• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skolų kupros sumažinti nepavyksta

 Kaip ir pernai, taip ir šiemet Panevėžio miesto savivaldybės skolos nemažėja – jos turi tendenciją augti.

REKLAMA
REKLAMA

Paskutinę sausio dieną Panevėžio miesto savivaldybės taryboje buvo pristatytas šiųmetis biudžeto projektas, kuris, manoma, patvirtintas bus vasario 25-ąją. Kaip jau žinoma, šiemet miesto biudžeto projektas toks: 202 milijonai 482 tūkstančiai litų pajamų ir 209 mln. 470,7 tūkst. litų išlaidų. Biudžetas deficitinis – išleisime 6 mln. 988,7 tūkst. litų daugiau nei gausime pajamų. Be to, pernai, beveik tokiu pačiu laiku pristatant pernykštį biudžetą, Savivaldybės skola buvo 89 mln. 472 tūkst. 200 litų, o šiemet, kalbama, skola ūgtelėjo kone 4 milijonais litų.

REKLAMA

Biudžetas dar susitraukė

Miesto Savivaldybės Finansų ir biudžeto skyriaus vedėja Ona Chomentauskienė aiškino, kad šiųmečio biudžeto pajamos yra 1 mln. 581,7 tūkst. litų mažesnės, nei miesto Taryba patvirtino 2012 metais. „Tai lėmė per 1,616 mln. litų sumažėjusi valstybės biudžeto dotacija. Be to, pasikeitus mokinių skaičiui, 2,053 mln. litų sumažėjo mokinio krepšelis. Tačiau galime pasidžiaugti, kad gavome daugiau lėšų – 415,3 tūkst. litų – iš apskrities perimtoms įstaigoms išlaikyti.

REKLAMA
REKLAMA

Tai Specialiojo ugdymo centrui bei ,,Verdenės“ pagrindinėje mokykloje esančioms keturioms logopedinėms klasėms. Sveikatos apsaugos ministerija skyrė 100 tūkst. litų parengti techninį projektą, kuriuo lopšelio-darželio ,,Saulutė“ patalpos būtų pritaikomos Greitosios medicinos pagalbos stoties veiklai“, – kalbėjo Savivaldybės vyriausioji finansininkė ir teigė, kad ir šiais metais tikimasi sulaukti viršplaninių įplaukų, kokių sulaukta pernai. Esą 2012 metais tikslinant biudžetą pajamos padidėjo per 10 milijonų litų. To tikimasi ir šiais metais, nors liaudies patarlė sako: geriau žvirblis rankoj, negu briedis girioj.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skolų bus ir gyvens taupiai

Paklausta, ką reiškia biudžeto aiškinamajame rašte 1,6 procento neapskaitytų lėšų 15 suplanuotų finansuoti programų, O. Chomentauskienė paaiškino, kad tai lėšos, kurių reikės bendrovės „Panevėžio energija“ parduotai bankui skolai už šildymą sumokėti.

„Tai yra 3,7 mln. litų. Tokia skola parduota bankui. Be to, biudžeto projekte nenumatyta lėšų Panevėžio savivaldybės biudžetinių įstaigų patalpų šildymui, nėra numatyta reikiamo finansavimo paskoloms ir palūkanoms, bendrovių perduotoms bankams skoloms ir „Cido“ arenos koncesijos mokesčiui sumokėti. Šitiems reikalams trūksta 8 mln. 22 tūkst. 500 litų. Vis dėlto juos tikimės surasti tikslinant biudžetą. Toks procesas buvo atliekamas ir pernai“, – ramino O. Chomentauskienė, o pasiteiravus, ką reiškia suplanuotas darbo užmokestis biudžetinių įstaigų darbuotojams 10,5 mėnesio, paaiškino: „Už 2012 metus visoms biudžetinėms įstaigoms gruodžio 31 dieną buvo sumokėtas kreditorinis įsiskolinimas darbo užmokesčiui išmokėti. Šiais metais biudžete numatyta skirti darbo užmokesčiui 10,5 mėnesio. Įstaigoms teks gyventi taupiai ir atlyginimus mokėti iš sutaupytų lėšų.“

REKLAMA

Bandys laikytis grafiko

Pernai tvirtinant biudžetą kartu buvo patvirtintas ir skolų sumokėjimo grafikas. 2012 metų pradžioje miesto Savivaldybę slėgė 89 mln. 472 tūkst. 200 litų skola. Pagal patvirtintą skolų grąžinimo grafiką pernai Savivaldybė turėjo skoloms sumokėti 22 mln. 326 tūkst. 900 litų, o šiais metais suplanuota sumokėti 18 mln. 425 tūkst. 500 litų skolų. Todėl teiravomės O. Chomentauskienės, kaip buvo mokamos skolos pernai ir kaip su jomis bus šiemet.

„Stengėmės pernai mokėti skolas pagal patvirtintą skolų grąžinimo grafiką, – tvirtino finansininkė. – Stengsimės ir šiais metais tą patį daryti.“

REKLAMA

Abejoja grąžinimo terminais

Pagal šį 2012 metų pradžioje patvirtintą skolų grąžinimo grafiką šiais metais už šildymą ir šilumos punktų priežiūrą planuojama sumokėti per 5,6 mln. litų, už kompensacijas lengvatiniam keleivių vežimui – 2,58 mln. litų, subsidija bendrovei Panevėžio autobusų parkui – 200 tūkst. litų, o už miesto tvarkymo darbus bendrovėms „Panevėžio gatvės“ ir „Panevėžio specialus autotransportas“ planuojama atseikėti per 3,313 mln. litų skolų. Be to, dar reikia nepamiršti paskolų ir kitų Savivaldybės finansinių įsipareigojimų, kurių vertė – 6,66 mln. litų. Skolų grąžinimo planas buvo sudarytas iki 2016 metų ir pagal jį, jei pavyktų susitvarkyti su skolomis, 2016–2023 metais Savivaldybė būtų skolinga beveik 25,5 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tikėti, kad planingai bus grąžinamos Savivaldybės skolos, sunku. Tuo abejoja ne vienas kalbintas Tarybos narys. Pakalbinti Gema Umbrasienė, Gintaras Šileikis, Zita Kukuraitienė abejoja, kad Savivaldybė susidoros su skolomis. Esą šiųmetis biudžetas kiauras kaip rėtis, o skolos jau pasiekė beveik pusę planuojamo šių metų biudžeto apimties.

Raimonda MIKUČIONYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų