• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nelaimės darbe: daugiausia jų – statybose

Dėl girtumo – dažniau žemės ūkyje

Valstybinė darbo inspekcija sako, kad apie tris ketvirtadalius nelaimingų atsitikimų darbe įvyksta dėl saugumo nesilaikymo. Inspekcijos atstovas Saulius Balčiūnas pastebi, kad tokia statistika nesikeičia, o bent ketvirtadalis visų nelaimių įvyksta statybų aikštelėse.

Valstybinė darbo inspekcija sako, kad apie tris ketvirtadalius nelaimingų atsitikimų darbe įvyksta dėl saugumo nesilaikymo. Inspekcijos atstovas Saulius Balčiūnas pastebi, kad tokia statistika nesikeičia, o bent ketvirtadalis visų nelaimių įvyksta statybų aikštelėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šių metų sausį darbo vietose Lietuvoje žuvo aštuoni žmonės, dar devyni darbuotojai buvo sunkiai sužaloti. Valstybinės darbo inspekcijos Nelaimingų atsitikimų ir profesinių ligų skyriaus vedėjas S. Balčiūnas sako, kad šie skaičiai – skaudūs, tačiau situacija nesikeičia daugybę metų.

REKLAMA

„Iš tų aštuonių įvykių darbe, kai žuvo darbuotojai, du įvyko statybose. Abiem atvejais darbuotojai nukrito iš didelio aukščio. 2014 metų statistikoje lygiai taip pat atsispindi šis skaičius, nes apie ketvirtadalį (22 proc.) darbuotojų žūsta darbo vietose dėl to, kad krinta iš didelio aukščio“, – teigia S. Balčiūnas.

Pasak jo, apie 70–80 proc. visų įvykių darbe – tiek tų, kai sunkiai pakenkiama sveikatai, tiek mirtinų – nutinka būtent dėl organizacinių priežasčių: arba darbdavys, arba pats darbuotojas nesilaiko darbuotojų saugą ir sveikatą užtikrinančių reikalavimų.

REKLAMA
REKLAMA

„Viena iš dažniausiai pasitaikančių nelaimingų atsitikimų darbe priežasčių yra arba vidinės kontrolės trūkumas, arba netinkamas darbų organizavimas“, – tvirtina S. Balčiūnas.

Pramonininkų konfederacijos ir statybų bendrovės „Eika“ vadovas Robertas Dargis sako, kad ir jų įmonėje yra pasitaikę nelaimingų atsitikimų, ir šie esą sukrečia visą įmonę.

„Be abejonės, patys darome tyrimus, kas atsitiko, kokios priežastys. Pripažinčiau, kad didesnę priežasčių dalį sudaro organizaciniai dalykai, [jie] yra labai silpni. Dėmesys saugai tikrai turėtų būti didesnis“, – mano R. Dargis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo nuomone, dar ruošiant specialistus universitete reikėtų daugiau dėmesio skirti darbų saugai. „Prisimenu dar iš savo [studijų] laikų – dėmesys darbų saugai nebūdavo pakankamai didelis“, – teigia statybų bendrovės „Eika“ vadovas.

Jam pritaria Darbo inspekcijos atstovas S. Balčiūnas. Jo teigimu, vadovų atestavimas yra labai svarbus. Tačiau, anot pašnekovo, ne mažiau svarbus ir jų mentalitetas.

„Būtent nuo vadovų priklauso bendras sveikatos saugos ir kultūros lygis įstaigoje. Bet šiandien apie 30 proc. sunkių ir mirtinų įvykių darbe priežastimi inspektoriai įvardija paties darbuotojo nesaugius veiksmus“, – pabrėžia S. Balčiūnas.

REKLAMA

R. Dargis taip pat pastebi, kad dažnai patys darbuotojai nepaiso saugumo priemonių, kurios galėtų užkirsti kelią nelaimei, nors darbdavys jomis ir pasirūpina: išdalija individualias saugos priemones, užtvaras ir pan.

„Dažnai pastebime, kad darbininkai, nors ir viską turi, tų priemonių nenaudoja. Turi eiti iš paskos, už nugaros, ir jį rišti. Ką jau kalbėti apie tai, kad per pietų pertrauką pasitaiko atvejų, kai darbininkas nubėga nusipirkti butelio alaus“, – neslepia R. Dargis. Jo įsitikinimu, darbuotojai turėtų dalytis atsakomybe su darbdaviais.

REKLAMA

Anot Darbo inspekcijos atstovo S. Balčiūno, remiantis 2014 metų statistika, neblaivių žuvusių ar sunkiai sužalotų darbuotojų skaičius sumažėjo nuo 32 iki 26. Tačiau toks sumažėjimas pastebimas tik pernai. „Nuo 2009-ųjų šis skaičius stabiliai augo. Ši kreivė nėra tokia vientisa, kad būtų galima numatyti tendencijas“, – tvirtina Darbo inspekcijos atstovas.

S. Balčiūnas pastebi, kad anksčiau didžiausi žuvusių ir sunkiai sužalotų neblaivių darbuotojų skaičiai vyravo statybų sektoriuje. Tačiau 2014 metų statistika rodo ką kita – daugiausiai tokių atvejų pastebėta žemės ūkio sektoriuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų