• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Zina Paškevičienė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Tikimasi, kad Rytų partnerystės viršūnių susitikime Vilniuje lapkričio pabaigoje Ukraina pasirašys asociacijos ir laisvos prekybos sutartį su Europos Sąjunga. Viena iš sąlygų – išspręsti įkalintos ekspremjerės Julijos Tymošenko klausimą. Pasak prezidentės Dalios Grybauskaitės, Europos Sąjunga nenurodys konkrečių būdų, kaip tai padaryti. Šią savaitę Ukrainos prezidentūra pareiškė net negalvojanti apie sutarties pasirašymo atidėjimą.

REKLAMA
REKLAMA

Kijevo centre – palapinių miestelis. Čia protestuotojai reikalauja buvusios premjerės J. Tymošenko išlaisvinimo. Tai yra ir viena iš Europos Sąjungos sąlygų norint pasirašyti asociacijos ir laisvosios prekybos sutartį Vilniuje. Ukrainoje jau surinkta per milijoną parašų Europos Žmogaus Teisių Teismui su šiuo reikalavimu.

REKLAMA

„Reikalaujame peržiūrėti visus Ukrainos teismų sprendimus, kad Europos Žmogaus Teisių Teismas juos ištaisytų ir priverstų mūsų vyriausybę vykdyti ankstesnius teismo sprendimus, ir Europos Sąjunga kontroliuotų, kaip jų laikomasi“, – sakė kalbintas protestuotojas.

Šią savaitę Ukrainos parlamentas turėtų pradėti svarstyti opozicijos pateiktą įstatymo projektą, leidžiantį nuteistiesiems, išbuvusiems kalėjimo ligoninėje vienus metus ir nepasveikusiems, juos išlaisvinti ir reabilituoti. Tačiau pati J. Tymošenko pareiškė, kad, nors jai ir neparanku, ji raginanti parlamentą suteikti nors ir dalinę malonę – kad tik būtų pasirašyta asociacijos sutartis su Europos Sąjunga.

REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad Europos Sąjungoje yra šalių, kurios tų sąlygų įgyvendinimą laiko būtinu ir, matyt, būtų sunku dėl to pasirašymo. [...] Jei ji gauna dalinę malonę, gali išvažiuoti į Vokietiją gydytis, ir Ukrainai nebelieka kliūčių pasirašyti asociacijos su ES sutartį“, – teigia Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Petras Vaitiekūnas.

Apklausų duomenimis, apie 55 procentus ukrainiečių nori, kad lapkričio pabaigoje viršūnių susitikime Vilniuje būtų pasirašyta sutartis su Europos Sąjunga. Tačiau yra ir nusivylusiųjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Man tas pats – ar Europos Sąjunga, ar Muitų sąjunga, noriu dirbti, gauti stabilų atlyginimą, kad aprūpinčiau šeimą“, – kalbėjo praeivis.

„Jei Europos Sąjunga nori, kad mes priimtume įstatymą dėl homoseksualų teisių, tai mes – prieš“, – tvirtino kitas ukrainietis.

Šią savaitę Ukrainos prezidentūra pareiškė neketinanti atidėti sutarties pasirašymo. Likus 10-čiai dienų iki sutarties pasirašymo Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai įvertins Ukrainos atliktus darbus ir spręs, ar galima ją pasirašyti.

J. Tymošenko nuteista už įgaliojimų viršijimą, kai dirbdama premjere sudarė sutartį su Rusija dėl dujų pirkimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų