• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Mokslininkai atrado būdą, kaip padėti sau ir būti laimingiems. Pasirodo, reaguodami tam tikrais būdais galime paskatinti tam tikrų laimės hormonų išsiskyrimą ir smegenys patikės, kad esame laimingi. Kokia gi ta laimės formulė?

 Mokslininkai atrado būdą, kaip padėti sau ir būti laimingiems. Pasirodo, reaguodami tam tikrais būdais galime paskatinti tam tikrų laimės hormonų išsiskyrimą ir smegenys patikės, kad esame laimingi. Kokia gi ta laimės formulė?

REKLAMA

Kada girdėjot iki ašarų užkrečiantį juoką? Tokį nuoširdų mažylių juoką? Tokie pypliai per daug nemąstydami kikena ir yra tiesiog laimingi. Kas yra laimė mums ir kada mes jaučiamės laimingi?

Taigi, kas yra ta laimė? Ir kas jai būtina, kad jaustumėmės laimingi? Psichikos specialistai turi savo požiūrį.

„Dažnausiai laimės jausmas nereikalauja kažkokių specialių sąlygų, jeigu tai sąlyga, tai jau čia ne laimė, čia – pasitenkinimas apskaičiuotas, numatytas, bet netikėtas ir dažnai būna momentinis. Tai reiškia, negali būt laimė, kuri tęsiasi ištisai metų metais“, - sako psichoterapeutas  Olegas Lapinas.

Laimė vargiai įmanoma, jeigu yra kliūčių, tarkim, jeigu jūs jaučiate depresiją ar esate tiesiog alkanas arba labai supykęs.

REKLAMA
REKLAMA

„Šitos būsenos nepalankios laimei, bet panaikinus tuos dalykus nėra garantijos, kad atsiras laimė. Tai reiškia, sotus, nedepresyvus ir saugus žmogus dar nesijaučia laimingas. Jisai gali jausti komfortą arba nepastebėti net komforto, nes iš karto užsinori kažko naujo. Pavyzdžiui, didesnio statuso, didesnės teritorijos, dar geresnės mašinos“, - aiškina psichoterapeutas Olegas Lapinas.

REKLAMA

Žinoma, laimė – subjektyvus, nuo kiekvieno mūsų priklausantis pojūtis. Dažnai  manom, kad mūsų laimė priklauso nuo aplinkybių, kaip dėliojasi gyvenimas. Tačiau, pasak mokslininkų, ar jaučiamės laimingi, priklauso ne tiek nuo aplinkybių, kiek nuo to, kaip jas vertinam. Dar daugiau, mokslininkai sako, kad netgi egzistuoja savotiška laimės formulė ir keturios jos sudedamosios dalys. Ir ne kaip nors abstrakčiai, o realūs hormonai.

„Mūsų lūkesčius atitinkantis atpildas, kuris yra valdomas neuronešiklio dopamino mūsų smegenyse. Tai yra pojūtis, kad esi svarbus ir iš to kylantis jausmas valdomas seratonino, kuris paprastai siejamas yra su depresijomis, trūkumas yra siejamas. Taip pat, mums svarbu asmeninis santykis tiek artimas šeimoj santykis, tiek tai gali būt su draugais arba aplinkoj su kolegomis. Tai tai yra valdomas tokio intymumo hormono oksitocino ir galiausiai mes žmonės esam kūniškos būtybės. Tai tam, kad jaustumeisi laimingi mes turim jaustis fiziškai gerai ir visas tas malonumas yra valdomas endorfinų“, - viską paaiškina VU Gyvybės mokslų centro Neurobiologijos ir biofizikos katedros mokslininkė dr. Urtė Neniškytė.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi pagal šių hormonų kiekį... mūsų smegenys tarsi pasimatuoja, kiek esam laimingi. Nuo ko priklauso, kiek tų hormonų mūsų smegenyse yra? Tai nulemia mūsų genai. Tačiau – ne tik. Šių hormonų kiekį nulemia ir tai, kaip reaguojame į vienas ar kitas situacijas. Ir, pasirodo, galime ir kiek pagudrauti. Padėti mūsų smegenims pasijusti laimingoms – paskatinti vienų ar kitų hormonų išsiskyrimą.

„Tarkim, dopamino kiekį atlygio neuronešiklį mes galime pasididinti įsisąmonindami, kad pasiekėme tikslų. Jeigu mes nežinome, kad tikslą pasiekėme tai kaip mes galim vertinti ar mes atlygį gavome. Seratonino išsiskiria labai daug mums vien prisimenant geras patirtis, prisimenant, kai mes iš tiesų buvom svarbūs ir laimingi“, - sako mokslininkė U.Neniškytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jaučiatės kiek nelaimingi - tiesiog stabtelkit ir prisiminkit situacijas, kai jautėtės laimingi ir svarbūs. Galima paskatinti, kad daugiau pasigamintų ir kitų hormonų.

Sunku patikėti, kad geri prisiminimai, apsikabinimai ar gardus maistas gali padėti pasijusti laimingiems? Atrodytų, jei jau tų hormonų per mažai – vaistai patikimiau? Mokslininkai purto galvas.

Plačiau apie tai – TV3 reportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų