• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo komitetas siūlo didinti ikimokyklinio ugdymo finansavimą

svarsto tesėti pažadus dėl kultūros darbuotojų algų

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas siūlo nuo kitų metų finansuoti 8 valandų ikimokyklinio ugdymo programą vietoje dabar finansuojamų 4 valandų.

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas siūlo nuo kitų metų finansuoti 8 valandų ikimokyklinio ugdymo programą vietoje dabar finansuojamų 4 valandų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, siūloma tesėti kultūros darbuotojams duotus pažadus palaipsniui jų atlyginimus sulyginti su pedagogų algomis ir nuo kitų metų liepos jiems pridėti žadėtą dalį.

REKLAMA

Komitetas tokius siūlymus pateikė šią savaitę apsvarstęs kitų metų biudžeto projektą.

Nutarus finansuoti ne 4 kaip dabar, o 8 valandų ikimokyklinio ugdymo programą, išlaidos tam padidėtų 73 mln. eurų (252 mln. litų), juos komitetas siūlo perkelti iš savivaldybių savarankiškų asignavimų ikimokykliniam ugdymui į tikslinę valstybės dotaciją mokinio krepšeliui finansuoti.

Pasak komiteto pirmininkės „darbietės“ Audronės Pitrėnienės, didinant ikimokyklinio ugdymo krepšelį siekiama paskatinti darželių kūrimąsi.

REKLAMA
REKLAMA

„Priežastis elementari - kad atsirastų kuo daugiau darželių. Mes kalbame, kad apmokėjimas būtų už ugdymą tomis valandomis - mokymo priemonėms, kvalifikacijai“, - aškino jis.

Pasak A.Pitrėnienės, tai turėtų lemti ir mažesnį mokestį tėvams, nors įvedus apmokėjimą už 4 valandas toks efektas labai nebuvo juntamas.

„Logiškai mąstant taip turėjo atsitikti, nors nedaug turėjo pigti, bet taip neatsitiko. Tiktai palanku buvo tai, kad regionuose atsidarė priešmokyklinio ugdymo klasės, tai jau buvo didelė paskata atidaryti naujas grupes“, - aiškino komiteto pirmininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu siūlymas skirti papildomus 7,2 mln. eurų (25 mln. litų) kultūrininkų algoms pateiktas siekiant, kad būtų įgyvendinama kultūros darbuotojų atlyginimų didinimo programa. Pagal ją trejus metus atlyginimus kasmet reikėtų kelti po 244 litus. Kitąmet šis dydis turėtų būti pridedamas nuo liepos, nes nuo liepos jis buvo pridėtas ir šiemet.

„Iš Vyriausybės atėjusiame biudžeto projekte įrašytas skaičius skirti papildomus 50 mln. yra ne kėlimas, o dabartinio lygio išlaikymas. Bet dar praėjusiais metais prieš biudžeto svarstymą mes tarėmės, kad bus trejų metų programa - kad kiekvienais metais pratęsiam tai, kas yra, ir nuo liepos 1 dienos vėl prašome 25 mln. litų. Per trejus metus jų atlyginimai maždaug susilygintų su mokytojų, maždaug padorūs pasidarytų“, - priminė A.Pitrėnienė.

Iš viso komitetas pasiūlė švietimo ir mokslo daliai kitų metų biudžete finansavimą didinti 81,7 mln. eurų, kultūros daliai - beveik 10 mln. eurų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų