• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Tarptautinė personalo atrankos ir laikinojo įdarbinimo kompanija „Manpower Lit“ rugsėjo-spalio mėnesiais Lietuvos darbo rinkoje prognozuoja proveržį. „Manpower Lit“ direktorės ir Laikino įdarbinimo įmonių asociacijos Valdybos narės Boženos Petikonis-Šabanienės teigimu, ketvirtąjį šių metų ketvirtį Lietuvoje prognozuojamas didžiausias nuo recesijos laikų darbuotojų kaitos pikas. Tik tinkamai jam pasiruošę darbdaviai gali nesibaiminti, kad jų darbuotojai pasiryš ieškoti palankesnių darbo sąlygų.

REKLAMA
REKLAMA

„Tarptautinio „Manpower Group“ tyrimo duomenys rodo, kad darbo rinka artėja prie vieno didžiausių nuo krizės laikotarpio darbuotojų kaitos piko. Trečiąjį šių metų ketvirtį 55 proc. žmogiškųjų išteklių specialistų 42 pasaulio šalyse tikino skelbsiantys daugiau darbuotojų atrankų nei praėjusiais metais tuo pačiu metu. Didėjančios darbuotojų samdos tendencijos bus akivaizdžios ir Lietuvoje. Jau vien Laikino įdarbinimo įmonių asociacijos duomenys rodo ženklų laikinosios samdos apimčių didėjimą. Lyginant 2013 ir 2014 metų birželio mėnesių duomenis, laikinosios samdos mastai išaugo beveik ketvirtadaliu. Žinant tendenciją, kad spalio mėnesio rodikliai dar ketvirtadaliu lenkia birželio mėnesio statistiką, šiais metais norime paraginti darbdavius suklusti – jų darbuotojams keisti darbo vietą galimybių atsiras tikrai nemažai“, – sakė B. Petikonis-Šabanienė.

REKLAMA

 

B. Petikonis-Šabanienė priminė, kad Lietuvai brendant iš ekonominės krizės, darbuotojų kaitos rodikliai ketvirtąjį metų ketvirtį nuolat augo: praėjusių metų rugsėjo mėnesį „Manpower Lit“ atliko penkis kartus daugiau darbuotojų atrankų nei 2012 metų rugsėjį. „Ketvirtą metų ketvirtį paprastai darbo rinka dūzgia kaip avilys: darbuotojai aktyviai ieško ir keičia darbą, o darbdaviai siekia prisivilioti stipriausius talentus, ieškančius palankesnių darbo sąlygų“, – teigė B. Petikonis-Šabanienė.

REKLAMA
REKLAMA

Darbo rinkos suaktyvėjimą ketvirtąjį metų ketvirtį patvirtina ir Lietuvos darbo biržos duomenys. „Nagrinėjant bedarbių skaičiaus dinamiką 2011, 2012 ir 2013 metais, matyti, jog mažiausiai bedarbių užfiksuota būtent rugsėjo spalio mėnesiais. Lietuvai žengiant iš krizės, ketvirtąjį metų ketvirtį darbingumo, darbdavių ir darbuotojų aktyvumo rodikliai išauga. Ši tendencija jau kelerius metus stebima ir pasaulinėje darbo rinkoje“, - komentavo B. Petikonis-Šabanienė.

 

Darbo rinkos proveržis apims visas industrijas

Pasak „Manpower Lit“ direktorės, darbuotojų kaitos pikas Lietuvoje apims praktiškai visas industrijas. Galimai daugiausiai darbuotojų prireiks finansų, vadybos, administravimo, klientų aptarnavimo srityse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kvalifikuoto personalo pozicijos paklūsta minėtai darbo rinkos dinamikai. Šiose srityse veikiančios įmonės, rugsėjo spalio mėnesiais, tikėtina, ieškos daugiausiai darbuotojų. Paklausiausios pozicijos – pardavimų, klientų aptarnavimo ir rinkodaros specialistų“, – priminė B. Petikonis-Šabanienė.

Darbą keičia po vasaros atostogų

Anot personalo ekspertės, rudens darbuotojų kaitos piką lemia dvejopos priežastys. Viena vertus, po atostogų į darbus grįžta vadovaujančias pozicijas užimantys asmenys, kurie susiduria su įmonės akcininkų reikalavimais pasiekti metinius tikslus. „Paprastai aktyviam darbui būna likę vos du mėnesiai, tad aktyviems pardavimams ar reklaminėms kampanijoms įgyvendinti darbdaviai siekia pasamdyti daugiau darbo rankų. Taip pat darbdaviai puikiai jaučia darbo rinkos pulsą ir ima aktyviai dairytis naujų darbuotojų tuo metu, kai kandidatų skaičius rinkoje būna didžiausias“, – aiškino B. Petikonis-Šabanienė.

REKLAMA

Ji pridūrė, kad trijų ketvirčių rezultatus aptarę darbdaviai neretai pasirenka kelią investuoti į naujus talentus būtent paskutiniojo metų ketvirčio metu. Paprastai tokios strategijos laikosi įmonės, kurių trijų ketvirčių veiklos rezultatai būna geresni nei tikėtasi.

Ieškoti ar keisti darbą rudeniop darbuotojus skatina psichologiniai veiksniai. „Iš patirties galime pasakyti, kad po atostogų darbuotojai dažniau keičia darbą. Emociškai atsitraukę nuo darbo aplinkos, darbuotojai objektyviau įvertina turimo darbo privalumus ir trūkumus, paprastai neretas pasidomi ir alternatyvomis. Atostogos skatina užmegzti naujus profesinius ryšius, tad neretai darbuotojai į darbą grįžta jau apsisprendę jį keisti“, – sakė „Manpower Lit“ direktorė.

REKLAMA

Jos teigimu, dažniausiai šiuo laikotarpiu darbą nusprendę keisti asmenys savo sprendimą grindžia neišsipildžiusiais lūkesčiais, slogia darbo atmosfera, prastais santykiais su vadovais, motyvacijos ir įvertinimo stoka. „Šiuo atveju sprendimą keisti darbą lemia ne atlyginimo dydis, o emocinė patirtis darbe, savirealizacijos stygius“, – nurodė B. Petikonis-Šabanienė.

Kaip tinkamai pasiruošti darbuotojų kaitos pikui?

B. Petikonis-Šabanienė priminė, kad darbuotojų kaitos laikotarpis darbdaviams gali tapti ne tik grėsme, bet ir galimybe pritraukti naujus talentus, nes į darbo rinką įsilieja studentai, motinystės atostogas baigusios mamos, geresnių darbo sąlygų ieškantys profesionalai. „Šiuo laikotarpiu rekomenduočiau pasinaudoti tiems darbdaviams, kurie siekia pritraukti naujų gabių darbuotojų ir taip padidinti įmonės konkurencinį pranašumą. Šis metas itin dėkingas ir tiems darbdaviams, kurie ieško specialistų su patirtimi, mat motyvuojanti darbo aplinka ir pridėtinės vertės jūsų įmonėje gali pavilioti darbą keisti profesionalus iš konkurentų įmonių“, – paminėjo „Manpower Lit“ direktorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siekdami išsaugoti savo darbuotojus, darbdaviai turėtų daugiau dėmesio skirti personalo motyvacijai. „Rudenį reiktų stiprinti tas personalo politikos sritis, kurios yra susijusios su darbuotojų pasitenkinimu. Reikėtų turėti omenyje, kad geriausių darbuotojų atžvilgiu jau prasideda medžioklė. Atlyginimo pakėlimas pora šimtų litų ar naujos darbo priemonės nemotyvuos darbuotojo. Likti lojaliam įmonei jį gali paskatinti pridėtinės vertės – geri santykiai su kolegomis ir vadovais, užklasinės veiklos, tobulėjimo galimybės, naujų kompetencijų ir įgūdžių lavinimas,” – kalbėjo B. Petikonis-Šabanienė.

REKLAMA

Kompanijas, pasiryžusias pritraukti naujų darbuotojų piko metu, B. Petikonis-Šabanienė paragino atrankoms pradėti ruoštis dar rugpjūtį: „Būtina apmąstyti, kaip bus ieškoma naujų darbuotojų – ar ši funkcija bus patikėta personalo atrankos kompanijoms, ar to imsis vidinis įmonės darbuotojas. Svarbu, kad rudens laikotarpiu tiek partnerių įmonėje, tiek kompanijos viduje asmuo galėtų skirti visą savo laiką personalo atrankos funkcijai. Šis darbuotojų kaitos etapas labai intensyvus ir trumpas, jis tęsiasi vos dvi, keturias savaites, todėl darbuotojas turėtų iš anksto susipažinti su atrankos procedūromis“.

Svarbu nepamiršti motyvuoti ir naujai įdarbintuosius. Nemotyvuotas ir darbo pradžia nusivylęs darbuotojas vos įsidarbinęs gali nuspręsti pakeisti darbo vietą. „Tinkama darbo vieta, sklandus darbuotojo įvedimas į darbo procesus, mokymų programos, šešėliavimo iniciatyvos, mentorystė, gera atmosfera, kompanijos tikslų ir darbuotojų pristatymas, papildomų verčių komunikavimas – tai padės išsaugoti naujuosius įmonės darbuotojus, kad šie vos įsidarbinę neimtų ieškoti darbo galimybių konkurentų kompanijose“, – patarė B. Petikonis–Šabanienė. Anot jos, darbuotojo netekimas rugsėjo spalio mėnesiais gali kainuoti įmonei labai daug – naujo darbuotojo paieškos ir mokymai gali užtrukti ir iki ateinančių metų pradžios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų