REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktasis kino festivalis „Ad Hoc: Nepatogus Kinas“ į Vilniaus kino sales pakvies spalio 20 – 30 dienomis. Antrus metus iš eilės žiūrovai bus raginami atsigręžti į lyčių lygybės klausimus, smurtą prieš moteris ir pažvelgti į šeimą kitu kampu.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę Lietuvos Konstitucinis teismas nutarė, kad tarp šeimos ir santuokos negalima dėti lygybės ženklo. Daugybę diskusijų kėlusi ankstesnė šeimos koncepcija pripažinta diskriminacine ir prieštaraujančia pagrindiniam valstybės įstatymui, tačiau dėl to ginčų nesumažėjo. Šio sąmyšio kontekste dar daugiau diskusijų sukels speciali „Nepatogaus Kino“ filmų programa „Ekrane moterys“. Jos herojės žiūrovams iš pirmų lūpų papasakos apie gyvenimą kitokioje šeimoje, meilę be santuokos ir problemas „tradicinėse“ šeimose, apie kurias vis dar vengiama kalbėti.

REKLAMA

Jautria lesbiečių tema prabils dvi viešnios

Į festivalį „Ad Hoc: Nepatogus Kinas“ šiemet atvyksta dvi išskirtinės viešnios, JAV kino kūrėjos Susan Muska ir Greta Olafsdottir. Lietuvos visuomenei homofobija nesvetima, tad atviri ir drąsūs jų žodžiai išties privers suklusti. Režisierių pora pristato filmą „Edi ir Tea: ilgos sužadėtuvės“ (angl. „Edie & Thea: A Very Long Engagement“), pasakojantį apie dviejų moterų meilės istoriją ir daugybę išbandymų, kliuvusių dviem širdims, nusprendusioms neslėpti savo prigimties ir nemeluoti sau. Įkvepianti kino juosta ir stiprios jos herojės siunčia svarbią žinutę: „Neatidėliokite laimės“.

REKLAMA
REKLAMA

„Edi ir Tea: ilgos sužadėtuvės“ (nuotr. Organizatorių)„Edi ir Tea: ilgos sužadėtuvės“ (nuotr. Organizatorių)

Bene garsiausias S. Muska ir G. Olafsdottir poros filmas – „Brendono Teenos istorija“ (angl. „The Brandon Teena Story“). Ši dokumentinė juosta apie neapykantą ir homofobiją apdovanota daugybėje tarptautinių festivalių ir vos nepelniusi „Emmy“ prizo už geriausią tiriamosios žurnalistikos darbą. Su atkeliavusiomis kūrėjomis iš už Atlanto bus galima pasikalbėti ir specialiai rengiamų susitikimų metu.

Daug skausmo patyrusios, tačiau nepalaužtos sielos

Programoje „Ekrane moterys“ netruks sielos stygas užkabinsiančių akimirkų. Į festivalį atvykstantis flamandų režisierius Koen Suidgeest pristatys filmą „Karlos atėjimas“ (Karla's Arrival), papasakosiantį, kaip gimsta jau antroji gatvės vaikų karta, o jauna motina desperatiškai stengiasi suteikti naujagimei dukrai geresnį gyvenimą. Tikros Barrientų šeimos gyvenimą atskleis švedų filmas „Šeima“ (Familia). Jo centre – uždarbiauti iš Peru į tolimąją Ispaniją priversta išvykti 50-metė Nati ir jos gyvenimo drama. Ši šilta juosta parodys, kokie ryšiai mus su artimaisiais sieja dideliame šių dienų pasaulyje ir kiek daug paaukoja šeimas dėl jų gerovės paliekantys žmonės. Kadangi emigracijos tema itin aktuali ir Lietuvai, kiekvienas žiūrovas turėtų atrasti bent kruopelytę pažįstamo gyvenimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Du JAV kūrėjų filmai prabils apie likimus moterų, nuteistų kalėti už savo vyrų – smurtautojų nužudymus. Daugelis jų gyveno „tradicinėse“ šeimose, augino vaikus, tačiau kiekvieną dieną kentė žiaurų savo vyrų elgesį. Į fizinio ir psichologinio smurto ratą uždarytos moterys pasirinko fatališkas lemtis, tačiau nepalūžo ir pasirinko siekti, kad visuomenės požiūris į smurtą šeimoje keistųsi. Filme „Nuodėmė tylėti“ (Sin by silence) ryžtingos kalinės susivienija bendram tikslui ir veikia Amerikoje jau du dešimtmečius, palengvindamos sunkius likimo seserų išgyvenimus ir skatindamos realius įstatymų, švietimo sistemos, prevencijos būdų pokyčius.

REKLAMA

„Šeimos vardan“ (nuotr. Organizatorių)„Šeimos vardan“ (nuotr. Organizatorių)

Dramatiška 26-erius kalinčios moters istorija įamžinta JAV filme „Nusikaltimas po nusikaltimo“. Debora Peagler nepalūžo, nors iš gyvenimo sulaukė smurto, savo vyro buvo įviliota į prostitucijos tinklą ir neteisingai apkaltinta. Tačiau teisybė egzistuoja, šįsyk ji – dviejų jaunų advokatų rankose.

Skaudžių, musulmonų gretose pasitaikančių, „garbės nužudymų“ istoriją papasakos kanadiečių kino juosta „Šeimos vardan“ (In the Name of the Family).  Filmas atskleidžia skaudžią realybę, jog daug jaunų moterų Šiaurės Amerikoje beprasmiškai žūva nuo savo artimųjų rankos už neva užtrauktą gėdą šeimai.

REKLAMA

Penkmetį švenčiantis dokumentinių filmų festivalis „Ad Hoc: Nepatogus Kinas“ parodys šias ir dar daugiau šokiruojančių istorijų bei unikalių dokumentinių juostų. Savo įžvalgomis su bendraminčiais, filmų kūrėjais ir visuomenės veikėjais žiūrovai galės pasidalinti edukacinių diskusijų metu.

Programos „Ekrane moterys“ diskusijos:

Spalio 24 d. kino centre „Skalvija“ 17.30 val. „Smurtas šeimoje – pačios šeimos reikalas?“

Spalio 25 d. kino centre „Skalvija“ 18.40 val.  „Ar savo noru išvyksta prekybos žmonėmis aukos? “

Spalio 29 d. kino centre „Skalvija“ 17.30 val.  „Lesbietėms partnerystės nereikia“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų