• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paramos skirstytojai pokyčių nesitiki

Nors vasara dar tik prasidėjo, tačiau laikas pagalvoti apie nemokamą vaikų maitinimą mokyklose ir paramą mokyklinėms priemonėms įsigyti. Valdininkai spėja, kad šiemet reikalingų tokios paramos bus mažiau nei pernai, tačiau džiaugtis dar anksti. Pokytis nedidelis ir veikiausiai susijęs ne su pilnėjančiomis piniginėmis, o su mažėjančiu moksleivių skaičiumi.

REKLAMA
REKLAMA

Antplūdis – rugpjūtį

Dėl nemokamo maitinimo mokyklose iš esmės galima kreiptis visus metus, tačiau nuo liepos 1 dienos bus galima teikti prašymus paramai mokyklinėms priemonėms įsigyti.

REKLAMA

Miesto Savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjas Viktoras Michailovas „Sekundei“ teigė, kad besikreipiantieji dėl socialinės paramos kartu tvarkosi visus reikiamus dokumentus, tarp jų – ir dėl paramos vaikams. Didžiausio antplūdžio, kaip visada, tikimasi rugpjūtį. Pasak skyriaus vadovo, kiek šiemet vaikų prireiks paramos, sunku pasakyti.

V. Michailovo teigimu, tam tikri svyravimai kasmet būna, tačiau skaičiai mažai kuo skiriasi. Kitaip tariant, mažėjimas jaučiamas, tačiau jis nėra labai didelis.

REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, pernai nemokamą maitinimą gavo apie 5 800 vaikų ir tam reikėjo 2,5 mln. litų, o parama mokyklinėms priemonėms įsigyti skirta kiek daugiau nei 3 500 vaikų ir tam prireikė daugiau nei pusės milijono litų.

2011 metais nemokamas maitinimas skirtas kone 6 500 vaikų, jam išleista 2,9 mln. litų, o paramos mokyklinėms prekėms įsigyti prireikė daugiau nei 4 000 vaikų. 2010-aisiais nemokamas maitinimas skirtas daugiau nei 6 600 moksleivių, o parama mokyklinėms priemonėms įsigyti – daugiau nei 4 500.

Daugiau nei pusė

Panevėžio rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Aldona Paškevičienė paaiškino, kad nemokamą maitinimą gauna daugiau nei 55 procentai rajono moksleivių. Paprastai valgomi nemokami pietūs, tačiau socialinės rizikos šeimų vaikai ir pusryčiauja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokių kasmet būna daugiau nei šimtas. Atrodytų, nėra itin daug, tačiau jiems šis maistas – labai svarbus. Pusryčius gauna vyresni vaikai. Pasak A. Paškevičienės, pradinukai dalyvauja nemokamo pieno programoje ir pusryčius jiems iš dalies atstoja pieno produktai.

Iš viso rajone nemokamą maitinimą gauna per 2 500 vaikų. Vedėja prisiminė, kad kai kuriais metais tokių būdavo ir 3 000.

Kiek mokinių šiemet prireiks nemokamo maitinimo, kol kas sunku prognozuoti. „Nauji mokslo metai. Priklauso nuo to, kiek bus vaikų, bet nemanau, kad bus gerokai mažiau besikreipiančiųjų nei pernai“, – tvirtino A. Paškevičienė.

REKLAMA

Jos teigimu, kasmet reikalingų paramos truputį sumažėja, tačiau mažiau ir mokinių. Tad manoma, kad džiūgauti dėl gerėjančių rezultatų nėra pagrindo – daug ką lemia moksleivių skaičiaus mažėjimas. Darbo biržoje pasiūlymų dirbti daugėja, bet rajone, vedėjos manymu, yra ir tam tikra specifika. „Darbo pasiūlymų daugiau, tačiau žmonėms būna nepatogu važinėti ar nėra galimybių atvykti iš atokesnių rajonų“, – aiškino ji.

Specialistai nesitiki, kad jau liepos 1-ąją ateis daug norinčiųjų susitvarkyti dokumentus. Pasak A. Paškevičienės, pirmąją dieną praktiškai niekas nesikreipia. Daugiausia žmonių būna rugpjūtį ir iki rugsėjo vidurio. Ilgose eilėse laukti nereikia, nes gyventojai dokumentus pateikia seniūnijose.

Daiva SAVICKIENĖ

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų