• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Justina Dikšaitė

Šiaulietė pedagogė ir verslininkė Sigita Janulienė sumanė gaminti ekologišką substratą ir jame auginti prieskoninius augalus. Moters svajonė tapo ne tik verslu, bet ir pakeitė jos požiūrį į gyvenimą. Dabar Sigita ir kitiems pataria žiūrėti, ką valgo.

Pradėjo nuo savęs

Pradėjusi verstis ekologiškų augalų prekyba Sigita ir pati ėmė sveikiau maitintis: pusryčiams moteris renkasi avižinių dribsnių košę, mėsą valgo tik su daržovėmis be bulvių ar duonos. Bulves sako valganti labai retai. Intuityviai labiau vertino pačios šiltnamyje užsiaugintas ir jokiais chemikalais nepurkštas daržoves. Moteris norėjo ir kitus pratinti prie sveikos, apgalvotos mitybos.

„Nors esu labai užimta, tačiau energijos pakanka visiems darbams. Tam įtakos turi ir žali prieskoniniai augalai, kuriuos dedu ant sumuštinio ar į salotas“, – sakė S. Janulienė.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris pasakojo, kad ką tik užauginti žali augalai turi žmogaus organizmui būtino chlorofilo, antioksidantų ir vitaminų.

Vitaminų C ir B bei mineralinių medžiagų turi sėjamoji pipirnė, paprastasis rėžiukas, kuris valo organizmą nuo toksinų ir skysčių pertekliaus, gerina medžiagų apykaitą. Nuo Antikos laikų vartojama, garstyčių aliejaus, daug vitamino C turinti ir virškinimą gerinanti, antibakteriniu poveikiu pasižyminti sėjamoji gražgarstė, tinkanti ir mėsai marinuoti. Nervų sistemą ramina, kraujospūdį reguliuoja lapinis ridikas, valgomas su visomis šaknelėmis.

REKLAMA

S. Janulienė patarianti nepatingėti ir žiemą ant palangės auginti sveikų žalių prieskonių. „Nedaugelis suvokia, kokią didžiulę naudą teikia ką tik nuskintas žalias augalas, dar nespėjęs prarasti savo gyvybinių galių“, – teigė verslininkė.

Patentuota idėja

Apsidrausdama nuo galimų konkurentų, Sigita savo sumanymą patentavo. Pardavinėjamo substrato sudėtis taip pat laikoma paslaptyje. Padedama Šiaulių universiteto Botanikos sodo mokslininkų verslininkė sukūrė tokį substratą, kuris yra purus, isumaišytas š durpės, smėlio ir iki galo suskaidyto komposto, todėl leidžia lengvai prasikalti daigeliams.

REKLAMA
REKLAMA

Kartu su substratu supakuotos ekologiškos keturių rūšių prieskoninių augalų sėklos yra atvežamos iš Olandijos. Tiek substratas, tiek sėklos yra sertifikuoti Čekijoje pagal visus ekologiniams produktams keliamus reikalavimus.

„Įdomiausia, kad pradėjus namuose auginti prieskonius, žmogus susitelkia ties tuo, ką ir kiek valgo. Tada kiekybė perauga į kokybę. Nejučia pradedame galvoti, kad kiekvienas į burną įdėtas kąsnis tampa pačiais mumis. Kokios mūsų pajamos bebūtų, geriau rinktis truputį mažiau, bet kokybiškesnio maisto“, – mano S. Janulienė.

Pataria gerai pasiruošti

Dabar S. Janulienės gaminiai yra parduodami mažesnėse Šiaulių parduotuvėse, tačiau verslininkė tikisi prekiauti ir didžiuosiuose prekybos centruose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Planuose yra ir eksportas į užsienio šalis. Tada plėstųsi visa gamykla, įsigyčiau daugiau specialios technikos“, – apie ateities užmojus kalbėjo Sigita.

Verslininkė sakė, šiam sumanymui įgyvendinti paskolos neėmusi.

„Patariu ir kitiems būsimiems verslininkams kuo geriau apgalvoti idėją, kad rinkoje būtumėte pirmi. Ir, žinoma, būti atidiems: iki galo įsitikinti to, ką darysite, efektyvumu ir paklausa, nepamiršti užpatentuoti savo sumanymo. Substrato bei sėklų atranka ir tyrimai truko porą metų. Man savanoriškai pagelbėjo Šiaulių universiteto mokslininkės, su kuriomis nepatingėjau bendrauti ir bendradarbiauti“, – pasakojo Sigita.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų