REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Reinaldas Janonis (nuotr. asm. archyvo)

Profesionalus virtuvės šefas ir maisto stilistas Reinaldas Janonis – jau trečioji kulinarų karta šeimoje. Galbūt dėl to, jog virtuvėje sukosi nuo mažens, vyras maisto gamybos paslapčių niekur papildomai nesimokė – iš karto ėjo dirbti. Bene vienintelis maisto stilistas Lietuvoje ne tik vadovauja nuosavai kavinei, kuri įsikūrusi Vilniaus senamiestyje, bet šį sezoną prisijungė ir prie TV3 televizijos kulinarinės laidos „Virtuvės istorijos“ komandos.

7

Profesionalus virtuvės šefas ir maisto stilistas Reinaldas Janonis – jau trečioji kulinarų karta šeimoje. Galbūt dėl to, jog virtuvėje sukosi nuo mažens, vyras maisto gamybos paslapčių niekur papildomai nesimokė – iš karto ėjo dirbti. Bene vienintelis maisto stilistas Lietuvoje ne tik vadovauja nuosavai kavinei, kuri įsikūrusi Vilniaus senamiestyje, bet šį sezoną prisijungė ir prie TV3 televizijos kulinarinės laidos „Virtuvės istorijos“ komandos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maisto gamyba R. Janonis susidomėjo natūraliai – jo šeimoje tai buvo įprastas dalykas. „Nežinau, kiek aš stipriai domėjausi, tiesiog aš esu trečia kulinarų kartą šeimoje. Mano močiutė buvo konditerė, o mama virėja. Aš tos profesijos net neieškojau, visada augau virtuvėje“, - pasakojo kulinaras.

REKLAMA

Dėl šios priežasties profesionalus šefas niekur papildomai šios profesijos subtilybių nesimokė. „Papildomai nesimokiau. Vaikystėje aišku labai mėgdavau žiūrėti kulinarines laidas, bet papildomai to mokytis nėjau. Lietuvoje nelabai ir yra kur mokytis šito dalyko“, - tikino šefas.

Pasak R. Janonio, profesinio mokymo įstaigų siūlomos kulinarijos programos jauniems žmonėms reikiamų žinių nesuteikia. „Vietoje jaunuolių, kurie eina į profesinio mokymo įstaigas, iš karto eičiau dirbti. Pykstu ant to jų mokslo, nes kiek pas mane yra atėję dirbti iš tų proftechninių mokyklų, jie ten yra sugadinti“, - kalbėjo vyras.

REKLAMA
REKLAMA

Virtuvės šefas dar turi ir kitą profesiją – yra maisto stilistas: „Maisto stilistas padaro greitai ir kokybiškai maistą, kuris gražiai atrodo kadre. Nes viena yra padaryti maistą, kad jis šiaip gražiai atrodytų ant stalo, bet visai kas kita, kai to maisto nuotrauka bus ant transparanto lauke. Mano tikslas ir darbas – paprastą dalyką padaryti gražų kadre ir sutaupyti laiko fotografams.“

Vyro teigimu, maisto stilistu kiekvienas norintis tapti tikrai negali. „Tu būtinai turi suvokti ekspoziciją, turi turėti estetinį pojūtį, šiaip suvokti, kas darosi su tais daiktais, pavyzdžiui, kaip kepa mėsa. Ar galime sakyti, kad norintys būti maisto stilistais gali eksperimentuoti namie ir jais tapti? Manau, kad ne. Tam reikia daug žinių“, - tikino kulinaras.

R. Janonio manymu, Lietuvoje yra kelios grupės skirtingą požiūrį į maistą turinčių žmonių. „Yra grupė žmonių, kurie labai gerai išmano, daug domisi, daug kur eina ir neperka nesąmonių. Bet yra ir žmonių, kurie supranta mažai. Yra skirtingos grupės žmonių – vieniems svarbu tiesiog pavalgyti, o yra ir kiti, kurie nori valgyti skaniai, žinoti, kaip tas maistas atsiranda ir kaip jis daromas. Na, pas mane rūkytos dešros ir dešrelių šaldytuve tikrai nerastumėt“, - juokėsi virtuvės šefas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų