• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irena BUDRIENĖ

UAB „Toksika“ nebeslepia, kad šalia Šiaulių, Aukštrakiuose, pastatytoje gamykloje bus deginama daugiau pavojingų atliekų, nei išduotas leidimas. Paskelbtas konkursas pirkti poveikio aplinkai procedūras, kad deginamų pavojingų atliekų kiekis būtų padidintas, o jų sąrašas – išplėstas. Gresia, kad pavojingos atliekos bus įvežamos iš užsienio.

REKLAMA
REKLAMA

Siekia aplinkosaugos nuolaidų

„Šiaulių kraštas“ ne kartą rašė, kad Aukštrakiuose pastatytas galingesnis deginimo įrenginys negu numatyta sutartyje, neatitiko aplinkosaugos reikalavimų.

REKLAMA

Dabar UAB „Toksika“ planuoja plėsti esamą veiklą ir užsiimti nauja.

Planuojama padidinti per vieną valandą sudeginamų pavojingų atliekų kiekį. Taip pat iki dešimt tonų per dieną padidinti pavojingų atliekų tvarkymo aikštelės našumą, įrengti pavojingų atliekų sąvartyną, kuriame būtų saugoma iki 9 tūkstančių tonų pavojingų atliekų per metus.

Be to, norima išplėsti leidžiamų deginti pavojingų ir iš dalies nepavojingų atliekų sąrašą bei įteisinti atliekų naudojimą kurui bei kitais būdais energijai gauti.

REKLAMA
REKLAMA

„Šie „Toksikos“ veiksmai rodo, kad ji nesiruošia taisyti brokuotos pavojingų atliekų deginimo gamyklos, o nusipirkusi poveikio aplinkai procedūras planuoja aplinkosauginius reikalavimus pakeisti į švelnesnius“, – tvirtina buvęs „Toksikos“ generalinis direktorius Ramūnas Peciulevičius.

Jo nuomone, tokiu atveju užtektų kosmetiškai patvarkyti pavojingų atliekų deginimo gamyklą ir priimti ją tokią, kokia yra. Niekiniais tapo buvusio aplinkos ministro Gedimino Kazlausko ir ūkio ministro Rimanto Žyliaus pažadai, kad aplinkosauginės nuolaidos pavojingų atliekų deginimo gamyklai nebus daromos. Tą patį žadėjo ir dabartinis bendrovės „Toksika“ generalinis direktorius Žilvinas Čenkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įtarimai, proteguojant rangovą

„Kaip pilietis ir gerai su projektine medžiaga susipažinęs specialistas įtariu aukšto lygio valdžios korupciją, kuri pasireiškia galimai proteguojant rangovą“, – sako R. Peciulevičius.

Jis įsitikinęs, kad gamyklą ištaisyti privalu senojo rangovo sąskaita. Kad rangovui nereikėtų mokėti, esą bandoma „už ausų“ pritempti aplinkosauginius reikalavimus prie jau esančios gamyklos.

Rangovui už įrenginį iš 87 milijonų litų nesumokėta liko 5,9 milijono litų, sulaikytos lėšos – 8,1 milijono litų.

REKLAMA

Ankstesni bandymai priduoti brokuotą įrenginį nepavyko – buvo nustatyti ženkliai didesni pavojingų medžiagų – dioksinų ir furanų – išmetimai į aplinką.

Daugiau deginamų atliekų – didesnė tarša

Gamykla galingesnė, todėl stengiamasi išsirūpinti leidimą deginti daugiau atliekų: per valandą ir galimai per metus, negu buvo numatyta.

„Padidinti pavojingų atliekų deginimo kiekiai lems dar didesnę aplinkos taršą“, – sakė R. Peciulevičius.

Jo teigimu, pasirašytas finansinis memorandumas, pagal kurį iš europinių lėšų buvo finansuojama pavojingų atliekų deginimo gamyklos statyba, draudžia naudoti įrenginį kitokioms reikmėms.

REKLAMA

Lietuvoje per metus vargiai susidaro 8000 tonų pavojingų atliekų. Dabar siekiama praplėsti deginamų atliekų sąrašą į jį įtraukiant ir nepavojingas atliekas.

Pagrįsti atrodo įtarimai, kad nesurinkus didesnio pavojingų atliekų kiekio Lietuvoje, jos gali būti įvežamos iš užsienio.

Vadovai ramūs

„Toksikos“ generalinis direktorius Žilvinas Čenkus ne kartą viešai žadėjęs, kad gamyklos trūkumai bus ištaisyti, o ji pati bus saugi, į „Šiaulių krašto“ skambučius neatsakė.

„Toksikos“ Šiaulių filialo vadovas Bronislovas Skarbalius „Šiaulių kraštui“ tvirtino esą per valandą sudeginant daugiau pavojingų atliekų būtų tik padidintas įrenginio darbo našumas, o per metus sudeginamų atliekų kiekis, atseit, nepadidės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apskųsta Europos kovos su sukčiavimu tarnybai

Vakar R. Peciulevičius gavo oficialų atsakymą iš Europos kovos su sukčiavimu tarnybos (OLAF), kad jo informacija dėl deginimo įrenginio priimta. Į OLAF R. Peciulevičius kreipėsi nesulaukęs atsakingų Lietuvos institucijų reakcijos.

2011 metų birželį nepriklausomi ekspertai iš UAB „COWI Lietuva“ nustatė, jog suprojektuotas ir pastatytas įrenginys neatitinka pirkimo sąlygų.

Siūloma keisti įstatymus

Netinkamai įgyvendinant projektą gali tekti grąžinti 52 milijonų litų europinę paramą.

R. Peciulevičiaus nuomone, Ūkio ministerija siūlo viešųjų pirkimų įstatymo pataisas, kurios gali pasitarnauti „Toksikai“. Pataisos leidžia po konkurso keisti sutarties sąlygas be Viešųjų pirkimų tarnybos leidimo.

Riboti deginamų pavojingų atliekų kiekiai nurodyti ne tik taršos ir integruotos prevencijos leidime (TIPK), bet ir pirkimo sutartyje. O norint priduoti galingesnę nei numatyta sutartyje gamyklą, reikės keisti ne tik TIPK, bet ir sutarties sąlygas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų