• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sekmadienį, rugpjūčio 11-ąją, Druskininkuose paskelbti ir apdovanoti Tarptautinio teatrų festivalio „Vasara 2013“ konkursinės programos laureatai.

Sekmadienį, rugpjūčio 11-ąją, Druskininkuose paskelbti ir apdovanoti Tarptautinio teatrų festivalio „Vasara 2013“ konkursinės programos laureatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į konkursinę festivalio programą iš viso buvo atrinkti trylikos teatrų iš Lietuvos, Rusijos, Armėnijos, Moldovos ir Baltarusijos darbai. Juos vertino tarptautinė komisija, komisijos pirmininkas, žymus Rusijos teatrologas Aleksejus Bartoševičius, lietuvių aktoriai Eglė Gabrėnaitė, Regimantas Adomaitis ir Vladas Bagdonas, Slovakijos mokslų akademijos prezidiumo narė Dagmar Podmakova ir teatro kritikė iš Baltarusijos Liudmila Gromyka. Valstybinio Vilniaus mažojo teatro aktorė Agnė Šataitė pripažinta geriausia moters vaidmens atlikėja: komisiją sužavėjo jautri ir gili jos vaidyba spektaklyje „Dostojevskis vaikams“.

REKLAMA

Teatro kritikė Rūta Oginskaitė teigia: „Agnė Šataitė, Virginija Kuklytė ir Tadas Gryn suvaidina ir vaikus, ir suaugusiuosius iš ankstyvųjų Fiodoro Dostojevskio kūrinių „Netočka Nezvanova“, „Vargo žmonės“. Yra pasigėrėtinų epizodų – A. Šataitės kunigaikštytė Katia, T. Gryn vaidinamas nekilmingas vaikas turtingųjų pensionate. F. Dostojevskio literatūra čia valdo ir kartais atrodo kaip žodžių krioklys, o vaizdas kuriamas iš užuominų. Dekoracija – Mantvydo Mieliausko sukonstruotas Peterburgas: miniatiūriniai namukai ant stalo, tampančio ir scena.

REKLAMA
REKLAMA

Kai berniukas (T.Gryn) Kalėdų vakarą nori sušilti ir laksto po šitą miestą, aktoriaus pirštai bėgioja tarp namų. Kai kitoje ištraukoje mama ateina į pensionatą aplankyti seniai nematyto sūnaus, A. Šataitei pakanka kaltai nusukti veidą, įtempus lūpas - o juk vos prieš porą epizodų ta pati aktorė vaidino krykštaujančią kunigaikštytę, vaikiškai žiaurią našlaitei, apgyvendintai jų prašmatniuose namuose. F. Dostojevskis nerašė pasakų. P.Ignatavičiaus spektaklio vaikai išgyvena artimųjų netektis, kaltės jausmą ir pasakoja apie tai. Gana makabriško turinio „Dostojevskis vaikams“, skambant Piotro Čaikovskio muzikai kalba svarbų dalyką: kol turime vieni kitus – neatstumkime. Profesorius A. Bartoševičius vertina P. Ignatavičiaus spektaklį už drąsą: „Ankstyvieji F. Dostojevskio kūriniai sentimentalūs iki šleikštumo, o jauno režisieriaus spektaklis jaudina. Šiais laikas eiti prieš srovę ir padaryti jausmingą vaidinimą – pagirtinai drąsu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už geriausią režisūrą apdovanota Gabrielė Tuminaitė, Druskininkuose pristačiusi Maskvos teatre „Amžininkas“ pastatytą dramą „Emilija Galoti“ pagal Gottholdo Ephraimo Lessingo pjesę. Pasak žiuri, prizas skirtas „už nesentimentalią sentimentalios aštuonioliktojo amžiaus pjesės interpretaciją“. Šis sceninis darbas pelnė ir dar du apdovanojimus: geriausiu scenografu paskelbtas „tragifarsišką erdvę“ sukūręs Adomas Jacovskis, o geriausia kostiumų meistre pripažinta „grožį, ironiją ir fantaziją drabužyje apjungusi“ Neli Ivančik.

Valstybinis Vilniaus mažasis teatras sveikina ir didžiuojasi Tarptautinio teatrų festivalio „Vasara 2013“ Laureatais!  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų