Lašišos gaminimo būdų yra šimtai. Tačiau kai kurie iš jų labai jau ūkiški, naminiai. O kaip patiekti lašišą, jei norite, kad vaišių stalas atrodytų elegantiškai? Savaime suprantama, tokiu atveju negali būti nei kaulų, nei didelių gabalų, nei gausių padažų.
Bet lašiša yra labai sausa žuvis, be padažo ji sprangi. Kur išeitis? Pagaminkite putėsius. Šis patiekalas labai patogus, jei laukiate svečių, nes jį galima pasiruošti iš vakaro, o pasirodžius laukiamiems žmonėms teliks tik ištraukti iš šaldytuvo. Jei kokiame podėlyje aptiksite žuvies pavidalo formą, gal net pavyks pagarsėti rafinuotais kulinariniais sugebėjimais!
Tačiau neišsigąskite, patiekalas visai nesudėtingas. Jums reikės nedidelės (iki 2 kg svorio) lašišos (tokios, beje, pačios pigiausios), morkų, svogūno, prieskonių, želatinos, citrinos, petražolių ir žalių agurkų papuošimui bei padažo sudedamųjų dalių. Jas galite pasirinkti pagal skonį. Tinka paprasčiausias majonezas. Labai skanu majonezą maišyti su baltu jogurtu. Galima pirkti “Mūsų švelniąją varškę” ir patiekti ją sumaišytą su tarkuotais krienais. Bet čia jau baigiamieji pasiūlymai. Grįžkime į pradžią.
Nuplautą ir į kelis gabalus supjaustytą žuvį (nepamirškite išpjauti akių ir žiaunų!) išvirkite nedideliame kiekyje vandens su svogūnu, morkomis, lauro lapeliais ir pipirais. Būtinai pasūdykite! Kol žuvis nuovire auš, šaukštą želatinos užpilkite nedideliu kiekiu vandens ir palikite brinkti.
Ištraukite iš nuoviro žuvies gabalus, nulupkite odą ir išimkite kaulus. Nuovirą nukoškite. Stikline nuoviro užpilkite išbrinkusią želatiną ir įstatykite į verdančio vandens vonelę, kad želatina ištirptų (nepamirškite kartkartėmis pamaišyti!).
Pašteto formą įdėkite į šaldiklį. Kai želatina ištirps, ištraukite formą ir ant dugno užpilkite želatinos, kad susidarytų plėvelė.
Žuvies minkštimą malkite mikseriu. Įspauskite citrinos sulčių ir supilkite likusią želatiną. Pasūdykite, įberkite truputį cukraus, pagardinkite prieskoniais. Gautą masę sudėkite į želatina aptrauktą formą, paviršių palyginkite ir padėkite patiekalą šaltai.
Atėjus valgymo laikui, palaikykite formą virš vandens garų, kad želatina aptirptų ir galėtumėte gražiai išversti putėsius ant didelės lėkštės. Kad patiekalas gražiau atrodytų, jį galite papuošti nulupto agurko riekelėmis, petražolių lapeliais. Tinka ir plonais skridinėliais pjaustyti ridikėliai.
Valgymo būdas priklauso nuo įpročių ir situacijos. Putėsius galima patiekti kaip šaltą užkandį su kuriuo nors iš padažų bei agurkais ir ridikėliais, galima tepti ant duonos, užsidedant truputį majonezo arba varškės ir krienų mišinio.