• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukrainos prezidentas svarsto pirmalaikių parlamento rinkimų galimybę

Gyventojų apklausa rodo, kad dauguma nori pirmalaikių prezidento rinkimų (atnaujinta 11.11)

(atnaujinta 11.11) Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius gali sušaukti pirmalaikius rinkimus, jeigu nesusitars su opozicija, antradienį, prieš parlamento posėdį, kuriame protestų lyderiai reikalaus nuolaidų, sakė vienas įtakingas deputatas.

(atnaujinta 11.11) Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius gali sušaukti pirmalaikius rinkimus, jeigu nesusitars su opozicija, antradienį, prieš parlamento posėdį, kuriame protestų lyderiai reikalaus nuolaidų, sakė vienas įtakingas deputatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jurijus Mirošnyčenka, V.Janukovyčiaus asmeninis atstovas parlamente, sakė, kad prezidentas per praėjusios savaitės susitikimą su parlamentarais kalbėjo apie „du galimus scenarijus“ du mėnesius trunkančiai krizei užbaigti.

REKLAMA

„Pirmasis yra okupuotų pastatų atlaisvinimas ir amnestija, o antrasis yra pirmalaikiai rinkimai. Amnestija nesiklosto“, - AFP sakė J.Mirošnyčenka, paminėdamas sulaikytų protestuotojų paleidimą.

Opozicija nori, kad protestuotojai būtų paleisti be jokių sąlygų, o V.Janukovyčius ir jo valdančioji Regionų partija sako, kad tai gali būti padaryta tik tuo atveju, jei per kelias artimiausias dienas bus atlaisvinti užimti pastatai, tarp jų - ministerijos ir regionų administracijos.

REKLAMA
REKLAMA

J.Mirošnyčenka kalbėjo kelios valandos prieš Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovės Catherine Ashton (Ketrin Ešton) atvykimą, parlamentui susirinkus aptarti opozicijos reikalavimų, tarp kurių yra konstitucijos persvarstymas siekiant apriboti prezidento galias.

Tūkstančiai žmonių toliau stovyklauja Kijevo Nepriklausomybės aikštėje ir užimtuose sostinės pastatuose. Protestuotojai atsisako trauktis, kol prezidentas atsistatydins.

V. Janukovyčius kalbėdamas apie demonstrantus ragino saugotis nacizmo

Dauguma ukrainiečių remia opozicijos reikalavimą surengti pirmalaikius rinkimus, bet yra susiskirstę į dvi maždaug vienodas šalininkų ir priešininkų stovyklas dėl Asociacijos sutarties su Europos Sąjunga (ES), rodo pirmadienį paskelbti apklausos rezultatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Agentūros TNS internete atlikta apklausa parodė, kad 51,3 proc. iš 1 008 respondentų, kurie visi buvo miestų gyventojai, pritaria prezidento Viktoro Janukovyčiaus kadencijos nutraukimui ir pirmalaikiams rinkimams.

63 metų V.Janukovyčiaus, kuris buvo išrinktas 2010 metais, kadencija turi baigtis tik 2015-aisiais, bet protestuotojai, rengiantys demonstracijas Kijeve ir kituose miestuose visoje Ukrainoje, ragina jį atsistatydinti.

Minėta apklausa taip pat parodė, kad 58 proc. respondentų pritaria pirmalaikiams parlamento rinkimams.

Į klausimą apie galimus premjerus daugiausiai – 21,8 proc. - respondentų pasirinko opoziciją remiantį magnatą Petro Porošenką, o 21,6 proc. - laikinosios vyriausybės vadovą, prezidentui lojalų Serhijų Arbuzovą.

REKLAMA

Ankstesnis Ukrainos premjeras Mykola Azarovas praėjusį mėnesį atsistatydino drauge su visa vyriausybe, taip darant nuolaidą opozicijai po dviejų protestų mėnesių.

Skirtingas ukrainiečių nuomones dėl užsienio politikos pademonstravo tai, jog 48 proc. respondentų sakė, kad Ukraina turėtų persvarstyti partnerystės su ES atsisakymą, o 40,3 proc. sakė, kad to daryti nereikėtų.

Į klausimą, ar protestai turėtų tęstis, 48 proc. apklaustųjų atsakė „taip“, o 45,1 proc. – „ne“.

Ukrainos prezidentas pasmerkė protestų „ekstremizmą“

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pirmadienį grįžęs į darbą po ligos pasmerkė protestus prieš jo valdymą kaip „ekstremizmą“ ir „radikalizmą“, ir, regis, susiejo juos su nacizmu, taip užimdamas griežtą poziciją opozicijos atžvilgiu.

REKLAMA

„Turime pasakyti „ne“ ekstremizmui, radikalizmui ir neapykantos kurstymui visuomenėje, už kurių stovi kova dėl valdžios“, – sakė prezidentas, kurio žodžiai cituojami prezidentūros paskelbtame pareiškime.

V.Janukovyčius, kuris keturias dienas turėjo ligos lapelį dėl ūmios kvėpavimo takų infekcijos, pirmadienį susitiko su tarptautinės konferencijos „Demokratinis procesas ir radikalizmo grėsmė Ukrainoje“ dalyviais.

„Vandalizmas, kurį matėme užimant valstybės institucijas, ir raginimai, kuriuos girdime, primena mūsų seną istoriją. Mes nenorėtume, kad ji pasikartotų“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V.Janukovyčius padėkojo susitikimo dalyviams už „žmonių vienijimą sveikos tautos bendruomenėje be nacizmo, rasizmo ir ksenofobijos, kurie primena mums baisias istorijos pamokas“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų