• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Edita Vinickytė

Nuo liepos 1 d. įsigaliojęs priverstinis transporto priemonių (TP) išregistravimas šiek tiek sudrausmino jų valdytojus, bet žmonės patyrė gana daug problemų ir nuostolių, nors informacijos apie pakeitimus ir sankcijas buvo pateikta nemažai. Pasitaikė atvejų, kai apie TP išregistravimą valdytojams net nebuvo pranešta iš anksto, rašo savaitraštis „Šiauliai plius“.

Kodėl nebuvo pranešta?

Pasirodo, iki liepos 1 d. Lietuvoje buvo įregistruota apie 900 tūkst. įstatymo reikalavimų neatitinkančių kelių transporto priemonių, todėl asmeniniai pranešimai apie numatomą išregistravimą nebuvo siunčiami, bet bendras perspėjimas apie tai buvo paskelbtas internete, televizijoje, radijuje ir spaudoje. Dauguma šių TP Lietuvoje jau seniai buvo nebeeksploatuojamos – jos parduotos į užsienio šalis ar išardytos dalimis, bet jų savininkai buvo dar nesikreipę dėl išregistravimo.

VĮ „Regitra“ Viešųjų ryšių specialistė Laimutė Užupė teigė, kad nuo 2014 m. liepos 2 d. transporto priemonės valdytojui iš anksto pranešama, jog jau laikas pasirūpinti privalomąja apžiūra ar privalomuoju draudimu, kad ji po tam tikro laikotarpio nebūtų išregistruota. VĮ „Regitra“ apie tai praneša atsiųsdama specialų pranešimą paštu.

REKLAMA
REKLAMA

Šis pranešimas išsiunčiamas gavus informaciją iš Centralizuotosios techninės apžiūros duomenų bazės ar Transporto priemonių civilinės atsakomybės privalomojo draudimo duomenų bazės, nurodant, kad TP neatitinka Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo reikalavimų, taip pat jei asmuo nesikreipė dėl leidimo dalyvauti eisme sustabdymo.

REKLAMA

Kaip atnaujinti registraciją?

Konkrečios išregistravimo priežastys būna nurodytos asmeniui atsiųstame laiške. Jei, savininko nuomone, automobilis buvo išregistruotas be reikalo, reikėtų kreiptis į VĮ „Regitros“ specialistus ir išsiaiškinti situaciją.

Jei buvo išregistruota nepagrįstai, registracija gali būti atnaujinta.

Kaip teigia VĮ „Regitra“ Viešųjų ryšių specialistė, gana dažnai pasitaiko, kad TP buvo išregistruota negavus duomenų iš Transporto priemonių draudikų biuro, nors žmogus turi privalomojo draudimo dokumentus ir teiraujasi, ką jam daryti, kad registracija būtų sugrąžinta.

REKLAMA
REKLAMA

Tokiu atveju patariama kreiptis į savo draudimo bendrovę, kad draudimo duomenis ji perduotų draudikų biurui, o šis – VĮ „Regitrai“. Draudikų biurui patikslinus duomenis, registracija bus atnaujinta.

TP registracijos sustabdymas

Jeigu planuojama TP nenaudoti gana ilgą laiką, galima sustabdyti registraciją. Anksčiau buvo leista sustabdyti registraciją iki vienerių metų, bet praėjusią savaitę Seimas šį laikotarpį pratęsė iki trejų metų.

Sustabdyti registraciją galima šiais būdais: prisijungus prie VĮ „Regitra“ elektroninių transporto priemonių registravimo paslaugų portalo arba atvykus į transporto priemonių registravimo paslaugas teikiantį VĮ „Regitra“ padalinį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Draudimo poliso sustabdymas – galimybė išvengti automobilio išregistravimo

Tiesa, įstatymas numato galimybę TP savininkui, kuris nenaudos TP ilgiau nei 1 mėnesį, sustabdyti ir draudimo polisą, parašius prašymą draudimo įmonei. Jei draudimas apmokėtas metams, jis pratęsiamas tam laikotarpiui, kuriuo buvo sustabdytas.

Toks draudimo poliso sustabdymas matomas ir VĮ „Regitra“ sistemoje, todėl tai nelaikoma draudimo nebuvimu ir automobilis neišregistruojamas. Žinoma, draudimas nėra vienintelis įstatyme numatytas reikalavimas, todėl būtina pasirūpinti ir kitais, pvz., technine apžiūra.

Policija sustabdė išregistruotą automobilį?

Ko tikėtis, jei policijos pareigūnai sustabdo išregistruotą automobilį, nors informacija apie planuojamą TP išregistravimą nebuvo gauta?

REKLAMA

Pareigūnams nustačius pažeidimą, numatyta atsakomybė vairuotojams nuo 100 iki 150 litų pagal nustatytą tvarką dėl neįregistruotų (neperregistruotų) TP arba eksploatuojamų be valstybinės techninės apžiūros.

VĮ „Regitra“ atstovai teigia, kad pasitaiko atvejų, kai policijos pareigūnai sustabdo transporto priemonės vairuotoją ir paprašo nuimti ar patys nuima valstybinius ženklus, nors ir nepiktybiškai žmogus neišregistravo TP, o tiesiog pamiršo.

Automatinis išregistravimas po 180, o ne 90 parų

Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisas priėmęs Seimas praeitą savaitę dvigubai prailgino terminą, kuriam praėjus, transporto priemonė bus išregistruojama automatiškai. Priverstinai išregistruojamos tos TP, kurios neturi ilgiau nei 180 parų galiojančios techninės apžiūros arba civilinio atsakomybės draudimo. Įstatyme reikalaujama, kad priežastys, dėl kurių buvo sustabdytas leidimas dalyvauti eisme, turi būti pašalinamos. Jei per šį laikotarpį jos bus nepašalintos, leidimas dalyvauti viešajame eisme bus panaikintas, o TP bus išregistruojama. Valstybinio registracijos numerio ženklai bus pripažįstami negaliojančiais ir juos reikės grąžinti „Regitrai“. Tiesa, seimo nariai planuoja kai kuriuos šio įstatymo aspektus koreguoti, bet esminiai dalykai nesikeis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų