REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prasidedant produktų konservavimo sezonui, kai kurie tautiečiai prisipažįsta – mada rauginti ar marinuoti uogas, daržoves, ar vaisius kiek blėsta. Vis populiariau darosi atsargas kaupti šaldiklyje, ar tiesiog džiovinti. Specialistai žeria patarimų, kad ir kokį būdą kaupti atsargas žiemai pasirinktume, svarbu žinoti, kaip tinkamai tai daryti. 

Prasidedant produktų konservavimo sezonui, kai kurie tautiečiai prisipažįsta – mada rauginti ar marinuoti uogas, daržoves, ar vaisius kiek blėsta. Vis populiariau darosi atsargas kaupti šaldiklyje, ar tiesiog džiovinti. Specialistai žeria patarimų, kad ir kokį būdą kaupti atsargas žiemai pasirinktume, svarbu žinoti, kaip tinkamai tai daryti. 

REKLAMA

Vilnietė Onutė turguje prekiauja serbentais. Parduoda ne viską – dalį moteris konservuoja žiemai – verda serbentų uogienę, tiksliau – serbentų želė.

„Paėmei, išspaudei, cukriuko įdėjai, išsukai, išmaišei ir pastatei, ir stovės“, – sako Ona.

Tiesa, Onutė sako pastaruoju metu jos namuose konservavimas jau nebe toks populiarus, kaip būdavę anksčiau.

„Mūsų amžiuje jau negalima valgyti tų produktų, kuriuose yra daug cukraus. Viską šaldyti, viską šaldykit, liks vitaminai, liks visa kokybė. Ir turėsit visą žiemą“, – tikina Ona.

REKLAMA
REKLAMA

Apie tai, kad konservavimas perleidžia savo pozicijas šaldymui, kalba ir čia pat ūkininkų iš Šakių daržoves, vaisius, ir uogas parduodanti Justina. Moteris pastebėjo, kad vakuoti agurkai, pomidorai ar paprikos pastaraisiais metais populiarėja. Stiklainis agurkų, pomidorų ar paprikų kainuoja tris eurus. Tad žmonės mieliau perka, kaip sako pardavėja, nei konservuoja patys.

REKLAMA

„Viskas labai brangu, laikas, gamyba visa. Ir visa kita, kartais nesuvalgo net tiek. Kai kurie meta lauk. Stovi metai, du… O o čia ką gali užeiti, nusipirkti, suvalgai, po kažkiek laiko vėl galėsi ateiti“, – kalba prekeivė Justina.

Tačiau tam atkirtį turi į turgų lašinių, prie namie laukiančių marinuotų agurkėlių pirkti einanti Irena.

„Taip, agurkai jau uždaryti, jau kalėjime. Ir juos darau būtent su ciberžole, su medumi, ir tas receptas jau žiūriu daug kur paplito, eksperimentuoju. Įdedi tai žiedyną, tai kokį prie agurkų labai tinka net įdėjus, kai dabar žydi moliūgai, jų žiedą“, – pasakoja vilnietė Irena.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris sako konservavimo neišstums nei šaldymas, nei džiovinimas.

„Nusipirkti galime daug ką. Bet nenusipirksim emocijos. Ką padarau aš, ką padarė mama, močiutė. Juk įvertinkim tą rankelių darbą“, – tikina Irena.

O specialistai žeria patarimų. Konservuoti galima viską, tik reikia žinoti svarbiausius dalykus – daugiausiai naudingų medžiagų išsilaiko uogas ar daržoves džiovinant. Itin populiarus naujoviškas būdas – liofilizavimas. Tiesa, jis kol kas prieinamas ne kiekvienam, mat tam reikia specialių technologijų. Tačiau, kaip aiškina žinovai, taip saugomi produktai išlaikys daugiau naudingų maistinių savybių.

„Mes nededam nei cukraus, nei pridėtinio cukraus, nei priedų ar konservantų. Viską padaro technologija. Vadinasi uogos saldumas, ar vaisiaus saldumas priklauso nuo derliaus. Jeigu uoga daug saulės gavo, ji turi daug fruktozės. Liofilizatorius jos nepanaikina“, – aiškina „Super garden“ atstovė Raminta Buzienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mitybos specialistai tam pritaria – jeigu žmogus galėtų rinktis uogas virti su cukrumi, šaldyti, ar liofilizuoti – džiovinti šalčiu, pastarasis būdas naudingiausias.

„Luobelėje, džiovintose uogose lieka tie visi taninai, tos aktyviosios biologinės aktyvios medžiagos. Vertingosios medžiagos“, – teigia dietologė Jūratė Dobrovolskienė.

O Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai sako, kad ir kokį būdą pasirinksime: uogas, daržoves ar vaisius šaldysim, virsim, ar džiovinsim, svarbiausia tai daryti taisyklingai ir laiku suvartoti.

„Yra rekomenduojama konservuotą maistą būtent to sezono, tarkim šios vasaros metu užaugintus šviežius vaisius ar daržoves suvartoti per ateinantį žiemos sezoną. Per 3–6 mėnesius“, – sako maisto produktų inspektorė Vilma Pušinaitė.

Labai svarbu tara, kurioje produktus konservuojame – netinka daugkartinio naudojimo dangteliai stiklainiams, kaskart reikia konservuoti užsukant naujus. Šaldymui, pavyzdžiui, netinka įprasti buteliai nuo vandens ar paprasti plastiko maišeliai. O tai, kad produktas jau netinkamas vartoti, išduoda jo spalva – pavyzdžiui parudavusi uogienė, ar pelėsiu pasidengę grybai. Tokius, kaip sako specialistė, jau būtina išmesti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų