• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjančios šventės nė iš tolo neprimena ramybės ir dvasinio susitelkimo meto. Dovanų ir akcijų gaudymo maratonas, baigiamieji ir sekančių metų strateginiai planai, namų kuopimas, sukviesti svečiai ir galiausiai Kalėdų stalo ruošimas atima malonumą mėgautis šventėmis ir artimųjų kompanija. Būtent dėl šių priežasčių vis dažniau dairomasi į paruoštus gaminius parduotuvių lentynose, užsisakoma pagaminta Kūčių vakarienė ar Kalėdiniai patiekalai.

Atideda paskutinėms minutėms

Šiais laikais gruodis laikomas vienu įtempčiausių mėnesių metuose. Dėl neužbaigtų darbų krūvos ir kitų reikalų, mąstyti apie šventes dažniausiai pradedame tik įpusėjus mėnesiui. Tyrimų duomenimis, didžioji dalis gyventojų dovanų ir maisto prekių pirkimą atideda paskutinėms minutėms, todėl šiemet didžiausio pirkėjų antplūdžio prekybininkai laukia šį savaitgalį. Tendenciją – paskutinę minutę pasirūpinti patiekalais šventiniam stalui pastebi ir Kūčių bei Kalėdinių patiekalų išsinešimo galimybę siūlančio restoranų tinklo „Bernelių užeiga“ vadovė Jolanta Kubolienė. „Daugiausiai užsakymų sulaukiame likus mažiau nei savaitei iki švenčių pradžios. Dažniausiai lietuviai domisi tradiciniais lietuviškais patiekalais, kurių parduotuvėje paprastai neįsigysi, kaip paruoštų silkių ar iškeptų kūčiukų. Kūčioms populiarūs kviečių kotletai, tuo tarpu Kalėdų stalui dažniausiai užsisako įdarytą antį ar žuvį“, – pasakoja „Bernelių užeigos“ atstovė.

Svarbiausia - planavimas

Daugeliui moterų Kūčių vakarienė ir Kalėdų pietūs sukelia nerimą ar net stresą. Kaip viską prisiminti? Kaip spėti pasigaminti? Racionalus atsakymas - laiko planavimas. Pasak koučingo specialistės Janinos Sabaitės Melnikovienės, švenčių planavimas padės susikoncentruoti į tam tikrus darbus ir, svarbiausia, surasti laiko poilsiui drauge su šeima. „Visų pirma, svarbu susirašyti svarbiausius darbus ant popieriaus lapo, suskirstyti juos pagal prioritetus ir, ką įmanoma, pasiruošti iš anksto“, – pataria specialistė. Toks pats metodas taikomas ir šventinio stalo pasiruošimui. Sudarydama meniu sąrašą, būsite tikra, kad nieko nepamiršote, ar turite visus reikiamus produktus. Galbūt kai kuriuos patiekalus įmanoma pasiruošti iš anksto: išsikepti meduolius, užšaldyti užkandėles. „Jei laikas iš tiesų spaudžia, o savaitgalis nusimato darbingas, venkite pernelyg sudėtingų patiekalų, kurie reikalauja daugiau laiko ir jėgų, ruošos“, – pataria J. Sabaitė Melnikovienė. Kartais net svarbu, anot koučingo specialistės, įsivertinti, kas iš tiesų svarbiau: ar pervargusi imtis patiekalų ruošos, ar atsipalaiduoti ir daugiau laiko skirti sau, savo gyvenimo ir veiklos, savo norų ir tikslų apmąstymui, susidėliojimui.

REKLAMA
REKLAMA

Tradicijos patogiai

Nors daugelis vertina namuose gamintą maistą, vienas įtempčiausių darbo mėnesių diktuoja savo sąlygą. Neturintys laiko demostruoti kulinarinių šedevrų, ant Kūčių ar Kalėdų stalo patiekia dalį pagamintų patiekalų, kuriuos galima įsigyti parduotuvėse. „Prieš šventes daugiausiai perkamos jau paruoštos silkės, silkių užkandos bei silkių mišrainės. Tai yra gaminiai, kuriuos reikia iš pakuotės perdėti į gražų stalo indą. Be to, daugumą sufasuotų produktų galima įsigyti anksčiau ir laikyti šaldytuve“, – sako žuvies produktus gaminančios ir prekiaujančios bendrovės „ICECO“ marketingo skyriaus vadovė Sigita Dabulė.

REKLAMA

Kaunietė, vaikų klinikoje dirbanti Dangira Milkevičienė pasakoja, kad ne visada lieka laiko patiekalus pasiruošti iš anksto: „Neišvengiamai tenka dirbti per šventines dienas - Kūčias ar Kalėdas, todėl patiekalus ar užkandžius užsisakau. Žinodama, kad grįžus iš naktinės pamainos nereikės pulti prie puodų ir keptuvių, o šventinis stalas bus ne prastesnis nei gaminant namuose, jaučiuosi kur kas ramesnė.“ Didėjantį poreikį patiekalus užsisakyti, pastebi ir „Bernelių užeigos“ restoranų tinklo atstovai. „Pagal tradicijas pagamintą Kūčių vakarienę ar Kalėdinius patiekalus užsisako dažniausiai tie klientai, kurie tai išbandė praeitais metais. Maisto užsakymas į namus ar biurą tampa patogiu įpročiu“, – pasakoja „Bernelių užeigos“ vadovė Jolanta Kubolienė.

REKLAMA
REKLAMA

Daugeliui kalėdinio stalo ruoša yra svarbiausia dalis, be kurios neįsivaizduojama šventinė atmosfera. Tačiau keičiantis gyvenimo būdui, neišvengiamai keičiasi ir mūsų įpročiai. „Nėra nieko smerktino, jei, užuot plušusi virtuvėje, laiką ruošiatės skirti kitai veiklai. Nes jei po darbų maratono ir dienos, praleistos virtuvėje, nebeliks jėgų kokybiškai praleisti laiko su artimaisiais, niekam nuo to nebus geriau. Pagaliau, kada gi daugiau leisti sau pailsėti ir atsipalaiduoti?“, – retoriškai savęs paklausti siūlo koučingo specialistė J. Sabaitė Melnikovienė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų