REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Vaida Skaisgirė (nuotr. Organizatorių)

Neseniai iš atostogų Kanarų salose į darbus Vilniuje sugrįžusi prodiuserė Vaida Skaisgirė dalyvavo tradicinio japoniško gėrimo iš žaliosios arbatos miltelių – „matcha latte“ – gaminimo dirbtuvėse.

8

Neseniai iš atostogų Kanarų salose į darbus Vilniuje sugrįžusi prodiuserė Vaida Skaisgirė dalyvavo tradicinio japoniško gėrimo iš žaliosios arbatos miltelių – „matcha latte“ – gaminimo dirbtuvėse.

REKLAMA

Žinoma moteris pirmą kartą ne tik pati gamino, bet ir ragavo šio gėrimo: „Tai tikras mano vasaros atradimas – tiek kartų buvau apie jį girdėjusi, tačiau niekada neturėjau progos paragauti!“

Mėgaujasi vasaros miesto ritmu

V. Skaisgirė pasakoja vasaromis derinanti atostogų ir darbo ritmą – gera ir pailsėti užsienyje, ir kibti į darbus – ketvirtą vasarą iš eilės prodiuserė filmuoja kulinarinių kelionių projektą. Vaida sako, kad save laiko miesto žmogumi – žinoma moteris šiuo metu įsirenginėja naujus namus pačiame centre dangoraižių apsuptyje, rašo pranešime spaudai,

„Visada norėjau gyventi tik centre ir tai sau įvardijau dar paauglystės laikais, kai gyvenau su tėvais užmiestyje. Vasaros ritmas mieste man ypatingas – čia visada randu, ką veikti, kur skaniai pavalgyti, apsipirkti, o žaliuojantys skverai, trykštantys fontanai leidžia stabtelėti, net ir tarp įtemptų darbų įsiklausyti į savo poreikius – kartais tai greitas ėjimas, kartais – knyga, o kartais – atgaivinantis gėrimas“, – pasakoja V. Skaisgirė.

REKLAMA
REKLAMA

Nustebino skonis ir savybės

„Matcha“ kaip ir žalioji arbata auginama iš tų pačių augalų, tačiau ne tiesioginiuose saulės spinduliuose, o atokaitoje – šešėlyje ilgiau augantys lapeliai sukaupia daugiau naudingųjų medžiagų. Dirbtuvių prekybos centre „Europa“ metu V. Skaisgirė sužinojo apie „matcha“ gėrimo kilmę, naudingąsias savybes ir gaminimo ritualus.

REKLAMA

„Mėgstu išbandyti naujus dalykus ir skonius, tad mielai priėmiau kvietimą. Nustebau, kad „matcha“ – ne tik skanus, bet ir sveikas gėrimas, kuris kelia budrumą, gerina koncentraciją, bet nesukelia energijos šuolių kaip kofeinas. Dar viena svarbi šio gėrimo savybė, kuri tikrai patiks moterims, kad ji gali padėti numesti svorio. Be to, „matcha“ galima mėgautis kasdien“, – dalijasi V. Skaisgirė.

Yra žinoma ir daugiau teigiamų „matchos“ savybių – ji gerina širdies ir kraujagyslių veiklą, saugo kepenis, šalina iš organizmo toksinus, turi daug antioksidantų. V. Skaisgirė pasakoja, kad nesitikėjo, jog šį gėrimą taip lengva paruošti – reikia sumaišyti miltelius su karštu vandeniu, suplakti specialia šluotele, papildomai galima pagardinti pienu ar augaliniu gėrimu. Prodiuserė rinkosi „matcha“ su kokosų gėrimu, kuris dar labiau praturtina „matcha“. 

REKLAMA
REKLAMA

„Visada džiaugiuosi ir į savo kasdienybę įtraukusi sveikas ir skanias alternatyvas. Man sveika gyvensena prasideda tada, kai žmogus pradeda galvoti apie savo kūną, kaip iš tikrųjų jam padėti, kad jis kuo daugiau metų išliktų stiprus, sveikas ir gyvybingas. Tai sudaro ne tik mityba, bet ir miego režimas, sportas, žalingų įpročių atsisakymas“, – sako kulinarinių kelionių projekto „Maisto kelias“ prodiuserė.

Gerai žinomas, bet ne visų atrastas

„Matcha“ – populiarus ir žinomas visame pasaulyje gėrimas tiek dėl savo skonio, tiek dėl gerųjų savybių sveikatai. „Jau prieš penkerius metus supažindinome lietuvius su šiuo japoniškas tradicijas menančiu skoniu. Turime nuolatinių „matchos“ gerbėjų, tačiau vis dar nemažai tokių, kurie daug girdėję, bet nėra niekada bandę. Nedrįstantiems nusipirkti, šiuo metu yra puiki proga būti pavaišintiems, apsipirkus prekybos centre „Europa“, – pasakoja Adomas Dzedulionis, „Chaika“ įkūrėjas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tradicinis „matcha“ gėrimas gaminamas su karštu vandeniu. A. Dzedulionis pasakoja, kad yra daug „matchos“ panaudojimo variacijų: „Dabar milteliai naudojami ir kepiniuose, ir kaip prieskonis, siekiant suteikti žalią spalvą ir egzotišką skonį. Šiuo metu populiariausias pasirinkimas – „matcha latte“ arba šalta „matcha“. Gaminant „matcha latte“, pirmiausia reikia gerai išplakti miltelius su 70 °C vandeniu, kad būtų išlaikytos skoninės savybės. Jeigu namuose nėra tam skirtos šluotelės, galima susirasti alternatyvų įrankį, pavyzdžiui, elektrinį plakiklį. Svarbu nepamiršti, kad kuo geriau išplakti milteliai, tuo skanesnis gėrimas gausis. Tada lieka tik gėrimą užpilti pienu su puta.“

Pasak A. Dzedulionio, „matcha“ kaip ir kava turi daug skirtingų lygių: kulinarinė pasižymi paprastesnėmis skoninėmis savybėmis, palyginus su ceremonijoms skirta „matcha“. Geriausia „matcha“ atkeliauja iš Japonijos, kuri pasižymi sodria žalia spalva bei išskirtiniu skoniu. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų