• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Programinę įrangą verslui kuriančios bendrovės „Pegasystems“ vadovas Alenas Trefleris dažnai klausia – „Kodėl mums taip sunkiai sekasi mąstyti logiškai?“

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, rašo BBC, šachmatų meistras A. Trefleris kitoks nei paprasti mirtingieji. Ten kur mes matome chaosą, atsitiktinumus ir netvarką – meistras geba įžvelgti galimybę tvarkai ir viskas ko tam reikia yra logika ir dedukcinis mąstymas.

REKLAMA

Verslas daug kuo primena šachmatus, – pasakoja A. Trefleris. – Pirmiausia reikia gerai įsižiūrėti į lentą, surinkti visą reikiamą informaciją, rasti struktūrą, sukurti strategiją ir ją nuolatos peržiūrėti žaidimui vykstant.“

Būtent sugebėjimas susitvarkyti su sudėtingais verslo iššūkiais ir klientų įgeidžiais leido A. Trefleriui sukurti kompaniją, kuri visai neseniai paskelbė per 9 šių metų mėnesius sulaukusi 356 mln. JAV dolerių (907 mln. litų) pajamų, rašo BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Masačiusetso valstijoje JAV įsikūrusios kompanijos akcijos vertos daugiau nei 1,8 mlrd. dolerių (4,6 mlrd. litų), o „Pegasystems“ klientų sąrašą puošia tokie žinomi prekės ženklai, kaip „Vodafone“, „Cisco“, HSBC ar „Bank of America“.

Mėgaujasi iššūkiais intelektui

Programinės įrangos verslo vadovas susirgo šachmatų liga būdamas vos 7-erių, kuomet stebėdavo iš Lenkijos į Valstijas atvykusį tėvą žaidžiant šį žaidimą su draugais.

„Mėgavausi analitinio mąstymo poreikiu, – žurnalistams sakė A. Trefleris. – Intuityviai jaučiau žaidimą – atrodo tarsi matydavau kiekvienai figūrai gresiantį pavojų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vos po kelių metų būsimasis verslininkas tapo savo mokyklos šachmatų čempionu, tačiau tai tikrai nebuvo vienintelis jo pasiekimas. 1975 metais, mokydamasis ekonomiką ir kompiuterių inžineriją, A. Trefleris nusprendė sudalyvauti Pasaulio šachmatų čempionate. Nors devyniolikmetis buvo reitinguojamas 115 numeriu, tai jam nesutrukdė laimėti turnyro, paskutiniame mače lygiosiomis sužaidžiant su didmeistriu Palu Benko.

„Tas laikotarpis buvo labai tinkamas permąstyti karjeros pasirinkimus“, – pasakoja verslininkas. Šis BBC pasakojo norėjęs tapti rašytoju, tačiau po ginčo su tėvu dėl teisingo būdo interpretuoti Hameltą, rašytojo karjera buvo pamiršta.

REKLAMA

Mašinų vergai

Turint omenyje jaunojo A. Treflerio susižavėjimą šachmatais, ko gero nevertėtų stebėtis, kad šis dar mokykloje pradėjo programuoti. Tačiau verslininkas prisipažįsta nebuvęs kažkuo išskirtinis. „Mano programose buvo per daug klaidų“, – prisiminimai dalijosi verslininkas.

Būtent šis faktas atrodo kiek keistas, žinant, kad 1983 metais A. Trefleris įkūrė „Pegasystems“, programinės įrangos kompaniją, kurios tikslas – supaprastinti programinę įrangą iki verslui tinkamo varianto.

 

Tačiau verslininkas teigia, kad baigęs universitetą kurį laiką dirbo programinės įrangos inžinieriumi bankuose ir draudimo kompanijose ir liko pasibaisėjęs primityviu požiūriu į programinės įrangos dizainą. „Atrodė lyg žmonės būtų vergavę mašinoms, nors turėtų būti visiškai atvirkščiai“, – aiškino A. Trefleris.

REKLAMA

BBC teigimu, šachmatininko sąmonė leido verslininkui atidžiai analizuoti verslo poreikius, bei sukurti darbo platformą, suprantamą ir neturintiems programavimo įgūdžių – tai iš esmės pakeitė darbą su bankų ir kitų įstaigų elektroninėmis paslaugomis.

Šachmatų nepamiršo

Tačiau užimtas verslo pasaulis neleido A. Trefleriui pamiršti šachmatų. „Karts nuo karto vis dar žaidžiu“, – kuklinosi pašnekovas. Šie žodžiai, sklindantys iš šachmatų meistro ir sėkmingo verslininko lūpų toli gražu nereiškia, kad šis žaidžia kur nors namie ar atokiame bare.

A. Trefleriui teko garbė varžytis ne tik su tokiais didmeistriais, kaip Garry‘is Kasparovas ar Magnusas Carlsenas, bet ir su galingiausiais super kompiuteriais.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų