• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skaičiuojamam, kad šiuo metu suaugusiųjų mokyklose mokosi apie 10 tūkst. asmenų, bet suaugusiųjų švietimo srityje dirbantys specialistai skambina pavojaus varpais, nes tinkamai nesutvarkius šio sektoriaus neliks ne tik kam mokyti, bet ir kam mokytis.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkės Audronės Pitrėnienės spaudos konferencijoje „Ar Lietuva pribrendo suaugusiųjų švietimui?“ buvo aptariami aktualūs švietimo klausimai.

REKLAMA

„Žmogus turi įgimtą teisę ugdyti savo asmenybę visą gyvenimą, iš to kyla jo ekonominis saugumas, ūkio konkurencingus ir net politinis stabilumas. Valstybė turi užtikrinti šią teisę. Labai svarbu, kad suaugusiųjų švietimo plėtra vyktų ir valstybės ir savivaldybių lygių“, – kalbėjo A. Pitrėnienė, kuri pridūrė, kad būtina sutelkti pajėgas ir dirbti suaugusiųjų švietimo srityje turėtų ne tik visuomeninės organizacijos, bet ir verslas ir politika.

REKLAMA
REKLAMA

Ar pinigai nukeliauja, kur reikia?

Ugdymo plėtotės centro direktoriaus pavaduotojas Tadas Tamošiūnas apie suaugusiųjų švietimą Lietuvoje kalbėjo: „Situacija yra problematiška ir pastangų valstybė 4-5 metus nedėjo – jų arba nebuvo, arba buvo gana chaotiškos. Tyrimai rodo, kad mažiausiai mokosi neišsilavinę žmonės – vyriškos lyties, neturintys darbo ir gyvenantys provincijoje.“

Pašnekovo teigimu, problematiškas ir suaugusiųjų švietimo finansavimas: „Veikiausiai pinigai paliečia ne tas grupes, kurias turėtų paliesti“, – sakė pašnekovas ir pridūrė, kad finansavimo sąlygos yra, tačiau itin svarbu, kad lėšos būtų tinkamai paskirstytos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Suaugusiųjų mokykloms trūksta apie 4 mln. litų

Lietuvos suaugusiųjų mokymo centrų vadovų asociacijos pirmininkė Natalija Kimso teigė, kad paskutiniais metais itin buvo mažinamas neakivaizdinio mokymosi finansavimas: „2013 metams suaugusiųjų mokykloms trūksta apie 4 mln litų. Vadinasi besimokantiems asmenims neleidžiama išgyventi, negalima kokybiškai organizuoti mokymo proceso šiose mokyklose. Kyla pavojus, kad šios mokyklos taps gimnazijų ir vidurinių mokyklų skyriais“

Kėdainių suaugusiųjų mokymo centro direktorius Dangiras Kačinskas, kalbėdamas apie šių dienų suaugusiųjų švietimo problemas, sakė: „Didžiausia problema šiuo metu – lėšų trūkumas. Ugdymo planą įgyvendiname minimaliai, nors mūsų mokiniai taip pat laikys brandos egzaminus. Šie žmonės neturi tokių pat galimybių, kurios turi paprastose mokyklose besimokantys vaikai“.

D. Kačinskas akcentavo, kad suaugusiųjų švietimui labai trūksta koordinavimo iš švietimo ir mokslo ministerijos. Jis akcentavo, kad kol kas sudėtinga įgyvendinti tokius tokius planus kaip nuotolinio mokymo galimybės ir pan.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų