REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie 40 proc. pacientų ligoninėse valgomo maisto – pirktas parduotuvėse

Dažnai artimieji lepina ligonius sveikatai kenkiančiais maisto produktais

Per 40 proc. pacientų papildomai prie ligoninėse gaunamo maisto, valgo ir giminių ar draugų iš namų atvežtą maistą, atskleidė maitinimo paslaugas teikiančios įmonės „Pontem“ apklausa, atlikta Kėdainių, Radviliškio, Šiaulių, Raseinių bei Vilniaus Onkologijos, Psichiatrijos ir Greitosios pagalbos ligoninėse. „Dažnai giminaičiai ar draugai nori palepinti savo artimuosius naminiu maistu ar įvairiais produktais iš prekybos centrų. Tačiau didelė klaida, kurią daro artimieji, tai vaisių – bananų, vynuogių, apelsinų ir pan. siūlymas sergantiesiems manant, kad jie yra labai naudingi negaluojančio organizmui. Vaisiuose yra ne tik daug reikalingų vitaminų, tačiau ir fruktozės, kuri dideliais kiekiais yra žalinga žmogaus organizmui. Todėl svarbiausia – saikingumas“, – aiškino Santariškių Vaikų ligoninės dietistė Jolita Bagdonavičiūtė. Dažnai ant staliukų palatose galima pamatyti rūkytos mėsos gaminius, kurių dietologai griežtai nerekomenduoja vartoti sergantiems. Taip pat reikėtų vengti riebių pieno produktų – varškės, sūrelių bei baltos duonos gaminių – batono, bandelių. J. Bagdonavičiūtė pastebi, kad dažnai tėveliai daro klaidą, lepindami savo vaikus įvairiais desertais, picomis, dešrainiais ar kebabais. „Pavyzdžiui, kai vaikai sveiksta po lūžio, jiems yra sudaromas įprastinis meniu, atitinkantis dienos maistingų medžiagų normą, tačiau jei tai žarnyno ar kitos specifinės ligos – būtina laikytis specialaus mitybos rėžimo,“ – aiškino dietistė. Pasak jos, sergančiųjų artimiesiems būtina žinoti, kad ligoninėse maistas yra sunormuotas pagal reikalingą energijos poreikį ir sveikos mitybos reikalavimus, todėl papildomo maisto vartoti tikrai nėra būtinybės. Dažnai to nežino ir patys ligoniai, todėl mielai vartoja artimųjų, draugų atneštus skanėstus. „Pacientui paskiriamas ne tik specialus valgiaraštis, kuris atitinka dienos energijos poreikį – reikalingą kilokolorijų skaičių, bet ir pritaikomas griežtai atsižvelgiant į kiekvieno gydymo įstaigos skyriaus pacientų sveikatos sutrikimų specifiką priklausomai nuo ligos ar atlikos operacijos,“ – sakė maistą gydymo įstaigoms tiekiančios bendrovės „Pontem“ generalinė direktorė Audronė Tendzegolskienė. „Pontem“ vadovės teigimu, atsižvelgiant į tai, kad žmogaus organizmui reikia kuo įvairesnio maisto, tam, kad gautų visas reikalingas maistines medžiagas, meniu pacientams yra nuolat atnaujinamas, stengiamasi, kad jų racionas pasipildytų vis naujais patiekalais. Tyrimas taip pat atskleidė, kad pacientai yra kur kas sąmojingesni vertindami ligoninėse gaunamą maistą. Paprašyti įvardinti, kokios maisto pageidautų ligoninėse gauti daugiau, didžioji dalis pacientų nurodė, kad labiausiai norėtų sveikesnio maisto – žuvies bei vištienos patiekalų ir salotų. „Pontem“ atliktame tyrime dalyvavo 1234 respondentų. 90 proc. jų sutiko su tuo, kad pusryčius, pietus ir vakarienę ligoninėse gauna laiku bei tinkamos temperatūros. Tyrimo rezultatai parodė, kad vienodai teigiamai yra vertinamas tiek pusryčių, tiek pietų ir vakarienės skonis, įvairovė, porcijos dydis bei šviežumas.

Per 40 proc. pacientų papildomai prie ligoninėse gaunamo maisto, valgo ir giminių ar draugų iš namų atvežtą maistą, atskleidė maitinimo paslaugas teikiančios įmonės „Pontem“ apklausa, atlikta Kėdainių, Radviliškio, Šiaulių, Raseinių bei Vilniaus Onkologijos, Psichiatrijos ir Greitosios pagalbos ligoninėse. „Dažnai giminaičiai ar draugai nori palepinti savo artimuosius naminiu maistu ar įvairiais produktais iš prekybos centrų. Tačiau didelė klaida, kurią daro artimieji, tai vaisių – bananų, vynuogių, apelsinų ir pan. siūlymas sergantiesiems manant, kad jie yra labai naudingi negaluojančio organizmui. Vaisiuose yra ne tik daug reikalingų vitaminų, tačiau ir fruktozės, kuri dideliais kiekiais yra žalinga žmogaus organizmui. Todėl svarbiausia – saikingumas“, – aiškino Santariškių Vaikų ligoninės dietistė Jolita Bagdonavičiūtė. Dažnai ant staliukų palatose galima pamatyti rūkytos mėsos gaminius, kurių dietologai griežtai nerekomenduoja vartoti sergantiems. Taip pat reikėtų vengti riebių pieno produktų – varškės, sūrelių bei baltos duonos gaminių – batono, bandelių. J. Bagdonavičiūtė pastebi, kad dažnai tėveliai daro klaidą, lepindami savo vaikus įvairiais desertais, picomis, dešrainiais ar kebabais. „Pavyzdžiui, kai vaikai sveiksta po lūžio, jiems yra sudaromas įprastinis meniu, atitinkantis dienos maistingų medžiagų normą, tačiau jei tai žarnyno ar kitos specifinės ligos – būtina laikytis specialaus mitybos rėžimo,“ – aiškino dietistė. Pasak jos, sergančiųjų artimiesiems būtina žinoti, kad ligoninėse maistas yra sunormuotas pagal reikalingą energijos poreikį ir sveikos mitybos reikalavimus, todėl papildomo maisto vartoti tikrai nėra būtinybės. Dažnai to nežino ir patys ligoniai, todėl mielai vartoja artimųjų, draugų atneštus skanėstus. „Pacientui paskiriamas ne tik specialus valgiaraštis, kuris atitinka dienos energijos poreikį – reikalingą kilokolorijų skaičių, bet ir pritaikomas griežtai atsižvelgiant į kiekvieno gydymo įstaigos skyriaus pacientų sveikatos sutrikimų specifiką priklausomai nuo ligos ar atlikos operacijos,“ – sakė maistą gydymo įstaigoms tiekiančios bendrovės „Pontem“ generalinė direktorė Audronė Tendzegolskienė. „Pontem“ vadovės teigimu, atsižvelgiant į tai, kad žmogaus organizmui reikia kuo įvairesnio maisto, tam, kad gautų visas reikalingas maistines medžiagas, meniu pacientams yra nuolat atnaujinamas, stengiamasi, kad jų racionas pasipildytų vis naujais patiekalais. Tyrimas taip pat atskleidė, kad pacientai yra kur kas sąmojingesni vertindami ligoninėse gaunamą maistą. Paprašyti įvardinti, kokios maisto pageidautų ligoninėse gauti daugiau, didžioji dalis pacientų nurodė, kad labiausiai norėtų sveikesnio maisto – žuvies bei vištienos patiekalų ir salotų. „Pontem“ atliktame tyrime dalyvavo 1234 respondentų. 90 proc. jų sutiko su tuo, kad pusryčius, pietus ir vakarienę ligoninėse gauna laiku bei tinkamos temperatūros. Tyrimo rezultatai parodė, kad vienodai teigiamai yra vertinamas tiek pusryčių, tiek pietų ir vakarienės skonis, įvairovė, porcijos dydis bei šviežumas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų