• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įvairiausių aplikacijų ir ūkio programinės įrangos prikūrusios IT įmonės gražbyliauja, kad ūkininkas be mobiliojo telefono esą net nelipa į kombainą ar traktorių. Ar Lietuvoje ūkininkai tapo tokie išmanūs, ar tai tik reklaminis triukas, masinantis investuoti į brangią programinę įrangą?

REKLAMA
REKLAMA

 

Žemės ūkio rūmų vicepirmininkas, ūkininkas Bronius Markauskas „Žinių radijo“ laidoje „Tinklas“ tvirtino, kad kaip ir bet kokiame versle, ūkininkai, turintys didelius ūkius, rimtai užsiimantys tiek pieno gamyba, tiek grūdų auginimu, informacines technologijas taiko, jau gaminami traktoriai ar kombainai, kurie gauna netgi palydovinį ryšį.

REKLAMA

 

Įvairios IT įmonės siūlo įvairią ūkių verslo valdymo programinę įrangą. Ar Lietuvos ūkininkai ją naudoja?

 

Pastaruoju metu apie tai daug kalbama. Štai praėjusią savaitę buvom susitikę su kompanijos, kuri platina Izraelio sukurtas technologijas, atstovais.Ta programa vadinasi „Išmanusis bandos valdymas“. Be kita ko, siūlomi aparatai, kurie teikia daug informacijos apie pieno melžimą. Turim Lietuvoje tokių ūkių, kurie tas sistemas yra pritaikę.

REKLAMA
REKLAMA

 

Ūkininkai sako, kad įsigijus kompiuterį, karvė daugiau pieno neduoda, o laukuose daugiau grūdų neužauga. Ar atsiperka ūkių verslo valdymo programinė įrangą ir kokia jos nauda?

 

Pripažįstam, kad tai naudinga, antra vertus, tai didina ir ūkio kaštus. Ūkininkas turėtų įvertinti, kokio dydžio ūkiui prasminga diegti tokias naująsias technologijas. Sakykim, jeigu ūkininkas laiko iki 100 karvių, jis tikriausiai gali apsieti ir be tų naujausių technologijų. Tokiu atveju labai abejotina, ar tokia investicija atsipirktų. O tokiuose ūkiuose, kuriuose dirba samdomi žmonės, kur atsiranda problemų dėl valdymo, reikėtų tas programas diegti. Ko gero, taip ir bus. Deja, Rusijos įvestos sankcijos gali ilgam sustabdyti investicijas. Matyt, bus gerokai sunkiau įsisavinti ir ES žemės ūkio plėtros programos valdų modernizavimo lėšas, – sakė B. Markauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų