• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinė teatro diena Ignalinoje paminėta itin šventiškai. Kovo 27-ąją Ignalinos vaikų teatras IKI padovanojo miestui spektaklio pagal buvusios ignalinietės Agnės Dilytės pjesę „Atsargiai, baubai“ premjerą bei spektaklį jaunimui „Namo“, o kovo 28-ąją surengta įspūdinga šio teatro pagerbimo šventė bei koncertas.

Tarptautinė teatro diena Ignalinoje paminėta itin šventiškai. Kovo 27-ąją Ignalinos vaikų teatras IKI padovanojo miestui spektaklio pagal buvusios ignalinietės Agnės Dilytės pjesę „Atsargiai, baubai“ premjerą bei spektaklį jaunimui „Namo“, o kovo 28-ąją surengta įspūdinga šio teatro pagerbimo šventė bei koncertas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos Respublikos kultūros ministras Šarūnas Birutis režisierei Jolantai Narbutaitienei ir Ignalinos gimnazijos teatrui IKI įteikė garbingą „Aukso paukštės“ apdovanojimą, kurį įsteigė ir jau penkioliktą kartą skiria Lietuvos liaudies kultūros centro ir Pasaulio lietuvių dainų šventės fondas. Buvo įvertinta Ignalinos kraštą plačiai garsinančio ir šiemet 25-metį švenčiančio teatro ir jo vadovės J.Narbutaitienės aktyvi pastarųjų metų veikla, laimėjimai „Šimtakojo“ šventėse, dalyvavimas tarptautiniuose festivaliuose, teatro renginių organizavimas ir svarbiausiu akcentu skiriant apdovanojimą tapęs bei didžiulio populiarumo sulaukęs spektaklis „Laumelė“. Vyresniųjų draugų sėkmei nemažai pasitarnavo ir jaunesnieji IKIečiai - Ignalinos progimnazijos teatras ir jų spektaklis „Žiebtuvėlis“, kurie taip pat tapo 2013m. „Šimtakojo“ laureatais vaikų teatrų grupėje. „Aukso paukštės“ apdovanojimas Ignaliną džiugina jau antrą kartą. 2002 m. jis skirtas Ignalinos muzikos mokyklos mokytojų duetui Aldonai Čeponienei ir Birutei Paukštienei (nominacija „Geriausias kamerinis ansamblis“).

REKLAMA

„Džiugu, kad pavasarį, kai sugrįžta visi paukščiai, į Ignalinos žemę atskrenda „Aukso paukštė“ bei šįkart ji perduodama jaunajai kartai. Labai norėtųsi, kad tokie talentingi kūrėjai neišskristų, nes jie čia labai reikalingi...“,- įteikdamas apdovanojimą kalbėjo kultūros ministras Š.Birutis. Jis dėkojo teatro vadovei Jolantai Narbutaitienei už tą nuostabų darbą, kurį ji atlieka jau daug metų ir linkėjo naujų kūrybinių pasiekimų. Ignalinos kultūros ir sporto centre vykusiame šventiniame renginyje taip pat dalyvavo Lietuvos liaudies kultūros centro direktorius Saulius Liausas ir Lietuvos liaudies kultūros centro Teatro poskyrio vadovė Irena Maciulevičienė. „Steigdami šį apdovanojimą turėjome svajonę, kad „Aukso paukštė“ skristų per Lietuvą ir aplankytų pačius atokiausius jos miestus ir miestelius. Ta svajonė išsipildė. Konkurencija yra išties didelė ir tikrai nebaisu, kad apdovanojimo nebus kam įteikti.“,- sakė direktorius S.Liausas ir teatro vadovei įteikė paliudijimą, kad ignaliniečiai 2013 m. buvo geriausi tarp visų Lietuvos vaikų ir jaunimo teatrų.

REKLAMA
REKLAMA

Kolektyvo sėkme džiaugėsi ir Jolantai Narbutaitienei už jos kūrybinę veiklą ir krašto garsinimą dėkojo Ignalinos rajono meras Bronis Ropė. „Daug metų mes džiaugiamės matydami šio teatro ir jo vadovės veiklą bei puikius rezultatus. Tai jų dėka Ignalina žinoma kaip „Bildučių“ kraštas. Pasiektas išties aukštas meninis lygis. Malonu, kad tai įvertinta tokiu garbingu apdovanojimu...“,- kalbėjo meras. Jolantai Narbutaitienei buvo įteikta savivaldybės padėka ir gėlės, o teatro nariams – saldi dovana. Svečiams meras dėkojo už Ignalinai parodytą dėmesį ir įteikė savivaldybės dovanėles. Kultūros ministrui dovanotas šventinis duonos kepaliukas. Teatrą sveikino ir daugybė ignaliniečių. Kolektyvo sėkme džiaugėsi Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Regina Lisauskienė, Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazijos direktorė Danutė Jatulė, Kultūros ir sporto centro direktorius Darginas Mikėnas, savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Danutė Ropienė ir kiti. Gražia staigmena tapo buvusių Ikiečių smagus pasveikinimas bei šilti suaugusiųjų mėgėjų teatro „Salos“ ir kolegų, artimųjų žodžiai. Seimo narės Rimantės Šalaševičiūtės sveikinimus perdavė jos padėjėja Dalia Savickaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teatro vadovė Jolanta Narbutaitienė išklausė daugybės gražių palinkėjimų ir padėkų. Ji dėkojo visiems į šventę atėjusiems ir tiems, kurie nuolat ištiesia pagalbos ranką, organizuojant vaikų ir jaunimo teatrų festivalį „Bildučiai“, įvairius renginius, išvykas. „Geriausias sprendimas mano gyvenime buvo tas, kad aš pasirinkau darbą provincijoje. Mes gyvenam tokiam gražiam mažam pasaulyje, kur visur gali suspėti per 5 minutes, kur pabeldus atsidaro visos durys, kur sulauki palaikymo ...“,- kalbėjo režisierė. Dėkota ir teatro vaikų tėveliams, jiems vadovė sakė: „Jūsų vaikai baigia didelę teatro mokyklą, čia auga jautrūs žmonės, gebantys giliai jausti, matyti širdimi...“. Reikia paminėti, kad teatro įkūrėja ir vadovė Jolanta Narbutaitienė - viena ryškiausių ir šviesiausių Ignalinos krašto asmenybių. Už savo kūrybinę veiklą ji yra pelniusi „Lietuvos Šviesuolio“ apdovanojimą, taip pat savivaldybės įsteigtą Miko ir Kipro Petrauskų premiją.

REKLAMA

Režisierė į sceną pakvietė Nojų Urboną. Jam grąžinta kažkada vadovei atnešta Marijos Baranauskienės knygelė „Laumelė“, kuri išaugo į nuostabų spektaklį, apdainuojantį Ignalinos krašto grožį, kurį pavaizduoti padėjo meniškos Algio Jakšto nuotraukos. Teatro IKI nariai labai gražiai pristatė sėkmę atnešusį spektaklį. Kompozicija ta tema ir ekrane parodytos spektaklio akimirkos vėl leido pasidžiaugti Ignaliną garsinančiu kūrybiniu darbu. Šventiniame koncerte muzikinį sveikinimą dovanojo pirmosios rajone „Aukso paukštės“ laureatės – vokalinis duetas Birutė Paukštienė ir Aldona Čeponienė. Taip pat dainomis teatrą sveikino Ignalinos gimnazijos ansamblis „Pumpurai“ (vad. Vida Ksenzovienė), gimnazijos vokalistės, kuriuos rengia Loreta Kuksėnienė. Dainas mylimai vadovei dovanojo Deimantė Malikėnaitė, Vaida Utkaitė bei dukra Ugnė Narbutaitytė. Šoko tautinių šokių kolektyvas „Jorutis“ (vad. Elena Skripkauskienė).

Kartu su teatru IKI pasidžiaugti šia švente atvyko ir artimiausi draugai – teatrai su kuriais sieja ilgametė draugystė ir kasmetiniai festivaliai bei bendros stovyklos. Tai Anykščių rajono Troškūnų vaikų ir jaunimo teatro studijos „Mes“ atstovai ir jų nenuilstanti vadovė Jolanta Pupkienė bei Kupiškio rajono Skapiškio vaikų ir jaunimo teatras „Ku - kū“ su linksmąja vadove Vita Vadoklyte. „Aukso paukštė“ pas šį kolektyvą atskrido 2009 metais.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų