REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Azijietiškos virtuvės šefo iš Kėdainių aistra maistui ir prieskoniams atvedė iki brangiausio pasaulyje pagardo, šafrano, auginimo. Azartiškas vyras užsispyrė ir šiemet nuėmė pirmąjį savo lietuvišką daržinių krokų derlių. Kaip lietuviui sekėsi auginti aukso vertę turintį šafraną?

Azijietiškos virtuvės šefo iš Kėdainių aistra maistui ir prieskoniams atvedė iki brangiausio pasaulyje pagardo, šafrano, auginimo. Azartiškas vyras užsispyrė ir šiemet nuėmė pirmąjį savo lietuvišką daržinių krokų derlių. Kaip lietuviui sekėsi auginti aukso vertę turintį šafraną?

REKLAMA

Kėdainietis Aurimas šį rudenį įgyvendino pačią didžiausią savo svajonę – užsiaugino šafrano. Nors derlius kuklus, bet lietuviškas.

„Norėjosi pabandyti įvertinti, kaip Lietuvoj auga, juo labiau, kad jiems sąlygos pakankamai tinkamos pas mus augti. Ne tik kaip Arabų šalyse, ar ten Indijoj kokioj, Azijoj“, – sako kėdainietis Aurimas Juknys.

Kol kas Lietuvoje nėra šafrano augintojų, tad Aurimas su šeima būtų pirmieji tokio netradicinio ūkio įkūrėjai. Vyras savo užmoju labai patenkintas, nes išgauti iš žydinčių krokų derlių pavyko neblogą. O žydėjimas truko vos 10 dienų.

REKLAMA
REKLAMA

„Sodinasi rugsėjo mėn., rudenį, tai net draugai stebėjosi, kada? Ta prasme, žiema ant nosies, tai kada jie pražydės, auga ganėtinai greitai, tai kokios 6-7 savaitės ir pilnai jau viskas pražydėję būna“, – pasakoja A. Juknys.

REKLAMA

Tiesa, norint surinkti vos kelis gramus šio džiovinto prieskonio reikia pasodinti bent 1000 paprastojo arba daržinio kroko svogūnėlių. Ir skinamos tik šios purpurinės žiedų piestelės.

„Viskas nurenkama pirštais, nėra jokių aparatų, mašinų, vienintelis aparatas, ką gali pasiūlyt technika, tai tik pasodinti“, – teigia A. Juknys.

Daugiausia krokų arba net 90 proc. šafrano užaugina Iranas, po to Marokas, Ispanija, Graikija ir Indija. Suprasti, kodėl šafranas – pats brangiausias pasaulio prieskonis, nesuku. Norint išgauti vieną kilogramą šafrano, reikia užauginti tikrą violetinių žiedų jūrą, kuri tilptų į du futbolo stadionus.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi prieskonis toks brangus, rinkoje pasitaiko ir nemažai jo klastočių.

„Parduoti gali šiek tiek brangiau negu originalų prieskonį, kaip kad maltą ciberžolę klastoja, tai ji pigi, bet gali parduoti kaip šafraną. Kiti net paprastus pavasarinius krokus pardavinėja kaip prieskonį, bet jis nuodingas“, – kalbėjo A. Juknys.

Šafranas išties dažo ir suteikia maistui geltoną spalvą. Bet virtuvės šefas perspėja, kad akis viliojamai veikiančių raudonų gijų reikia nepadauginti.

„Jei žinai ciberžolės skonį, nesumaišysi, turi specifinį skonį, jei padauginsi, patiekalas įgaus kartumą, skonis bus kaip vaistų“, – sako A. Juknys.

Vis dėlto, šis augalas gana kaprizingas – jautrus drėgmei ir šilumai. Pražydęs daržinis krokas greitai nuvysta, todėl derlių rinkėjai priversti gaudyti dienomis. O rinkoje pasirodo kuo ryškesnės šafrano gijos tuo jis vertingesnis ir aukštesnė prieskonio kokybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų