• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turizmo agentūros – žvaigždučių pinklėse

Neįspėję kliento, kad užsienio viešbučių žvaigždutės neprilygsta lietuviškoms, kelionių agentūros įtraukiamos į ginčus, moka kompensacijas ir rizikuoja būti apskųstos už klaidinančią reklamą.

REKLAMA
REKLAMA

Specialistai teigia, kad su šia problema susiduria ne vien Lietuvos, bet ir kitų šalių turizmo bendrovės. Šią problemą ketinama kelti gegužės viduryje Vokietijoje rengiamoje turizmo konferencijoje.

REKLAMA

„Dėl Turkijos ir Egipto viešbučių įvertinimų sulaukiame didžiausio vartotojų nepasitenkinimo. Kadangi Lietuvoje viešbučio klasifikavimas privalomas ir viešbučių kokybė yra ganėtinai aukšta, išvykstantys į kitas šalis žmonės tikisi analogiško vaizdo ir svečiose šalyse, o to neradę, rašo skundus“, - pripažįsta Lidija Bajarūnienė, Turizmo departamento vyriausioji specialistė užsienio ryšiams.

„Svarstėme šį klausimą Turizmo taryboje ir ieškojome atsakymo, kaip geriau informuoti vartotoją, kad jis nebūtų suklaidintas ir netektų skųstis“, - teigia Gediminas Miškinis, Ūkio ministerijos valstybės sekretorius. Jis kelionių kataloguose pasigedęs aiškiai matomų įrašų, informuojančių, kad Turkijos ar Egipto viešbučių žvaigždutės neparodo Lietuvoje įprasto apgyvendinimo paslaugos lygio.

REKLAMA
REKLAMA

Agentai nutyli

„Arabų ar Azijos valstybėse viešbučiai klasifikuojami pagal tos šalies reikalavimus ir įvertinti juos europiniais standartais nėra sąžininga. Tačiau kiekviena turizmo įmonė kataloge arba papildomoje informacijoje nurodo ir subjektyvų kelionės organizatoriaus vertinimą, tad problemų tarytum neturėtų kilti“, - svarsto Aleksandras Sukovas, UAB „Tez Tour“ direktoriaus pavaduotojas.

Pasak jo, bėda ta, kad per mažai informacijos klientas sulaukia pirkdamas kelionę agentūroje.

„Apie viešbučio lygį klientas turėtų sužinoti iš agento. Tačiau dar yra žmonių, kurie kelionę renkasi spontaniškai, o vėliau reiškia pretenzijas“, - neslepia p. Sukovas.
Jis pataria perkantiesiems kelionę nepasikliauti vien kaina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įkliuvo dėl žvaigždučių

Vyriausioji administracinių ginčų komisija (VAGK) šiemet svarstė šeimos parašytą skundą, kuriame buvo prašoma įvertinti, ar tinkamai UAB „Tez Tour“ įvykdė savo sutartį.

Pareiškėjai, nusipirkę kelionę į Hurgadą (Egiptas) ir nakvynę 4 žvaigždučių viešbutyje, surašė pretenziją, kad viešbutis neatitiko sutartų reikalavimų. Skunde nurodoma, kad viešbučio kambariai buvo avarinės būklės, vaikų žaidimo aikštelė - su sulaužytomis sūpynėmis.

Už patirtus nesklandumus bei turėtas papildomas išlaidas „Tez Tour“ buvo paprašyta sumokėti 10.700 Lt kompensaciją. UAB „Tez Tour“ pareiškėjams pasiūlė kompensuoti 15% viešbučio kainos ir suteikti 10% nuolaidą kitoms kelionėms.

REKLAMA

VAGK įpareigojo Valstybinį turizmo departamentą išnagrinėti skundą ir įvertinti, ar kelionių organizatorius suteikė tinkamą paslaugą.

Daugiau informacijos

„Ar kils problemų - priklauso nuo sąžiningo viešbučio pasirinkimo. 4 žvaigždučių viešbutis gali kainuoti 100 USD, o 5 žvaigždučių viešbutis – 20 USD parai. Tik nuo kelionių organizatoriaus kompetencijos priklauso, su kuriais viešbučiais dirbti. Mes nedirbame su prasčiausiais tos kategorijos atstovais ir neapgaudinėjame klientų. Tačiau ne visi taip elgiasi ir dėl to turi atitinkamai daugiau problemų“, - tvirtina Vidas Paliūnas, UAB „Novaturas“ generalinis direktorius.

REKLAMA

Jis pabrėžia, kad vartotojas yra įspėjamas, kad viešbučių klasifikacija skirtingose šalyse gali skirtis ir greta kiekvieno viešbučio aprašymo ir oficialios jo kategorijos toje šalyje, pateikiamas subjektyvus „Novaturo“ vertinimas.

„Stengiamės suteikti kuo išsamesnę informaciją – vežame kelionių agentus į informacines keliones, kad jie savo akimis pamatytų siūlomus viešbučius ir galėtų klientą pakonsultuoti. Todėl nedirbame su visomis agentūromis Lietuvoje – stengiamės atsirinkti partnerius, turinčius atitinkamą kvalifikaciją“, - pabrėžia p. Paliūnas.

Rima Rutkauskaitė

"Verslo žinios"

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų