• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip apsisaugoti nuo beviltiškų skolų?

Žinių radijas

Sakoma, kad skolos, kaip ir žaizdos, negyja. Bet jos sensta ir „miršta.“ Daugelis įsisenėjusių skolų virsta prarastais pinigais. Kada ir nuo ko pradėti išieškojimo veiksmus, kad paskolinti pinigai ar bent jų dalis sugrįžtų?

REKLAMA
REKLAMA

Advokatas Linas Vilys „Žinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“ teigė, kad esą žmones vis dar gąsdina pats pavadinimas – vekselis:

REKLAMA

„Daugeliui galbūt atrodo, kad čia koks nors vertybinis popierius, atspausdintas ant specialaus popieriaus, su vandens ženklais. Nieko panašaus. Tiesiog yra nustatyta forma, kur turi būti nurodytas skolininkas, kaip, kur ir kada jis turi įvykdyti prievolę, kokio dydžio ta prievolė. Tokią formą galima rasti internete, atsispausdinti paprasčiausiu spausdintuvu. Patarimas, pildant vekselį kreditoriui, t.y. tam, kuris skolina – leisti skolininkui savo ranka užpildyti kuo daugiau rekvizitų. Sakykim, vardas ir pavardė, asmens kodas, gyvenamoji vietą. Jeigu skolininkas tik pasirašo, gali kilti ginčų, susijusių su išieškojimu, Skolininkas, sakysim, gali teigti, kad parašas ne jo. Gali prireikti ir ekspertizės. Kai bus daugiau rekvizitų, užpildytų skolininko ranka, tuomet ir pats skolininkas, įvertinęs to ginčo neperspektyvumą, tokio ginčo vengs. Vekselis gali būti geras instrumentas ir skolos įvykdymui. Civilinis kodeksas numato 7 dienų skolos grąžinimo terminą arba kitą protingą terminą. Suprantama, jeigu paskolinot milijoną, vargu ar savaitė būtų protingas terminas. Tačiau vekselis čia galėtų būti, kaip savotiškas indikatorius. Jeigu žmogus pasirašo vekselį, vadinasi jis skolą tikisi grąžinti“, – sakė L. Vilys.

REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovas palygino vekselio pasirašymą su transporto priemonių draudimu:

„Mes juk privalomai draudžiame transporto priemones. Galime draustis ir Kasko draudimu arba nesidrausti. Čia mes įvertiname riziką, ar mokėti tą draudimo įmoką ir iš dalies eliminuoti riziką, ar nemokėti ir tą riziką prisiimti. Lygiai tas pas ir su vekseliu. Kol kas tai nėra įprasta. Panašiai, kaip ir vedybų sutartis, kuomet įsipainioja jausmai, emocijos ir teisė. Ypač, kai kalbama apie skolinimąsi tarp artimų žmonių“.

Advokatas priminė, kad nuo 2015 metų sausio 1 dienos vekseliai, kurių vertė didesnė, kaip 3 tūkstančiai eurų, turės būti tvirtinami notariškai:

„Tai būtų papildoma apsauga, įforminant patį dokumentą. Jeigu vekselis nebus patvirtintas notariškai, jis bus tik vienas galimų įrodymų, patvirtinančių skolos buvimą. Beje, jeigu skolininkas grąžina visą skolą, jis turėtų atsiimti vekselio originalą. Tik originalus dokumentas yra galiojantis ir tinkamas pateikti vykdymui bei įrodyti skolą. Taigi, kreditorius neturėtų atiduoti vekselio originalo skolininkui anksčiau laiko, o skolininkas, atidavęs skolą, turėtų pareikalauti vekselio originalo, kad tai nebūtų mokėjimas du kartus“, – kalbėjo L. Vilys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų