• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsienio žiniasklaida prognozuoja naujas sankcijas rusiškų televizijų programoms Lietuvoje

D. Velkas: Žurnalistų etikos inspektoriaus išvados jau parengtos

Bbc.co.uk balandžio 1-ąją paskelbė naujieną, kurią kol kas labiau tiktų vadinti vienu iš galimų variantų. Tačiau negalima atmesti, kad straipsnio autorių skelbiama žinia, ko gero, gali išsipildyti.

„Sustabdė NTV, eilėje – „Rosija“ ir „Pirmasis“ – straipsnį tokia antrašte paskelbė bbc.co.uk rusiškoji versija, nors kol kas niekas nepriėmė jokio sprendimo dėl dviejų pastarųjų televizijos kanalų. Sankcijos taikomos tik „NTV Mir Lithuania“.

Kaip jau skelbta, kovo 21 dieną Vilniaus apygardos administracinis teismas sankcionavo Lietuvos radijo ir televizijos komisijos sprendimą dėl laikino televizijos programos „NTV Mir Lithuania“ atskirų dalių laikino retransliavimo sustabdymo.

O kaip kiti? Apie jokias sankcijas, kurias būtų ketinama taikyti minimiems Rusijos televizijų kanalams, kol kas lyg ir negirdėjome. Galima būti spėti, kad bbc.co.uk taip nusprendė pajuokauti balandžio 1-ąją, bet prisiminus kai kurias laidas, negalima atmesti, kad tai – vienas iš pokštų, kuriems bent iš dalies gali būti lemta išsipildyti.

REKLAMA
REKLAMA

Straipsnio autoriai nežino rusiškų kanalų pavadinimų?

Tiesa, minėto straipsnio autoriai šiek tiek suklydo nurodydami, kas ką transliavo ir kokiems kanalams gresia sankcijos.

REKLAMA

„Pirmadienį Lietuvos žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba nustatė, kad informacinės laidos „Vremia“ (Laikas, „Pirmasis kanalas“) ir „Vesti nedeli“ (Savaitės žinios, „Rosija“) bei televizijos kanalo NTV rodytas dokumentinis filmas „Pasmerktieji. Spąstai grupei „Alfa“ buvo paskleista Visuomenės informavimo įstatymu draudžiama skleisti informacija“, – rašoma bbc.co.uk.

„Dėl „NTV Mir Lithuania“ jau priimtas teismo sprendimas. O Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) pastaruoju metu iš mūsų laukė dar 2 išvadų dėl kitų televizijų programų: „Pervyj Baltijskij kanal“ Lietuvos auditorijai („PBK Lithuania“), laidos „Laikas“, o kita laida „Savaitės žinios“ buvo transliuota per „RTR Planeta“, – naujienų portalui balsas.lt sakė Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos patarėjas Deividas Velkas.

REKLAMA
REKLAMA

Komisija svarstys trečiadienį

Pasak D. Velko, Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba savo išvadas LRTK pateikė dar penktadienį. Jose konstatuota, kad „laidoje „Laikas“ („PBK Lithuania“, 2014-03-01, 20 val.) „paskelbta informacija yra propagandinė, sąmoningai klaidinanti (dezinformacija), todėl atitinka Visuomenės informavimo įstatymo 3 straipsnio 3 dalyje, 19 straipsnio 2 dalyje nustatytus kriterijus“. Taip pat nustatyta, kad programoje „Savaitės žinios“ („RTR Planeta“, 2014-03-02, 18 val.) paskelbta informacija „yra šališka, propagandinė, sąmoningai klaidinanti (dezinformacija), be to, kursto nesantaiką ir karines nuotaikas, todėl atitinka Visuomenės informavimo įstatymo 3 straipsnio 3 dalyje, 19 straipsnio 1 dalies 3 punkte, 2 dalyje nustatytus kriterijus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šios programos ir mūsų išvados bus svarstomos artimiausiame LRTK posėdyje“, – pridūrė D. Velkas. Tai portalui balsas.lt patvirtino ir LRTK administracijos direktorius Nerijus Maliukevičius.

„Posėdyje, kuris vyks trečiadienį, komisija svarstys Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos pateiktas išvadas“, – sakė jis. Tačiau N. Maliukevičius sakė negalintis prognozuoti, ar jau rytoj bus priimti kokie nors sprendimai.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų