• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neišsigąskite kvailai skambančio pavadinimo! Iš tikrųjų patiekalas yra neįmantrus, skanus ir lengvai paruošiamas. Tai plonomis juostelėmis pjaustyti jautienos raumens gabalėliai (reikėtų aštraus peilio arba gero mėsininko), pakepti ant aliejaus ir pabaigoje storai apkloti šviežia gražgarste, kuri vos patroškinama, kad suminkštėtų.

REKLAMA
REKLAMA

Jau seniai norėjau šį valgį pristatyti “Omni laiko” gurmanams, nes jį tikrai verta įtraukti į “budintį valgiaraštį”, bet nebuvo prasmės, kol mūsų parduotuvės nepradėjo prekiauti gražgarste. Beje, ši garstyčių giminaitė ir kryžmažiedžių šeimos narė puikiai auga mūsų klimato sąlygomis, tad galite ją sėti savo daržuose ir imdami vis naują derlių visą vasarą naudoti salotoms ir šaltoms sriuboms.

REKLAMA

Šiandieninis mūsų patiekalas, kaip daugelis anksčiau aprašytųjų, po pasaulį paplito iš italų virtuvės ir keliauja su itališku pavadinimu “straccetti e rughetta” (jei norite įsitikinti paplitimo arealo platumu, patikrinkite internete). Beje, žodis “rughetta”, kaip galima nutuokti, itališkas gražgarstės pavadinimas, pasako dar ir tai, kad valgio autoriai - Romos miesto virėjai. Mat bendrinėje italų kalboje gražgarstė vadinama “rucola”. Jei sakysite “rughetta”, visi iš karto supras, kad žodį išmokote iš romiečių.

REKLAMA
REKLAMA

Na, o žodis “straccetti” kilęs iš “straccio” - skuduras, skarmalas, ir jis iškalbingai nusako mėsos gabalėlių formą. Kaip paruošti jautienos “skudurėlius”? Sudėję į keptuvę supjaustytą mėsą, įmeskite kartu įpjautas 4-6 česnako skilteles (prieš klojant gražgarstę, jas reikėtų išmesti lauk). Mėsos atraižėlėms iš visų pusių apkepus (kai jautiena pabals), užpilkite baltojo vyno, užberkite druskos, maltų juodųjų pipirų. Gražgarstė dedama prieš pat pabaigą. Žolių turi būti gana daug, nes kaitinamos jos suzmenga. Troškinkite gražgarstę visai trumpai, užtenka 1-2 minučių.

Patiekalas valgomas su balta lengva duona užsigeriant raudonu vynu. Receptas geras tuo, kad šį skanų, maistingą ir gana įspūdingą patiekalą lengvai galite ruošti šalia sėdint svečiams, nes procesas paprastas, o nešvarių indų visai nedaug (ypač jei iš anksto susipjaustysite mėsą).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų