• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį Baltųjų rūmų Ovaliniame kabinete susitiks su Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu), siekdamas užtikrinti sklandų ir ramų valdžios perdavimą po rinkimų, sukrėtusių pasaulį.

JAV prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį Baltųjų rūmų Ovaliniame kabinete susitiks su Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu), siekdamas užtikrinti sklandų ir ramų valdžios perdavimą po rinkimų, sukrėtusių pasaulį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjus 48 valandoms po savo neįtikėtino politinio triumfo prezidentu išrinktas 70-metis respublikonas turės progą įsijausti į jo laukiantį vaidmenį prieš sausį įvyksiančią inauguraciją.

REKLAMA

Tai gali būti nelengvas susitikimas abiem politikams, kurie nekart yra pažėrę vienas kitam aštrių žodžių.

D.Trumpas viešai išsakė abejonių, ar B.Obama gimė Jungtinėse Valstijose, o ši jo prielaida turėjo aiškią rasinę potekstę. Tuo tarpu vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas demokratas verslo magnatą pavadino „absoliučiai netinkamu“ būti prezidentu.

Tačiau pastarąją dieną abi politinės stovyklos ėmėsi žingsnių sutelkti smarkiai susiskaldžiusią šalį po dvejus metus trukusio brutalaus mūšio dėl Baltųjų rūmų, kuris kartais būdavo labiau panašus į klanų, o ne partijų kovą.

REKLAMA
REKLAMA

Skaudų pralaimėjimą patyrusi demokratė Hillary Clinton (Hilari Klinton) užgniaužė kartėlį dėl to, kad jai nepavyko tapti pirmąja į JAV prezidento postą išrinkta moterimi, ir paragino amerikiečius suteikti D.Trumpui šansą – bent jau iš pradžių.

„Mes turime būti nešališki jo atžvilgiu ir suteikti jam galimybę vadovauti“, – sakė H.Clinton savo kalboje, pripažindama pralaimėjimą D.Trumpui.

Baltųjų rūmų Rožių sodelyje kreipdamasis į nusiminusius administracijos darbuotojus, B.Obama stengėsi nesureikšminti netikėto D.Trumpo triumfo, kuris, pasak prezidento, atspindi tai, koks painus ir sunkiai nuspėjamas procesas yra demokratija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kartais tenka pralaimėti ginčą“, – sakė B.Obama ir pridūrė, kad dabar visi amerikiečiai linkės D.Trumpui sėkmės.

„Pirmiausia visi esame amerikiečiai. Pirmiausia esame patriotai. Visi linkime šiai šaliai visa, kas geriausia“, – sakė kadenciją baigiantis prezidentas, Baltųjų rūmų darbuotojams braukiant ašaras ir svarstant, ar aštuoneri B.Obamos administracijos sunkaus triūso metai nueis šuniui ant uodegos.

Ir B.Obama, ir H.Clinton neaštriai, bet aiškiai įspėjo D.Trumpą, kad jis privalo gerbti institucijas ir teisinės valstybės principus.

REKLAMA

Savo komentaruose, kurie anksčiau būtų sunkiai įsivaizduojami, demokratijos pavyzdžiu laikomos karinės supervalstybės prezidentas subtiliai paragino savo įpėdinį gerbti 240 metų gyvuojančią valdymo sistemą ir jos institucijas.

„Šaliai reikia vienybės, inkliuzyvumo pojūčio, pagarbos mūsų institucijoms, mūsų gyvenimo būdui, įstatymo viršenybei, pagarbos vieni kitiems“, – sakė B.Obama.

Baltųjų rūmų atstovas spaudai Joshas Earnestas (Džošas Ernestas) santūriai atsakė į klausimą, ar D.Trumpas gerbs įstatymo viršenybės principus.

Jo tonas „leidžia daryti prielaidą, kad tam tikrų pamatinių mūsų demokratijos principų tikriausiai bus laikomasi“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų