• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsienyje gyvenantys lietuviai vis garsiau skambina pavojaus varpais, reikalaudami valdžios dėmesio galimybei išsaugoti Lietuvos pilietybę, neatsisakant kitos šalies pilietybės.

REKLAMA
REKLAMA

Pasaulių lietuvių bendruomenė pradėjo rinkti parašus po raginimu išsaugoti dvigubą pilietybę.

REKLAMA

Jau surinktus 3 tūkst. užsienio lietuvių parašus artimiausiu metu ketinama įteikti Seimo pirmininkui Viktorui Muntianui.

"Mano mama yra Lietuva, o tėvas - JAV, nes ten užaugau, išsilavinau, todėl myliu juos abu vienodai, o užsienyje neišlaikysime ryšių su tėvyne, jei neturėsime pilietybės", - spaudos konferencijoje teigė savaitę posėdžiavusios Seimo ir JAV lietuvių bendruomenės komisijos pirmininkė Regina Narušienė.

Pasak jos, yra įvairių būdų išsaugoti dvigubą pilietybę, viskas priklausys nuo politinės valios.

REKLAMA
REKLAMA

"Yra daug būdų išsaugoti dvigubą pilietybę, tarp jų - ir Konstitucijos pakeitimas, nebūtinai referendumo būdu, tik klausimas, ar yra politinė valia", - penktadienį kalbėjo JAV gyvenanti lietuvė R. Narušienė.

Ji taip pat pasisako ir už Tėvynės sąjungos (konservatorių) lyderio Andriaus Kubiliaus iškeltą pasiūlymą, jog dviguba pilietybė būtų suteikta visiems užsienyje gyvenantiems lietuviams, išskyrus nusikaltėlius.

"Tai šauni idėja A. Kubiliaus, ją palaikome visi, tačiau priklausys nuo Seimo, ar jam užteks valios priimti tokį pasiūlymą, kad dviguba pilietybė būtų suteikiama visiems, išskyrus prasižengėlius", - kalbėjo R. Narušienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pernai lapkritį Konstitucinis Teismas (KT) išaiškino, kad būtina mažinti grupę asmenų, galinčių pretenduoti į dvigubą pilietybę, nes dabar tokia pilietybė yra plačiai paplitęs reiškinys, o turėtų būti itin reta išimtis.

Prezidentas Valdas Adamkus yra paraginęs teisininkus ir politikus ieškoti teisinių būdų išsaugoti dvigubos pilietybės galimybę.

Išeivijoje gyvena didelė lietuvių tautos dalis, kuri ypatingai suinteresuota išsaugoti istorinės Tėvynės pilietybę, bet nenori prarasti pilietybės tos šalies, kurioje dabar gyvena.

Iš 3,5 mln. gyventojų turėjusios Lietuvos per 17 atkurtos nepriklausomybės metų emigravo daugiau nei 400 tūkst. žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų