktų išsirinkti "aukso"vidurį - nei per dusliai, nei per garsiai skambantį arbūzą. Be to, prinokusio arbūzo uodegėlė patamsėjusi, suvytusi, o žievė įtempta, nagu nepradrėksi.

REKLAMA

Tikrasis arbūzų sunokimo metas - rugpjūčio pabaiga - rugsėjis. Todėl tie, kurie prekyboje pasirodo gerokai anksčiau nei rugpjūtį, tikriausiai "sočiai primaitinti" trąšomis. Jei prapjovus arbūzą matoma gelsvas lankas tarp minkštimo ir žievės, jei aiškios balkšvos dėmės minkštime - žinokite, kad tas arbūzas "primaitintas"chemijos.

REKLAMA

Truputis atsargumo

Jei nusprendėte ligi soties prisivalgyti arbūzo, tai pasistenkite 2-3 valandas prieš tai nevalgyti stipriai sūdytų produktų. Tiek pat laiko bulvių traškučių, džiovintos žuvies, sūdytų riešutų ir pan. reiktų vengti ir pasibaigus arbūzų puotai. Mat druska sulaiko skysčius organizme, o sultingas arbūzas gali tapti tik dar didesniu krūviu nesveikai širdžiai ar išprovokuoti pabrinkimus. Tiems, kuriuos kamuoja chroniškos žarnyno ligos, pernelyg mėgautis arbūzais nederėtų, nes jie gali sukelti vidurių pūtimą. Nuo arbūzų reikėtų susilaikyti sergant diabetu. Jie nerekomenduotini ir per paskutiniuosius tris nėštumo mėnesius.

Arbūzo geležis

Pagal geležies kiekį arbūzas nusileidžia tik salotoms ir špinatams. Arbūzuose esančią geležį organizmas lengvai pasisavina - juk ji organinė. Todėl arbūzai puikūs pagalbininkai anemijos gydymui ir profilaktikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų