REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Automobiliui pasiskolinti nusprendusi Skaiva, susidūrė su visai nedidele problema – atlyginimą gauna, mokesčius moka, tačiau pasiskolinti negali.

Automobiliui pasiskolinti nusprendusi Skaiva, susidūrė su visai nedidele problema – atlyginimą gauna, mokesčius moka, tačiau pasiskolinti negali.

REKLAMA

Ir Skaiva ne vienintelė –  dirbantys savarankiškai gali susidurti su  panašia situacija, nes dirbant pagal individualią veiklą, verslo liudijimą ar autorines sutartis paskolos galima ir negauti, rašo pranešime spaudai.

Situacija Skaivai nutiko, kai į jos automobilį įvažiavęs jaunas vairuotojas radijo laidų vedėjos automobilį sudaužė nepataisomai. Nusprendusi naujai transporto priemonei pasiskolinti pinigų, Skaiva susidūrė su netikėta staigmena – pinigų skolintis ji negali, nes kreditus ir paskolas teikiančios įmonės, į kurias ji kreipėsi, nevertina individualiai dirbančių ar turinčių nuosavą verslą asmenų pajamų.

„Nesu taupus žmogus, kuris laiko pasidėjęs tūkstančius eurų naujam automobiliui, todėl normalu, kad ištikus tokiai situacijai, nusprendžiau nelaukti, kol draudimas išspręs visus reikalus, o tiesiog pasiskolinti pinigų ir nusipirkti naują automobilį.

REKLAMA
REKLAMA

Esu dirbantis ir padoriai užsidirbantis bei kasmet tvarkingai pajamas deklaruojantis ir nemažus mokesčius sumokantis žmogus. Mano bėda ta, kad dirbu pagal autorines ir individualios veiklos sutartis – man paskambino ir pasakė: „Atsiprašome, bet mūsų duomenys rodo, kad esate nemoki“, – savo pirmąjį kreipimąsi į kreditus ir paskolas teikiančias įmones prisimena Skaiva.

REKLAMA

Pasak radijo laidų vedėjos,  jos turimų pinigų paskolai padengti galėtų pakakti, tačiau skolinti atsisakoma, grindžiant tuo, kad dirbama pagal individualios veiklos pažymą.

„Bet kas, uždirbantis, tarkim, 600 eurų su darbo sutartimi, paskolą imti gali, o va aš negaliu, nes esu nemoki. Pasirodo, su panašia situacija susiduriu ne aš viena. Dauguma jaunų kūrybingų žmonių, dirbančių pagal individualios veiklos sutartis, gauna „ne“, jei nori pasiimti paskolą, lizingą ar kreditą“, – sako radijo laidų vedėja.

„Puikiai žinome Skaivos situaciją, kai buvo atsisakyta suteikti paskolą automobiliui įsigyti. Bendrovės, į kurias paskolos ji kreipėsi, atsisakė paskolą suteikti, nes, kitaip nei mes, nevertina individualia veikla užsiimančių asmenų pajamų. Esame sukūrę specialų paskolos paketą dirbantiems sau, todėl faktas, kad žmogus dirba savarankiškai, mums nesudaro sunkumų atlikti individualų pajamų vertinimą. Kliento deklaruojamas ir gaunamas pajamas vertiname net jei jis turi būsto paskolą, ir kreditinę kortelę vadovaudamiesi atsakingo skolinimo principu“, – sako „General Financing“ Klientų sėkmingos patirties vadovas Skirmantas Ketvirtis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak eksperto, Lietuvoje labai daug kūrybingų žmonių, grožio paslaugų teikėjų, meistrų ir kitų profesijų atstovų, kurie dirba pagal autorines sutartis, individualią veiklą ar verslo liudijimą. Bet tai ne priežastis atsisakyti kelionių, ilgai planuojamų pirkinių, svarbių projektų ar idėjų realizavimo.

„Atsakingai skolinanti įmonė turės būdų įvertinti dirbančio sau žmogaus mokumą t. y. finansines galimybes grąžinti paskolą. Jeigu žmogus turi kitų finansinių įsipareigojimų bankams, lizingo ar kitoms bendrovėms, prieš imdamas paskolą, turėtų paskaičiuoti, ar jo turimi finansiniai įsipareigojimai neviršys 40 proc. asmens mėnesio tvarių pajamų. Didesnis procentas rodo, kad asmeniui paskolos išmokėjimas gali sukelti sunkumų. Jei pats žmogus negali tinkamai įsivertinti savo finansinių galimybių, jis visuomet gali pasikonsultuoti ir visą reikiamą informaciją gauti iš ekspertų.“, – baigdamas sako S. Ketvirtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų