Recepto pavadinimas skamba tautologiškai, bet kitaip būtų neaišku, apie ką kalbama. O kalbama apie tradicinį velykinį rusišką valgį. Dar smetoniškoje Lietuvoje jis prigijo ir lietuviškoje, ir lenkiškoje virtuvėje. Iš kur toks populiarumas? Iškilminga, šventiška, gražu, labai skanu, sveika ir palyginti nesunku paruošti (nebent gali nuo sukimo paskausti ranką, tad patogiau dirbti dviese pakaitomis).
Taigi jau Velykos. Atėjo proga gaminti “paschą”. Receptą, kuriuo norėčiau pasidalyti, gavau iš senos kaimynės, paveldėjusios jį iš savo draugės Lietuvos rusės, puikiai gaminusios daugybę tradicinių rusiškų valgių. Pagal jį pagaminta “pascha” esu vaišinusi ir lietuvius, ir rusus, ir kitų tautų atstovus. Valgė ir prašė dar.
Visos “paschos” sudėtinės dalys griežtai velykinės. Vidutinio dydžio porcijai reikia 200 g sviesto, 200 g cukraus, 5 trynių, 600 g varškės, vanilinio cukraus (vanilės), kapotų migdolų, 50 g razinų, tarkuotos apelsino žievelės, 100 g grietinėlės.
Pirmiausia permalkite per mėsmalę arba pertrinkite mikseriu varškę, kad masėje neliktų gurvuoliukų. Paskiau išsukite mediniu šaukštu dubenyje sviestą su cukrumi. Jei sviestą pamiršote iš anksto ištraukti iš šaldytuvo, galite jį palaikyti šiltai (metaliniame dubenėlyje ant radiatoriaus arba virš karšto vandens puodo).
Kai cukrus bus aptirpęs, toliau sukdami įmuškite po vieną trynius, paskui po truputį įsukite varškę. Masė turi būti labai gerai išsukta, vientisa. Tą padarę, galite dėti vanilinį cukrų, kapotus migdolus, razinas, apelsino žievelę. Tiks ir kitokie vaisiai bei pagardai. Paskiau pilkite grietinėlę. Darsyk gerai permaišę padėkite masę šaltai 2-3 valandoms. Kai masė atšals, sudėkite ją ant drobinės skepetaitės (švarios šluostės), suvyniokite ir suspaudę perriškite virvele kaip sūrį.
Paslėkite lentute ir palikite nakčiai dubenyje, kad nubėgtų išrūgos. Rusės tam dažniausiai naudoja specialų medinį įtaisą, ant kurio sienučių yra reljefiniai Velykų simboliai, įsispaudžiantys “paschos” šonuose. Taip, žinoma, “paschai” suteikiamas deramas pavidalas. Mes galime pasitenkinti ir kuklesniu vaizdu, guosdamiesi, kad skonis nenukentės, o duoklę Velykų pusryčių simbolikai atiduosime kuldami margučius ir braukdami krienų išspaustą ašarą.
Dar vieną velykinį receptą rasite čia http://www.omni.lt/index.php?base/z_47805.