• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apsinuodijimas smalkėmis – įprastas šildymo sezono atributas

Rapolas Tamošiūnas

Prasidėjus šildymo sezonui, į ligonines patenka smalkėmis apsinuodijusių žmonių, tačiau ne visus juos medikams pavyksta išgelbėti.

REKLAMA
REKLAMA

Namuose žmonės naudoja įvairias virykles, orkaites, šildytuvus ir vandens šildymo katilus, deginančius iš gamtos išgaunamą kurą: dujas, alyvą, anglį arba medį. Retas pagalvoja, kad šie įrenginiai, jei bus tinkamai nesumontuoti arba techniškai neprižiūrimi, veiks neefektyviai arba suges. Tačiau didelė nelaime gali nutikti tada, jei jie išskirs anglies monoksido dujų, kurios yra ypač nuodingos ir pavojingos žmonėms.

REKLAMA

Ypač nuodingos

„Anglies monoksidas (dar žinomas kaip CO) – labai pavojingos mirtinai nuodingos dujos. CO poveikis priklauso nuo jo koncentracijos ore, kuri matuojama dalelių skaičiumi milijone oro dalelių (ppm), pvz.: 150 ppm CO reiškia, kad kiekviename milijone oro dalelių yra 150 dalelių CO. CO dujų sukeliami simptomai yra labai įvairūs ir, priklausomai nuo koncentracijos, gali lemti dar sunkesnes pasekmes. Jei 2 arba 3 valandas pabūsite aplinkoje, kurioje yra 150 ppm CO, galite pajusti nuovargį, galvos svaigulį ir pykinimą. Pabuvus aplinkoje, kurioje yra 800 ppm CO koncentracija, apie 45 min., simptomai bus dar sunkesni: smarkiai pykins, skaudės galvą ir prasidės traukuliai. Ore esant tokiai CO koncentracijai, sąmonę prarasite per dvi valandas, o per dvi ar tris valandas galite numirti“, – aiškino UAB „RDMX“ vadybininkas Vladislovas Šapovalenko. Jis pabrėžė, kad kūdikiai, vaikai ir naminiai gyvūnai yra jautresni CO poveikiui, nes jų kūno masė mažesnė, todėl dujos daug greičiau susikaupia jų organizme. Jie labiau ir greičiau pažeidžiami.

REKLAMA
REKLAMA

Gali patekti iš kaimyninių namų

CO dažnai vadinamas „tyliuoju žudiku“, nes, pasak V.Šapovalenko, negalima pajusti jų veikimo. Šios dujos bekvapės, todėl reikia būti labai budriems. „CO gali atirasti ten, kur neefektyviai sudeginamas kuras, netinkamai sumontuoti vandens šildytuvai, šildytuvai ir įvairaus tipo viryklės, netinkamas patalpų ventiliavimas arba šie įrenginiai reguliariai techniškai neprižiūrimi. Jei tokio tipo įrenginius nuolat prižiūri specialsiatai, galima apsinuodyti CO, patenkančiu iš kaimyninių namų. Žiniasklaidos priemonėse buvo pranešimų apie mirties atvejus, kai CO pateko į kaimyninius namus pro sienų ir stogo kiaurymes. Todėl kuo mažiau bus aplaidžių, nebranginančių savo sveikatos žmonių, tuo geriau bus visiems“, – pabrėžė pašnekovas. Jis pabrėžė, kad atvira ugnis ir židiniai taip pat gali kelti pavojų, todėl būtina, kad specialistai nuolat valytų kaminus, pasirūpintų tinkamu ventiliavimu. Tai padėtų apsisaugoti nuo CO.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Veikia kaip gaisro signalizacija

Šių dujų neįmanoma pajusti, todėl vienintelis būdas – naudoti garsinę apie CO dujas perspėjančią signalizaciją. Toks įrenginys nebrangus ir lengvai sumontuojamas. Veikdamas panašiai kaip gaisro signalizacija, jis ima skleisti garsų signalą, jei patalpoje atsiranda CO. Išgirdę perspėjantį garsą, žmonės turi skubiai palikti patalpas ir kviesti medikus.

 

Tinkamos CO signalizacijos pasirinkimas

CO signalizacijos įrenginys turi būti oficialiai patvirtintas pagal EN 50291:2001 (buitinių CO signalizacijų Europos standartas). Tai reiškia, kad CO signalizacija pagaminta pagal aukščiausią standartą ir gali efektyviai aptikti CO. Įrenginys turi skleisti garsinį signalą; jei tokio įtaiso nėra, jis negalės perspėti apie pasklidusias dujas, kai miegate. Vadinasi, jums netiks mažyčiai įrenginiai, kuriuose yra oranžinės spalvos katalizatorius, reaguojantis į CO ir patamsėjantis pasklidus dujoms, nes jie neskleidžia garso ir gali patamsėti nuo buityje atsirandančių ir naudojamų chemikalų, pvz., cigarečių dūmų arba purškiklių.

REKLAMA

„Honeywell Analytics“ CO signalizacija SF450EN yra vienas iš tų retų įrenginių rinkoje, kurie oficialiai pripažinti atitinkančiais griežčiausius EN 50291:2001 standartus. Šiame įrenginyje viso jo naudojimo laikotarpiu nereikia keisti baterijų, jutiklių ir kt.

Vėsiuoju metų periodu patalpose, kuriose kūrenamos krosnys, naudojamos nesaugios dujinės viryklės, galima apsinuodyti smalkėmis. Smalkių gali atsirasti, kai krosnyje dega malkos ir nėra geros ventiliacijos, nevalyti dūmtraukiai ar krosnis apgriuvusi, netvarkinga. Smalkės, patekusios į nevėdinamas patalpas, užteršia orą, kuriuo kvėpuojant ir įvyksta intoksikacija. Beje, CO net 200 kartų greičiau nei deguonis jungiasi prie hemoglobino, esančio eritrocituose, ir trukdo jiems pernešti deguonį. Dėl deguonies trūkumo žmogus pradeda dusti: pirmiausia pažeidžiamos jo smegenys ir centrinė nervų sistema, taip pat pakenkiama kepenims, raumenims, kaulams, kitiems organams.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų