• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Besilaukdamos vaikelio būsimosios mamytės tikrai susimąsto apie savo mitybą - tai yra labai teisinga, kadangi nėštumo laikotarpiu kai kurių maisto medžiagų poreikis padidėja net kelis kartus. Trumpai peržvelkime sąrašą produktų, kurie idealiai tinka nėštukėms.

REKLAMA
REKLAMA

Mėlynės

Antioksidantai. Beje, smagu ir tai, kad net ir šaldytose uogose išlieka praktiškai visos naudingosios medžiagos, tad skubėkite mėlyniauti ir šaldyti uogų!

REKLAMA

Pupos, avižos

Antioksidantai, geležis, baltymai. Besilaukiančios mamos turi daugiau kraujo, tad, natūralu, kad padidėja ir geležies poreikis. Geležis taip pat svarbi ir vaikelio smegenų vystimuosi.

Jogurtas, sezamo sėklos (arba aliejus)

Kalcis, baltymai. Vaikelio kaulų formavimuisi būtinas kalcis, kuris pasisavinamas iš mamos organizmo, jeigu besilaukiant negausite papildomo kalcio kiekio, tai kentės jūsų pačios organizmas, visų pirma, jūsų dantys. Būtent todėl, vykdant archeologinius kasinėjimus, pastebima, kad moterys dantų netekdavo daug anksčiau nei vyrai - tai susiję su dažnais nėštumais ir nesubalansuota mityba jų metu.

REKLAMA
REKLAMA

Sardinės

Omega 3 rūgštys. Ši medžiaga yra kertinis besiformuojančių vaikelio smegenų bei akyčių akmuo. Tikrai esate skaičiusi, kad Omega 3 gausu lašišoje ir kitoje riebioje žuvyje, tačiau jose gausu ir vaikui itin pavojingo gyvsidabrio. Sardinės yra ir naudinga, ir saugu.

Mangoldai (lapiniai burokėliai)

Beta karotenas, vitaminas C, geležis. Lietuvoje puikiai auganti lapinė daržovė, kurios daugelis, deja, nežino ir neaugina. Mums įprasti burokėliai turi tokias pačias naudingąsias medžiagas, tačiau mažesnius jų kiekius. Beta karotenas reikalingas normaliam vaikelio ląstelių formavimuosi, paprastai kalbant, augimui. Vitamino C atsargos reikalingos vaiko dantims (jų užuomazgos formuojasi dar būnant mamos gimdoje), geležis - kraujui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Špinatai

Folio rūgštis. Folio rūgštis yra vienas iš svarbiausių elementų nėštumo laikotarpiu - esant jos trūkumui galima apsigimimai, protinis atsilikimas, dažni persileidimai. Ši rūgštis būtina visai besivystančio vaikelio nervų sistemai. Jos gausu ne tik špinatuose, bet ir kitose lapinėse daržovėse - salotose, rukolos lapuose, taip pat kiaušinių trynyje, kepenėlėse.

Sėlenos

Ląsteliena. Sėlenos yra luobelės, kurios lieka, kuomet sumalami grūdai. Jas sudaro praktiškai vien celiuliozė, kurios mūsų organizmas nevirškina, tačiau jos padeda virškinimo procesui, normaliam šalinimui. Nepaslaptis, kad dažna nėščioji skundžiasi vidurių užkietėjimu ir kitais virškinimo sutrikimais. Sėlenos yra labai pigi ir efektyvi išeitis, šaukštą jų kasdien įsidėkite į jogurtą ar salotas, galite pridėti į kepinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų