• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią savaitę VTB Vieningosios lygos taryba paskelbs 2014–2015 metų sezono reglamento pakeitimus, susijusius su Lietuvos klubų pasitraukimu iš Rusijos vadovaujamos lygos. „Sport Ekspress“ pakalbino lygos vykdomąjį direktorių ir krepšinio klubo „Dzūkija“ prezidentą Tomą Pačėsą. Būtent „Dzūkija“ buvo vienas iš penkių klubų, kurie turėjo dalyvauti naujajame VTB sezone, tačiau dėl LKL sprendimo rengti keturių ratų varžybas turbūt turės pasitraukti iš turnyro.

Šią savaitę VTB Vieningosios lygos taryba paskelbs 2014–2015 metų sezono reglamento pakeitimus, susijusius su Lietuvos klubų pasitraukimu iš Rusijos vadovaujamos lygos. „Sport Ekspress“ pakalbino lygos vykdomąjį direktorių ir krepšinio klubo „Dzūkija“ prezidentą Tomą Pačėsą. Būtent „Dzūkija“ buvo vienas iš penkių klubų, kurie turėjo dalyvauti naujajame VTB sezone, tačiau dėl LKL sprendimo rengti keturių ratų varžybas turbūt turės pasitraukti iš turnyro.

REKLAMA

– Jūs dalyvavote susirinkime, kuriame buvo nuspręsta šalies nacionaliniame čempionate rengti keturis varžybų ratus. Tokiu būdu jūsų klubas, taip pat „Lietuvos rytas“, „Neptūnas“, „Lietkabelis“ ir „Nevėžis“ iš esmės neteko galimybės dalyvauti VTB lygoje. Anksčiau visos šios komandos (nors ir neturėjo oficialios sutarties su lyga, – red. past.) dalyvavo burtų traukimo ceremonijoje Maskvoje – o čia toks posūkis... Ar galima tvirtinti, kad priimtas sprendimas – iš esmės labiau politinis negu sportinis?

– Atsakysiu taip: šis sprendimas smogė daugeliui klubų. Pirmiausia – Lietuvos čempionato lyderiams. Nepamirškite, kad nuo kito sezono mūsų šalis nebeturės Eurolygos B licencijos. Iš esmės tai reiškia, kad tas pats „Neptūnas“ negalėtų grįžti į pagrindinį turnyrą, net jeigu taptų šalies čempionu. Tokia įvykių eiga, lengvai tariant, – neideali.

REKLAMA
REKLAMA

Tai, kad Lietuvai Eurolygoje artimiausiu metu atstovaus tik turintis A licenciją „Žalgiris“, stipriai pakerta mūsų krepšinį. Tai prasto federacijos ir lygos darbo padarinys. Ir šiuo metu dvigubai apmaudu yra tai, kad lietuviškos komandos negalės pasikauti dėl kelialapio nors į Eurolygos kvalifikacines varžybas per VTB lygą. Todėl tikriausiai reiktų visiems vėl susėsti ir viską nuosekliai aptarti?

REKLAMA

„Neptūnas“, pavyzdžiui, niekada ir neslėpė, kad klubo fantastiško progreso priežastis – dalyvavimas Jungtinėje lygoje. Buvo eilinė komanda – o tapo antra Lietuvoje! Ir aš, kaip „Dzūkijos“ prezidentas, galiu tik apgailestauti, kad mano klubas dabar negaus analogiškos galimybės. Juk ne paslaptis, kad dalyvavimas VTB lygoje palengvina derybas su rėmėjais. Vadinasi, leidžia surinkti atitinkamai stipresnę komandų sudėtį.

Kad ir kaip ten būtų, sprendimas jau priimtas. Jeigu niekas nepasikeis, teks, matyt, aiškintis vietas Lietuvos lygos keturių ratų sistema. Suderinti tokį skaičių varžybų su VTB lygos tvarkaraščiu nepavyks.

REKLAMA
REKLAMA

– Ar iš tiesų yra tokia informacija, kad „Lietuvos ryto“ vadovybė gavo žodinį nurodymą iš Vilniaus miesto tarybos nedalyvauti Rusijos VTB lygoje?

– Negaliu tiksliai atsakyti, ar turėjo klubas kokius nors konkrečius nurodymus. Jeigu iš tiesų jie buvo – visa situacija su „Lietuvos rytu“ labai panaši į šantažą. Nesuprantu, kam painioti sportą ir politiką. Tikriausiai savo pareiškimais kai kurie veikėjai paprasčiausiai stengiasi atkreipti rinkėjų dėmesį. Tokiu atveju jiems turėtų būti labai gėda.

Tas pats VTB bankas remia ir Eurolygą, itin aktyviai dalyvaudamas šiame projekte. O „Gazprom“ remia futbolo Čempionų lygą. Ar todėl lietuvių klubams reiktų atsisakyti dalyvauti šiuose turnyruose – juk ir ten yra „rusų pinigai“? Galbūt Rimui Kurtinaičiui negalima treniruoti „Chimki“? O Mantui Kalniečiui – žaisti už „Lokomotiv“? Juk jie lietuviai...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinote, man labai apmaudu, kad politikai naudojasi dabartine situacija pasaulyje kaip savo pozicijas įtvirtinančiu argumentu. Niekas kažkodėl negalvoja apie tai, kad tie penki lietuvių klubai, kurie turėjo žaisti Vieningojoje lygoje, galėjo gerokai pakelti savo lygį. Kada dar „Nevėžis“, „Dzūkija“ ir „Lietkabelis“ turės galimybių žaisti su „Chimki“ ir CSKA? Aš jums atsakysiu – niekada.

Aš pats esu patriotas. Ir atsiradus būtinybei eisiu ginti savo šalies, kaip ir daugelis kitų lietuvių. Tačiau tegul politikai užsiima politika, o sportininkai – sportu. Nereikia visko sumaišyti į vieną katilą.

Dabar latviai, estai, suomiai žais VTB lygoje, o lietuviai dėl neaiškių priežasčių greičiausiai neteks tokios galimybės. Tai neteisinga. Nepaisydami visų blogybių, kurios buvo tarp mūsų šalių, mes galime kartu žaisti viename stipriame krepšinio turnyre.

REKLAMA

– Kokios lietuvių klubų grįžimo į VTB lygą kitą sezoną galimybės?

– Daugelis Lietuvos komandų vis dar nori žaisti VTB lygoje. Ir aš įsitikinęs, kad tam surasti galimybę galima ir netgi reikia. Negalima virti savame katile. Kaip pavyzdį galiu pateikti „Nižnij Novgorod“ ekipą. Iš dalies ir dėl dalyvavimo VTB lygoje Volgos klubas sugebėjo prasimušti į Eurolygą.

Suprantu, kad visų emocijos dabar verda. Naudodamasis proga, norėčiau Lietuvos klubų vardu atsiprašyti kolegų iš VTB lygos. Mes sutinkame, kad visus nuvylėme. Tačiau vis tiek man atrodo, kad dabar ne laikas pasiduoti emocijoms, kirsti iš peties ir rėkti: „Nereikia daugiau lietuvių komandų VTB lygoje!“

REKLAMA

Variantas, kurį siūlau, kad ateityje būtų išvengta panašių situacijų, yra Eurolygos principų naudojimas. Tai yra – taip pat sukurti savo licencijų sistemą. Ir jeigu klubas dėl kokios nors priežasties nebegali dalyvauti – iškart būtų aišku, kas jį pakeistų. Krepšinio konjunktūra nuolat keičiasi, reikia prisitaikyti prieš šių pokyčių. Kodėl nesuteikti galimybės klubams, kurie nori vystytis ir progresuoti? Taigi nuoširdžiai tikiuosi – Lietuva iš VTB lygos žemėlapio neišnyks. Kaip neišnyks ir Lenkija (vienas šios šalies klubas itin prašosi į Vieningąją lygą), neišnyks ir kitos šalys...

Dar sykį kviečiu visus: žaiskime krepšinį, o ne politiką! Neturėtume niūriai demonstruoti vieni kitiems savo jėgos. Sulaužyti viską labai paprasta. Pastatyti – tūkstančius kartų sunkiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų