• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF gavo pranešimą iš Latvijos apie rūkytų šprotų aliejuje konservus, kuriuose nustatytas padidintas policiklinių aromatinių angliavandenilių kiekis.

REKLAMA
REKLAMA

Šprotų gamintojas – Latvijos įmonė SIA „Roja F.C.T“, (Raina 10, Valdemarpils). Į Lietuvą šiuos konservus įvežė individuali įmonė „Mandina“ (Paliūniškio g. 11, Panevėžys). Iš viso buvo įvežtos 2 832 skardinės po 240 g (679,68 kg, partijos numeris 13.11.2013, tinkamumo vartoti terminas – 2016-05-13).

REKLAMA

Atlikus šprotų konservų tyrimus Latvijos Maisto saugos, gyvūnų sveikatos ir aplinkos moksliniame institute „BIOR“, buvo nustatytas padidintas policiklinių aromatinių angliavandenilių kiekis – susumavus benzo(a)pireno, benz(a)antraceno, benzo(b)fluoranteno ir chireno kiekius, bendras teršalų kiekis gavosi 50,7 µg/kg, kai didžiausia leidžiama norma – 30 µg/kg.

Mokslininkų nustatyta, kad policikliniai aromatiniai angliavandeniliai turi kancerogeninį poveikį žmonių sveikatai. Didelis jų kiekis dėl aplinkos užterštumo dažniausiai susidaro žuvyje rūkymo ar kaitinimo metu, kai sudaromos palankios sąlygos tiesioginiam sąlyčiui su degimo produktais.

Šių rūkytų šprotų aliejuje konservų realizavimas sustabdytas, nesaugūs produktai surenkami iš rinkos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų