• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Nepaaiškinami galvos skausmai, pilvo skausmas ir pūtimas, vidurių užkietėjimas arba viduriavimas, pykinimas, nuovargis – tai tik dalis simptomų, kuriuos gali sukelti gliuteno ir laktozės netoleravimas. „Antėja“ šeimos gydytoja Vidmantė Vilkė pasakoja, kaip atpažinti glitimo ir laktozės netoleravimą, kada kreiptis į specialistus ir kokius tyrimus atlikti.

Nepaaiškinami galvos skausmai, pilvo skausmas ir pūtimas, vidurių užkietėjimas arba viduriavimas, pykinimas, nuovargis – tai tik dalis simptomų, kuriuos gali sukelti gliuteno ir laktozės netoleravimas. „Antėja“ šeimos gydytoja Vidmantė Vilkė pasakoja, kaip atpažinti glitimo ir laktozės netoleravimą, kada kreiptis į specialistus ir kokius tyrimus atlikti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Serga tiek jauni, tiek vyresni

„Antėja“ šeimos gydytoja pasakoja, kad gliuteno netoleravimas (celiakija) yra autoimuninė liga ir  gali atsirasti nuo pat kūdikystės. Dažniausiai jos simptomai pastebimi pradėjus kūdikio primaitinimą, tačiau ne retai ši liga nustatoma ir suaugusiems asmenims. Celiakija gali pasireikšti labai skirtingai, todėl ne visi žmonės, turintys genetinį polinkį, jaučia simptomus ir ne visiems ši liga diagnozuojama.

REKLAMA

„Didžioji dalis žmonių gliuteną toleruoja be jokių neigiamų pasekmių organizmui ir tik nedidelei daliai (apie 1-2 proc. bendros populiacijos) diagnozuojama celiakija“, – sako V. Vilkė.

Išduoda nemalonūs simptomai

Jeigu paciento organizmas jautrus gliutenui – baltymui, kurį randame grūdiniuose produktuose, to praktiškai neįmanoma nepastebėti ir nepajusti.

REKLAMA
REKLAMA

„Gliuteno netoleruojantys žmonės dažnai skundžiasi nuovargiu, sutrikusia virškinamojo trakto veikla, juos vargina pilvo pūtimas, viduriavimas, vidurių užkietėjimas, pilvo ar galvos skausmas, apetito stoka, odos problemos, o vaikams gali būti stebimas nepakankamas svorio prieaugis ar net svorio kritimas“, – teigia „Antėja“ šeimos gydytoja V. Vilkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Dar liūdnesnių  pasekmių, pasak šeimos gydytojos, gali turėti ilgalaikis gliuteno turinčių produktų vartojimas celiakija sergantiems žmonėms, kadangi ši liga gali pažeisti žarnyno gleivinę ir sutrikdyti maisto medžiagų absorbciją.

„Ilgainiui tai lemia geležies, folio rūgšties, įvairių mikroelementų stoką ir gali komplikuotis anemija ar kitų maisto medžiagų trūkumu“, – įspėja „Antėja“ šeimos gydytoja ir priduria, kad celiakijos komplikacijų gali būti ir daugiau – dėl pablogėjusio kalcio pasisavinimo gali išsivystyti osteoporozė, taip pat gali atsirasti įvairios odos ligos bei lėtiniai virškinamojo trakto sutrikimai, o nepakankamai gydoma ši liga gali didinti žarnyno vėžio riziką.

REKLAMA

Pritrūksta virškinimo fermentų

Kalbai pasisukus apie laktozės netoleravimą, V. Vilkė teigia, kad šis sutrikimas gali būti paveldimas arba įgytas, kuomet su amžiumi sumažėja laktazės fermento gamyba.

„Laktozės netoleravimas, tai būklė, kai organizmas negali pilnai suskaidyti pieno produktuose esančios laktozės dėl fermento laktazės gamybos stokos“, – pasakoja specialistė.

REKLAMA

Pasireiškia virškinimo sutrikimais

Dažniausiai laktozės netoleravimas pasireiškia įvairaus intensyvumo simptomais.

„Esant laktozės netoleravimui, praėjus tam tikram laikui (gali būti nuo kelių minučių iki kelių valandų) po pieno produktų suvartojimo gali pasireikšti tokie simptomai, kaip pilvo pūtimas,  viduriavimas ar vidurių užkietėjimas, pilvo raižymas, skausmingi pilvo spazmai, kartais net pykinimas ar vėmimas. Jei pacientas, kuris netoleruoja laktozės, toliau vartoja pieno produktus, simptomai gali paūmėti ir pabloginti gyvenimo kokybę“, – pabrėžia pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikslią diagnozę padeda nustatyti tyrimai

Jeigu suvalgę gliuteno ar laktozės turinčių maisto produktų juntate nemalonius simptomus, tuomet tokių produktų vertėtų atsisakyti ir kreiptis į šeimos gydytoją. Svarbu suprasti, kad tikslią diagnozę gali nustatyti tik specialūs tyrimai.

„Diagnozuojant minėtas ligas atliekami bendri bei biocheminiai kraujo tyrimai, tam tikrais atvejais gali būti atliekamas maisto netoleravimo testas, celiakijai būdingų antikūnų tyrimai, instrumentiniai tyrimai (endoskopinis tyrimas su biopsija), taip pat galima atlikti genetinį tyrimą ir nustatyti polinkį sirgti šiomis ligomis“, – aiškina šeimos gydytoja V. Vilkė ir primena, kad šiuos ir kitus tyrimus galima atlikti „Antėja“ laboratorijose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų