Užgavėnės - žiemos išlydėjimo ir pavasario sutikimo šventė. Kas vaikystėje nevalgė mamos iškeptų blynų su uogiene, užsigerdamas pienu? Tradicinis Užgavėnių valgis - blynai. Siūlome pabandyti kelis įdomesnius receptus.
Smaližių blyneliai
1 kiaušinis, 1 šaukštas miltų, 1 šaukštas grietinės, truputis druskos ir cukraus, aliejaus, uogienės.
Kiaušinį, druską ir cukrų gerai išplakame, sudedame grietinę, miltus ir išmaišome. Masę išplakame mikseriu. Į keptuvę su įkaitintu aliejumi dedame po šaukštelį tešlos, kepame ant silpnos ugnies. Iškeptus blynelius gražiai sudedame į lėkštę ir pateikiame su uogiene. Užsigeriame pienu.
Blyneliai su razinomis
1 kiaušinis, 2 šaukštai miltų, 0,5 stiklinės džiovintų razinų, 0,5 stiklinės kefyro, 200-250 g liesos biovarškės (galima ir riebesnės), truputis druskos ir cukraus, aliejaus, grietinės.
Kiaušinį ištriname su varške, cukrumi ir druska, supilame kefyrą, įdedame miltus ir nuplautas bei nusausintas razinas. Viską išmaišome. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir dedame po šaukštą tešlos, kepame ant silpnos ugnies, kol apskrus. Valgome su grietine, galima užsibarstyti dar šiek tiek cukraus. Skanūs ir šalti.
Lietiniai su migdolais ir sūriu
200-250 g varškės, 2 kiaušiniai, 1 trynys, 3-4 šaukštai sviesto, 0,5 stiklinės pieno, 5 šaukštai miltų, druskos, aliejaus, 4 šaukštai cukraus, 1 citrina, 50 g migdolų.
Varškę išmaišome su cukrumi, tryniu, susmulkintais migdolais. Citriną nuplauname ir nulupame žievelę, ją sutarkuojame ir įdedame į varškę. Išspaudžiame citrinos sultis ir supilame į varškę, viską sumaišome. Ištirpiname sviestą ir sumaišome su kiaušiniais, pienu, miltais ir druska. Aliejų įkaitiname keptuvėle ir kepame lietinius. Į iškeptus lietinius sudedame varškės masę ir suvyniojame.