• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Sigitas Gaižauskas (nuotr. asm. archyvo)

Egzotinėje Rytų šalyje Tailande muai tai dvikovos meno paslaptis kremtantis 30 metų Sigitas Gaižauskas gerokai praplėtė vietinių gyventojų geografijos žinias. Einant į ringą jis visuomet pristatomas kaip Lietuvos kovotojas, o gerai matomoje vietoje kabo mūsų šalies trispalvė.

11

Egzotinėje Rytų šalyje Tailande muai tai dvikovos meno paslaptis kremtantis 30 metų Sigitas Gaižauskas gerokai praplėtė vietinių gyventojų geografijos žinias. Einant į ringą jis visuomet pristatomas kaip Lietuvos kovotojas, o gerai matomoje vietoje kabo mūsų šalies trispalvė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Stengiuosi laimėti kiek galima daugiau kovų ir garsinti Lietuvą. Tailande muai tai – kaip krepšinis Lietuvoje. Garsiausi televizijos kanalai rodo muai tai kovas, šis sportas turi daugybę gerbėjų“, - tv3.lt pasakojo jau antrą pusmetį kurortiniame Hua Hin mieste gyvenantis ir besitreniruojantis S. Gaižauskas.

REKLAMA

Įspūdingomis tatuiruotėmis savo kūną papuošęs kovotojas jau išsikovojo savo vietą ir tapo Tailande savotiška garsenybe. „Jie atpažįsta mane gatvėje ir dažnai juokaudami vadina čempionu“, - pasakojo lietuvis.

Tiesa, kad ir kaip populiarus muai tai būtų Tailande, iš jo pragyventi beveik neįmanoma. „Priziniai pinigai turnyruose yra, tačiau jie tokie menki, kad tikrai už juos nepragyventum. Svajonės siekti padeda draugai, šeima ir jiems esu už tai labai dėkingas“, - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Tailande charizmatiškasis Sigitas ketina būti iki kovo mėnesio, kol baigsis viza. Tada mėgins ją prasitęsti dar kuriam laikui. Tačiau dabar ne tai jo galvoje – gruodžio pabaigoje laukia kova, kuriai intensyviai ruošiasi.

„Treniruotės labai sunkios ir varginančios – 2,5 val. ryte ir tiek pat vakare. Laisvą turiu tik sekmadienį. Mano treneris Kaisiwit Ple mano mano perspektyvą ir stengiasi gerai paruošti kovoms. O treniruojuosi tik su tailandiečiais, stengiuosi muai tai mokintis iš jų“, - teigė S. Gaižauskas.

Muai tai Sigitas susidomėjo prieš šešerius metus, kai Kaune sutiko garsų kovotoją Darių Skliaudį, šiuo metu muai tai kovų mokantį Anglijoje. „Pabuvęs vienoje treniruotėje supratai, kad tai mano sportas. Jis turi senas tradicijas, o kovojant pagal muai tai taisykles galima naudoti platų smūgių arsenalą. Mane tai patraukė“, - aiškino kovotojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ilgai sportavęs Lietuvoje ir antrais namais vadinęs klubą „Titanas“, S. Gaižauskas užsimanė pažiūrėti, kaip muai tai moko Tailande, šio sporto gimtinėje. Viskas lietuvį taip sužavėjo, kad palikti egzotinės šalies ji jau nebenorėjo – po pusmečio trumpam grįžęs į Lietuvą, išvyko vėl.

„Kultūros skirtumai yra, bet stengiuosi gyventi kaip vietinis, valgau kartu su jais, kartu einu į šventyklas, nepraeinu pro Budos statulą jos neaplankęs. Tikėjimo keisti nesiruošiu, bet kai sunku, mėgstu pabūti jų šventyklose, - įspūdžiais dalijosi Sigitas. – Čia žmonės atsipalaidavę ir linksmi, rodos neturėtų kasdienių rūpesčių. O labiausiai įstrigo jų meilė karaliui. Sunku net apsakyti, kaip žmonės jį myli ir garbina.“

REKLAMA

Kas vyksta įlipus į ringą? „Visada norisi laimėti, reikia atiduoti visas jėgas, kad pasiektum pergalę. Jei pralaimi, nuleidi galvą ir eini toliau sunkiai dirbti į sporto salę, ruoštis kitai kovai“, - sakė pašnekovas.

Anot jo, prieš kiekvieną muai tai kovą šokamas ritualinis šokis vai kru, jo metu dėkojama Dievui, tėvams, ir treneriams už galimybę kovoti. Šokio metu susikaupi kovai, o jai prasidėjus laikai koncentraciją, bet tuo pačiu esi nesusivaržęs, atsipalaidavęs.

„Svarbiausias kovos momentas – paskutinis raundas, kai jau neturi visai jėgų. Tuomet turi parodyti, ką gali geriausia, kad teisėjai matyti, jog esi vertas pergalės“, - pasakojo Tailande smūgiais rankomis ir alkūnėmis garsėjantis lietuvis.

REKLAMA

Muai tai kovos sportą pamatyti dvikovinio meno gerbėjai Lietuvoje turės progą ketvirtadienio vakarą Vilniaus „Siemens“ arenoje. Pirmą kartą vyksiančiame Kovos menų festivalyje bus pristatyta per 30 kovos menų ir sporto šakų, apdovanoti sportininkai, pagerbti treneriai. Žiūrovai išvys parodomąsias kovas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų